De boekhoudkundige waarde of boekwaarde van een bedrijf is de waarde van alle activa, na aftrek van de schulden. Anders uitgedrukt stemt de boekwaarde dus overeen met het eigen vermogen van een bedrijf.
De term boekwaarde, of nettoboekwaarde, wordt gebruikt om te beschrijven hoeveel een bedrijf of bezit waard is op basis van de eigen financiën. Voor bedrijven is dit de totale waarde van de vaste activa minus de passiva.
De boekwaarde is de waarde van activa en ook wel passiva zoals deze op de balans staat opgetekend. In de meeste gevallen is de boekwaarde gelijk aan de werkelijk waarde. Een banktegoed van €50 euro blijft ook daadwerkelijk €50 euro.
De boekwaarde (ook wel boekhoudkundige waarde genoemd) is de waarde die onder activa op de balans staat. Voor de boekwaarde gebruikt u de rekensom: aanschafwaarde – afschrijvingen. Let wel op dat de boekwaarde op de balans vaak in waarde afwijkt van de werkelijke waarde indien u verkoopt.
De koers-boekwaarde, in het Engels Price-to-Book (P/B) ratio vergelijkt de aandelenkoers met de totale waarde van de activa van een bedrijf, ook wel de 'boekwaarde' genoemd. Om deze verhouding te krijgen, delen we de aandelenkoers door de netto activa per aandeel.
De boekwaarde betekent letterlijk de waarde van een onderneming volgens haar boeken (rekeningen) die tot uitdrukking komt in haar jaarrekening. Theoretisch betekent de boekwaarde het totale bedrag dat een onderneming waard is als al haar activa worden verkocht en alle verplichtingen worden terugbetaald.
Netto boekwaarde van een bedrijf
De nettoboekwaarde van de onderneming wordt weerspiegeld door de waarde van het eigen vermogen dat op haar balans staat, gelijk aan de aftrek van de activa minus de passiva hiervan.
Wat is eigen vermogen nu precies? In essentie is eigen vermogen het saldo van de bezittingen ('activa') en schulden ('passiva') van je eigen onderneming of organisatie. Pak de jaarrekening er eens bij, dan zie je links op de balans je bezittingen, zoals inventaris, vorderingen en banksaldo.
Bij het leasen van een auto krijgt u te maken met de term boekwaarde. De boekwaarde is de waarde van het voertuig gedurende de lease.
Het eigen vermogen is een eenvoudige berekening van alle bezittingen minus de schulden. In formule kun je dit dus als volgt berekenen: eigen vermogen = bezittingen – schulden.
De boekwaarde bepaalt u op basis van de waarde die het bedrijfsmiddel gehad zou hebben als u niet willekeurig had afgeschreven. Het aanpassen van de boekwaarde leidt meestal tot een hogere fiscale winst.
Als de boekwaarde groter is dan de huidige koers (ratio <1), dan kan dat betekenen dat het aandeel momenteel goedkoop gewaardeerd is. Daarentegen als de boekwaarde lager is dan de huidige koers (ratio > 1), kan dat duiden op een duur geprijsd aandeel.
Bedrijfswaarde berekenen op basis van vuistregels
Het gaat daarbij om formules als: 5 x de nettowinst. 0,75-1,5 x de jaaromzet. 1 x de intrinsieke waarde + 2 x de nettowinst.
Het eigen vermogen is een restpost van de activa en het vreemd vermogen. Het eigen vermogen bestaat uit aandelenkapitaal, reserves en niet-verdeelde winsten. Het wordt als een restpost gezien van de afzonderlijke activa minus het vreemd vermogen.
Eigenlijk is het eigen vermogen het geld dat jij in je onderneming hebt gestopt, plus de winst die je maakt. Een gezond bedrijf heeft een positief eigen vermogen.
Het eigen vermogen is een schuld
Ondanks het feit dat het eigen vermogen dus middelen van de onderneming zijn, staat het toch aan de creditzijde van uw balans. Dit omdat het eigen vermogen boekhoudkundig wordt bekeken als een schuld die het bedrijf heeft ten opzichte van de ondernemers en de aandeelhouders.
Als een auto ouder is dan 15 jaar, geldt vanaf dat moment de waarde in het economische verkeer. Dat is de prijs die u normaal zou krijgen als u de auto verkoopt. Bij deze oude auto's is de catalogusprijs dus niet van belang.
Je auto kostte je nieuw 32.000 euro. Na vijf jaar krijg je er nog 14.000 euro voor terug. Je afschrijving is dus 32.000 –14.000 euro is 18.000 euro. Per jaar is dat 3.600 euro.
Wat zijn vaste activa? Vaste activa zijn bezittingen van een bedrijf die langer dan een jaar in bezit blijven. Bijvoorbeeld een bedrijfspand, inventaris, auto, laptop, machines, gebouwen, inventaris, etc.
Hebt u bezittingen, zoals spaargeld, aandelen of een tweede woning? Of hebt u schulden, zoals een krediet bij de bank of een webwinkel? Dan hebt u vermogen. Of u belasting moet betalen over uw vermogen hangt af van de hoogte van uw vermogen.
Het eigen vermogen is het geld waarover je beschikt, dit wordt berekend door bijvoorbeeld een optelsom van de overwaarde van je eigen woning, bank, tegoeden en andere bezittingen. Om een lening te kunnen krijgen bij een bank stelt de bank altijd als voorwaarde dat er een eigen vermogen aanwezig is.
Als financiële term vertegenwoordigt eigen vermogen altijd een soort bedrijfswaarde, maar het kan op meerdere manieren worden gebruikt. In de volgende toepassingen van de term zult u merken dat ze allemaal neerkomen op hetzelfde concept: eigen vermogen is de som van voorraad, activa en nettowinst.
Vaak wordt het netto actief gezien als het eigen vermogen, of nog het totaal van de activa verminderd met de voorzieningen en met de schulden.
Het nettovermogen is het totaal van de bezittingen van de overleden persoon, verminderd met zijn schulden. Bij die schulden horen ook de ziekenhuis- en dokterskosten die eventueel nog betaald moeten worden, alsook de kosten van de begrafenis.
De boekwinst is de winst die ontstaat indien activa tegen een hogere prijs dan de boekwaarde wordt verkocht.