In de wereld groeien 390.900 planten, waaronder ongeveer 369.400 bloeiende soorten. Tot deze inschatting komen wetenschappers van de beroemde Royal Botanic Gardens in het Britse Kew na het bestuderen van databanken. Het is voor het eerst dat de wereldwijde plantenpopulatie in kaart is gebracht.
De roos mogen we toch wel de meest bekende bloem onder alle bloemen noemen.
Biologen hebben de grootste plant ontdekt die tot nu toe op aarde bekend is. In een baai aan de westkust van Australië blijkt een exemplaar van het zeegras Posidonia australis zich te hebben uitgestrekt over naar schatting 200 vierkante kilometer. Dat is ongeveer zo groot als de gemeente Amsterdam.
De bloemenveiling verkocht in 2021 namelijk 12,1 miljard bloemen, in 2019 was dat 12,3 miljard. In vergelijking met 2020 steeg het aantal verkochte bloemen wel iets, maar niet veel: met 3 procent. Toch lag de omzet afgelopen jaar fors hoger.
Een bloem met alleen één of meer stampers is een vrouwelijke bloem; een bloem met alleen meeldraden is een mannelijke bloem. Bij windbestuivers zijn de bloemen vaak eenslachtig. Een tweeslachtige bloem heeft zowel stampers als meeldraden.
In de winter is er meer energie nodig en komen bloemen meestal uit de verwarmde kas of uit Afrika. Bloemen uit de verwarmde kas of ingevlogen met het vliegtuig kun je voor het klimaat beter vermijden. In de winter scoort de tulp het beste voor het klimaat.
In een natuurgebied bij Maninjau op het Indonesische eiland Sumatra is deze week de grootste bloem ter wereld gemeten. De Rafflesia tuan-mudae meet 111 centimeter in doorsnee. Het vorige record stond op 107 centimeter.
Verschillende Rafflesia-soorten groeien in de oerwouden van Zuidoost-Azië. Veel soorten zijn bedreigd. Rafflesia arnoldii is de grootste soort. Zijn bloem bereikt een diameter van 1 meter en een gewicht tot 10 kg.
Hoe groot is de grootste bloem ter wereld? De Rafflesia bloem bestaat vrijwel alleen uit bladeren en geen stengels en kan een diameter van meer dan 1 meter behalen. Reusachtig dus!
Rozen zijn de meest verkochte bloemen en hebben vele betekenissen en talrijke kleuren. De roos staat voor liefde, dankbaarheid en geluk. Maar wist je dat elke kleur haar eigen specifieke betekenis heeft? Zo staat de rode roos voor romantiek, liefde en respect.
Agapanthus. De betekenis van de de Agapanthus is 'bloem der liefde', van het Griekse 'agape' (liefde) en 'anthos'. Deze bloem is verkrijgbaar in het wit en in het blauw en behoort de lelie-familie.
Een nieuw ontdekte orchideeënsoort uit Madagaskar is echter zo lelijk als de nacht. De plant, Gastrodia agnicellus, werd eerder dit jaar ontdekt in de schaduw van bladeren op de grond van een bos op Madagaskar. De kleine, bruine orchidee brengt het grootste deel van zijn leven ondergronds door.
Het is raapzaad, en wordt soms ook wel verward met koolzaad. Kan gebeuren, die twee lijken op elkaar en horen tot dezelfde familie. Raapzaad bloeit in het voorjaar.
De Medinilla geeft hangende roze bloemen die adembenemend mooi zijn. Doordat de verzorging ook nog eens erg gemakkelijk is, kan deze kamerplant bestempeld worden als een grote favoriet in de Nederlandse huiskamer.
Het allerkleinste bloempje. Dat record wordt in Nederland toegeschreven aan het Mosbloempje (Crassula tillaea). Hoewel dit plantje geen mos is, het heeft immers bloemen, blaadjes en een vatenstelsel, is het niet raar dat de naam van het plantje verwijst naar mos.
Methuselah is een ruim 4800 jaar oude boom van de soort Pinus longaeva, die groeit in de White Mountains te Inyo County, in het oosten van de Amerikaanse staat Californië.
Wolffia, de kleinste plant op aarde.
Pando dus. De onbetwiste nummer 1 als het gaat om een organisme uit één stuk. De schatting is dat het hele ondergrondse wortelsysteem samen met de bovengrondse stammen zo'n 6 miljoen kilo weegt. Oud is het ook: zo'n 80.000 jaar!
Alles aan deze plant is giftig, behalve het rode vruchtvlees in de besvormige vruchten. Rafflesia De rafflesia heeft van alle planten de grootste bloem. De bloem kan wel één meter breed worden en groeien tot maar liefst elf kilo!
De bloemen ruiken naar rottend vlees zodat ze ook weleens aasbloem worden genoemd. De planten parasiteren op planten uit het geslacht Tetrastigma (Vitaceae) en groeien met hun wortels in deze planten. De vruchten worden gegeten door toepaja's en andere zoogdieren uit het regenwoud.
Een boeket bloemen moet zeker 10 dagen mee kunnen gaan. Wanneer bloemen goed verzorgd worden dan kan een boeket wel twee weken meegaan. Het hangt er dus vanaf hoe goed bloemen verzorgd worden, maar ook hoe vers de bloemen zijn. Bloemen kunt u op meerdere manieren kopen.
Met een exportwaarde van 7,3 miljard in 2021 is de Nederlandse sierteelt groothandel een grote speler in de export van bloemen en planten. De Nederlandse bloemen- en plantenexport sloot 2021 af met een nieuw record van maar liefst 7,3 miljard euro.
Vooral bloemen uit het seizoen en uit de volle Nederlandse grond hebben het minste effect op het milieu. Denk hierbij aan Hollandse tulpen, zonnebloemen en gladiolen.