Naast de voorbehouden handelingen die dus verplicht getoetst moeten worden door de huisarts zijn er ook andere medische handelingen. Denk bijv.aan oren uitspuiten, bloeddruk meten, wratten aanstippen etc.
Voorbeelden van risicovolle handelingen zijn: een verblijfskatheter verwijderen; • een stoma spoelen; • zuurstof toedienen; • hechtingen verwijderen; • sondevoeding toedienen; • bloedsuiker bepalen; • de bloeddruk meten; • een klysma toedienen.
Medische handelingen volgens de Wet BIG
Sommige toediening van medicatie of andere zorg valt onder medisch handeling. Denk bijvoorbeeld aan sondevoeding en het toedienen van een injectie. Wie wanneer bevoegd is voor medische handelingen is vastgelegd in de Wet BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg).
Wat zijn risicovolle handelingen? Risicovolle handelingen zijn handelingen die bij de uitvoering van de handeling risico's meebrengen voor de cliënt. Een voorbeeld is het toedienen van de sondevoeding. Deze handeling is niet voorbehouden, maar er zijn wel risico's.
Een risicovolle handeling houdt in dat gezondheidsschade kan ontstaan bij onzorgvuldig of onbekwaam medisch ingrijpen. Er zijn 14 risicovolle handelingen die alleen deskundig en bekwaam zorgpersoneel mag uitvoeren. Dit zijn de voorbehouden handelingen.
Blaasspoelen is een risicovolle handeling die je als verpleegkundige correct moet kunnen uitvoeren. Wanneer blaasspoelen onbekwaam en onzorgvuldig gebeurt, komt de veiligheid van de patiënt in het geding. Het is belangrijk om te weten in welke situaties je wel of juist niet mag blaasspoelen.
Medicijnen geven is een risicovolle handeling. Je hoeft geen BIG-registratie te hebben om dit te mogen doen. Maar je moet wel bevoegd en bekwaam zijn.
Hulp bieden bij het aantrekken van therapeutisch-elastische kousen leidt tot hoge zorgkosten. Bovendien is het aan- en uittrekken van steunkousen voor zorgverleners een belastende handeling die hand- en rugklachten kan veroorzaken.
Onder verpleegtechnische handelingen vallen o.a. voorbehouden handelingen zoals injecteren, katheteriseren, puncteren en maagsonde inbrengen en risicovolle handelingen zoals trachea verzorgen, stomazorg, zuurstof toedienen en medicatie via sonde toedienen.
B1 = verstrekkingen waarvoor geen voorschrift van de arts nodig is.
Een risicovolle handeling kan een voorbehouden handeling zijn, maar dat hoeft niet. Het toedienen van medicatie en het verwijderen van hechtingen zijn geen voorbehouden handelingen, maar wel risicovolle handelingen. Zorginstellingen kunnen zelf bepalen welke handelingen als risicovol worden gezien.
Leg de manchet niet te strak aan om uw bovenarm, ongeveer één vinger boven de elleboogplooi. Meet de bloeddruk pas nadat u twee minuten rustig heeft gezeten. Praat niet tijdens de meting, dit beïnvloedt namelijk de hoogte van de bloeddruk. Meet 3 keer achter elkaar en noteer de laatste meting.
Meet aan de arm die je het minst gebruikt: als je met rechts schrijft, dan meet je aan de linkerarm. Ontbloot je bovenarm: stroop de mouwen van dunnere kleding op, een vest of trui kun je beter uittrekken. De bloeddrukband moet ter hoogte van je hart zitten, dit is ongeveer 2 centimeter boven de elleboog.
Vanaf 30 minuten voor de meting doet u rustig aan: niet sporten, hard werken of koud douchen. Vanaf 30 minuten voor de meting rookt u niet en drinkt u geen koffie. Meet elke dag op dezelfde tijd en gebruik dezelfde arm.
Op de lijst staan geneesmiddelen met een nauwe therapeutische breedte, orale oncolytica en insulines. Stofnamen die op de lijst te vinden zijn, zijn bijvoorbeeld: acenocoumarol, amiodaron, carbamazepine, ciclosporine, digoxine, fenobarbital, fenprocoumon, fenytoine, insuline, lidocaine en valproinezuur.
Voor voorbehouden handelingen geldt dat een arts, met inachtneming van bepaalde voorwaarden, aan een andere beroepsbeoefenaar (zoals een verpleegkundige of verzorgende) door middel van een uitvoeringsverzoek, opdracht mag geven een voorbehouden handeling te verrichten.
Geneesmiddelen, die carcinogeen, mutageen of reprotoxisch (CMR) zijn, kunnen bij regelmatige, (zelfs) zeer geringe blootstelling, op de langere termijn zeer schadelijke gezondheidseffecten (bijvoorbeeld kanker) veroorzaken.
Verpleegtechnische handelingen zijn handelingen die worden uitgevoerd door zorgprofessionals om cliënten te verzorgen en te behandelen. Het gaat hierbij om handelingen die medisch van aard zijn en alleen mogen worden uitgevoerd door professionals met een daarvoor bestemde opleiding en certificering.
Blaasspoelen is een voorbehouden handeling die verzorgenden en verpleegkundigen vaker in de praktijk tegenkomen.
Het spoelen van de blaas en katheter is een risicovolle handeling volgens de Wet BIG omdat er een open verbinding is met het milieu interieur met een verhoogde kans op een nierbekkeninfectie.
Verzorgende IG valt wel onder de wet BIG, maar is geen artikel 3-beroep (zoals bijvoorbeeld arts en verpleegkundige). Dit betekent dat je geen BIG-registratie nodig hebt om jezelf Verzorgende IG te mogen (blijven) noemen.
Het verschil tussen een helpende en verzorgende IG zit hem vooral in het MBO-niveau en de daaruit vloeiende bevoegdheden. Als verzorgende IG heb je MBO niveau 3. Je richt je dan met name op het welzijn van de client en voert licht verzorgende taken uit, zoals assisteren bij wassen en aankleden.
Waar in de opleiding tot verzorgende IG de focus ligt op ziekteleer, voeding & diëten en omgangskunde focust de opleiding tot verpleegkundige zich meer op medische basiskennis, verpleegtechnische handelingen en professionele communicatie.