Als je op dat moment staat of loopt, zakt het bloed weg uit de hersenen en kun je het bewustzijn verliezen. Dat verlies van bewustzijn is ongevaarlijk, maar omdat je in elkaar zakt, kun je wel lelijk vallen.
De vaakst voorkomende reden dat mensen flauwvallen en hun bewustzijn even verliezen is een emotie of vermoeidheid. De hartslag wordt trager en de bloeddruk daalt, waardoor er minder zuurstofrijk bloed in de hersens komt. Het is een mentale reactie op bijvoorbeeld: vervelend nieuws.
Een wegraking is een kortdurende bewusteloosheid. Aanvallen van bewusteloosheid, waarbij u in elkaar zakt. De aanval duurt meestal niet langer dan één tot twee minuten. De meest voorkomende oorzaak van een wegraking is flauwvallen.
Wat gebeurt er als je onwel wordt? “Je verliest kort het bewustzijn. De directe oorzaak van een wegraking is een verminderde toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen. Het licht gaat even uit, omdat als het ware de aanvoer van elektriciteit hapert.
Wegrakingen zijn aanvallen waarbij iemand kortdurend (seconden tot minuten) het bewustzijn verliest. Er zijn vele oorzaken, zoals flauwvallen, epilepsie, een hartritmestoornis, een bloeddrukdaling door medicatie of een psychologische oorzaak.
Orthostatische hypotensie. Hierbij daalt je bloeddruk wanneer je snel opstaat vanuit een liggende of zittende houding. Er gaat dan meer bloed naar je benen en minder bloed en zuurstof naar je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je je licht in je hoofd voelt en uiteindelijk flauwvalt.
Voorafgaand aan het flauwvallen heeft u vaak een licht gevoel in uw hoofd, krijgt u zwarte vlekken voor uw ogen en hoort u gezoem in uw oren. Voor, tijdens of na het flauwvallen ziet u vaak bleek, zweet u overmatig en bent u misselijk. Nadat u bent bijgekomen, kunt u nog enige tijd moe zijn.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
De bewusteloosheid duurt meestal nog geen minuut maar voor omstanders lijkt dit vaak wel 5 tot 10 minuten te duren. Tijdens de bewusteloosheid kunnen de armen of benen schokken en het kan zijn dat u uw urine laat lopen. Wanneer er weer voldoende bloed naar het hoofd stroomt, herstelt het bewustzijn zich.
Daadwerkelijke flauwte
Op het moment dat het slachtoffer daadwerkelijk het bewustzijn verliest is er sprake van een flauwte. Het slachtoffer wordt slap en zakt in elkaar. De spieren zijn slap. Soms draait het slachtoffer even met de ogen en de ogen blijven vaak geopend.
Wat is flauwvallen? Er wordt ook wel gesproken over wegraking, bewusteloosheid, collaps, syncope of 'blackout'. Tijdelijk is de hersenfunctie verminderd door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen. Soms wordt het veroorzaakt door een aandoening van de hersenzenuwen (bijvoorbeeld; epilepsie).
De oorzaken van bewusteloosheid staan bijna altijd in verband met mechanisch geweld (klap op het hoofd, verkeersongeluk) of met metabole oorzaken, zoals het tekortschieten van de bloedvoorziening van de hersenen of van de inwerking van giftige stoffen daarop.
Wanneer je boven water wilt blijven, helpt (diep) inademen enorm. Tijdens het uitademen zak je weer een beetje. Het is daarom handig om het 'boven blijven' te ondersteunen met (stuw)bewegingen van armen en benen die er voor zorgen dat je 'omhoog' komt.
Bij bewusteloosheid zit een slachtoffer onderuitgezakt of ligt hij op de grond. Het slachtoffer reageert niet op aanspreken en op het schudden aan de schouders. Daarbij kunnen de ogen zowel open als gesloten zijn. Iemand die bewusteloos is voelt slap aan.
Eerste hulp. Is iemand out, probeer hem dan wakker te houden door hard in zijn schouderspier te knijpen. Bij bewusteloosheid maak je de ademweg vrij, leg je de persoon in stabiele zijligging en belt 112.
Coma is een vorm van bewusteloosheid. Voor andere mensen lijkt het alsof je heel diep slaapt: je reageert niet meer op hun stem of wanneer ze je aanraken. Zelfs als iemand je hard knijpt, zul je hier meestal niet op reageren zoals je normaal zou doen.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Tijdens het in slaap vallen hebben veel mensen regelmatig vreemde ervaringen. Ze zien, horen, voelen, ruiken dingen die er niet zijn. Veel voorkomend zijn het gevoel plotseling in een diepte te vallen en dan waker te schrikken of het gevoel te stikken. Dit noemen we hypnagoge ervaringen.
Dextro wordt snel opgenomen in het bloed. Daarna wel een boterham met zoet beleg of iets anders gaan eten om de suikerspiegel op de lange termijn ook op peil te houden. Flauwvallen is niets om bang voor te zijn en professionele hulp is niet nodig.
Of u rijgeschikt wordt verklaard, hangt onder andere af van de oorzaak van het bewustzijnsverlies en hoe vaak u uw bewustzijn verliest. Vaak moet u een periode niet buiten bewustzijn zijn geraakt om rijgeschikt te worden verklaard.
"Sommige van de vrouwen geven aan dat ze flauwvallen van de pijn tijdens de menstruatie, anderen verliezen zo veel bloed dat ze daardoor flauwvallen. Soms is de menstruatie zo pijnlijk zonder duidelijke reden, bij andere gevallen zijn problemen als endometriose of poliepen in de baarmoeder de oorzaak."
Als er heftige angst of paniek wordt ervaren is er wel een kans op flauwvallen. Dit komt omdat je ademhaling verandert als er angst wordt ervaren, de kans is groot dat je gaat hyperventileren waardoor je duizelig wordt of een licht gevoel in je hoofd ervaart.