Het woord blaffen staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Honden hebben hun eigen taal. Deze lijkt niet op onze gesproken taal, maar het is toch echt taal. Onderling kunnen honden elkaar heel goed duidelijk maken wat ze willen en bedoelen. Dit doen ze door middel van hun lichaam.
Net als mensen uit verschillende gebieden 'spreken' honden dialect. Hierin spelen opvoeding en rastypische kenmerken een belangrijke rol. Een hond met staande oren zal niet automatisch de lichaamstaal van een hond met hang- of tiporen verstaan.
blaffen; mhd. blaffen; < pgm. *bel- 'razen, tieren' (< pie. *bhel- 'hard geluid maken'?), waarbij ook → bel 1 behoort en Duits bellen 'blaffen'.
blaffen (ww.) aboyer (ww.) ; tonner (ww.) ; crier (ww.) ; tempêter (ww.) ; tonner contre (ww.) ; crier fort (ww.) ; hurler (ww.) ; gueuler (ww.) ; japper (ww.) ; glapir (ww.)
Het hele jaar door blijken reeën zo'n soort blafgeluid te maken dat ook wel schelden wordt genoemd. En terecht want zo klinkt het ook. Het wordt gebruikt om aan te geven dat er iets bedreigends in de buurt is, een ander dier of een mens.
Het toekeren van de rug
Door zijn rug naar jou toe te keren laat de hond via zijn lichaamstaal zien dat hij jou vertrouwt. Het is dus een teken van vertrouwen en daarmee een erg belangrijk signaal wat jou hond afgeeft. Je bent goed bezig als baasje.
Een ontspannen hond smakt
Het smakken is zeer normaal en wijst erop, dat uw hond zeer ontspannen is. Daarom kan het smakken bij honden ook voorkomen, terwijl ze met hun eigenaar knuffelen en door hem geaaid worden. Als u in deze situatie bij uw hond smakgeluiden hoort, moet u dat als een compliment zien.
Het blaffen is grofweg in zes groepen in te delen: attentie, opwinding, angst, frustratie, verdediging en aandacht. Attentieblaf: dit is letterlijk één blaf die vaak wordt gemist, omdat de hond hem maar eenmaal laat horen. De hond wil zeggen: iets heeft aandacht nodig.
Het is bij deze banden dus zo dat als er meerdere honden in huis zijn ze allemaal gestraft worden als er een blaft. Daarnaast is het zo dat honden die niet bang zijn voor geluiden aan deze banden wennen waardoor ze niet werken. Trillingen: Als de hond blaft gaat de band trillen, ook wel vibreren genoemd.
Net als mensen, kunnen honden om verschillende redenen zuchten. Zowel negatief als positief. Dat kun je een beetje achterhalen door na te gaan in welke situatie hij dat doet, of hoe de rest van z'n lichaamstaal op dat moment is.
Laika (Russisch: Лайка) was een Russische hond en het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde.
Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden. Trage bewegingen, zacht masseren of lichtjes kriebelen zijn de beste methodes.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Honden kunnen ook grijnzen
Er zijn ook honden die hun bovenlip iets optrekken en zo hun boventanden ontbloten. Dit noemen we ook vaak lachen of grijnzen, oftewel lachen met een vertrokken mond. Het is een beetje dubbel gedrag, dat honden vooral laten zien tijdens begroetingen met mensen.
De blaf om aandacht
Of wanneer de baas in gesprek is met andere mensen maar de hond graag aandacht wil, kan hij met blaffen de aandacht opeisen. Bepaald blafgedrag kan inmiddels ook aangeleerd zijn doordat de hond (vaak onbewust) aandacht van de baas heeft gekregen.
Een ree kan verschillende geluiden maken. Zo kan hij blaffen, klagen en fiepen. Het klagen en fiepen klinkt als piepgeluidjes. Het blaffen lijkt echt op het blaffen van een hond.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.