Niet echt. Hoewel bitterballen vooral veel gegeten worden in ons land, is het geen oer-Hollands product. Naar verluidt wordt de bitterbal tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontdekt door een Spaanse scheepskok. In Spanje eet men graag tapas en dat is tijdens de Tachtigjarige Oorlog niet anders.
Ja, Bitterballen zijn eigenlijk ontdekt door Spanjaarden. Doordat er schaarste was hadden ze nog maar een aantal ingrediënten waar zij tapas van konden maken: oud brood, ragout en vlees. Dit betekende de geboorte van de Bitterbal. Na afloop van de tachtigjarige oorlog erfde Nederland de Bitterbal.
Het zal je niet ontgaan zijn dat onze bitterbal een ronde variant is van de kroket. En die hebben we hoogstwaarschijnlijk te danken aan de Fransen. De kok van Lodewijk XIV schreef in 1705 een kookboek, Le Cuisinier Royal et Bougeois.
De lange krokante geschiedenis
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de tweede wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack.
Maar wat weten wij nou over deze langwerpige, gefrituurde staaf vlees? Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca.
GESCHIEDENIS VAN DE CROQUET
De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) die werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
Ze halen het beste in elkaar naar boven en ze zorgen ervoor dat de smaak intensiveert. Nog een leuk weetje is dat mosterd een super gezond product is vol belangrijke mineralen en het zorgt voor een snellere afbraak van vetten. Je kan dus zonder zorgen onbeperkt mosterd eten bij jouw kroketten van de Bourgondiër!
Reacties. In twee woorden kan je het benoemen: croquette balls.
De ovenballen van Mora worden daarentegen unaniem als beste beoordeeld. De ragout heeft een lekker vlezig vetje en fijne dosis nootmuskaat. ,,Dit proeft gewoon alsof oma in de keuken heeft gestaan”, jubelt Teepe. Ook Knuvers is enthousiast.
De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
Bitterbal. "Mensen denken dat een prikkertje de netste manier is om een bitterbal tot je te nemen, maar vaak levert veel gedoe op. Het beste is om een klein beetje van het kapje af te bijten, de bitterbal af te laten koelen en daarna op te eten." En niet blazen.
De bitterbal is in alles hetzelfde als de kroket. Alleen de vorm is anders. Als u een bitterbal en kroket van hetzelfde merk in hetzelfde vet zou bakken dan zou er geen verschil in smaak zijn. De bitterbal dankt haar naam trouwens aan het bittertje.
Er zitten 44 kilocalorieën in 1 stuk (17 gram) bitterbal. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bitterbal'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
frikandel {de}
minced-meat hot dog {znw.}
Frituur in vloeibare frituurolie bij 180ºC. Niet te veel tegelijk; wij adviseren maximaal 1 kroket of 3 bitterballen per liter frituurolie. Voor de perfecte smaakbeleving laat je de Grootmeesters een minuutje rusten na frituren.
Water, tarwebloem, paneermeel (tarwebloem, volkorentarwemeel, zout, gist, zonnebloemolie), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), rundvlees 8%*, scharrelkippenei-eiwit, natuurlijk aroma (bevat selderij), rundergelatine, zout, tarwegluten, kruiden en specerijen, tarwezetmeel, dextrose, kleurstoffen: karamel en ...
Het is een van de populairste snacks van Nederland en staat sinds april dit jaar op de lijst van immaterieel erfgoed. In Nederland worden gemiddeld 300 miljoen bitterballen per jaar geconsumeerd, dat zijn er zo'n 25 per persoon.
Vaak wordt de bitterbal geserveerd met andere snacks zoals de frikandel en loempia. Tezamen vormen zij een bittergarnituur, wat dus is vernoemt naar de bitterbal.
Verwarm de frituurolie tot 175 °C. Vul de mand met één laag kroketten (geen kroketten op elkaar leggen). Bak gedurende 3 tot 4 minuten goudgeel. Te veel kroketten tegelijk bakken of schudden met het mandje tijdens het afbakken vergroot de kans op openbarsten.
1945 — Oprichting Eetsalon Van Dobben
In de wereld van de Croquet is 28 juni 1945 een historische datum. Op die dag opende Aat van Dobben samen met zijn latere echtgenote Eugenie Laaper in hartje Amsterdam een broodjeszaak. De naam van het bedrijf luidde “Eetsalon Van Dobben”.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.