BHV is dus verplicht in horeca, maar hoeveel BHV'ers moeten dit zijn? Horeca bedrijven volgen hierbij dezelfde richtlijnen als bedrijven in andere sectoren: hoeveel BHV'ers er in het bedrijf dienen te zijn, wordt toegelicht in de RI&E.
Voor Horecabedrijven is er een algemene stelregel dat er 1 BHV'er aanwezig is per 50 mogelijk in het bedrijf aanwezige personen (berekend naar zowel personeel als gasten).
In de Arbowet staat dat iedere werkgever verplicht is bedrijfshulpverlening te organiseren en één of meer bhv'ers aan te wijzen. Het aantal bhv'ers is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de risico's die er spelen. Deze risico's volgen uit een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Als ondernemer moet u eten en drinken veilig verhandelen, bereiden en verwerken. Dit geldt ook als u particulier bent en bijvoorbeeld catering aanbiedt. De NVWA houdt toezicht op de regels die hiervoor gelden. Of u nu een restaurant, een bakkerij of een supermarkt heeft, voedselveiligheid is een belangrijke vereiste.
Is een EHBO koffer in de horeca verplicht? Een EHBO koffer is verplicht binnen bedrijven, dus ook in horecazaken. Deze moet volgens de Arbowet binnen 30 seconden beschikbaar zijn. Voor medewerkers in de horeca en de voedselverwerkende industrie is het bovendien verplicht om blauwe, detecteerbare pleisters te gebruiken.
Voor een veilig productieproces van voedingsmiddelen moeten alle levensmiddelenbedrijven en diervoederbedrijven beschikken over een voedselveiligheidssysteem gebaseerd op de HACCP-systematiek. Een bedrijf kan zelf een voedselveiligheidsplan opstellen, of een goedgekeurde hygiënecode gebruiken.
Het verschil tussen EHBO en BHV
Een BHV'er kan wel EHBO verlenen, maar alleen levensreddende eerste hulp. Een BHV'er is dus minder goed opgeleid in EHBO, want bij een EHBO-cursus leert u naast levensreddende eerste hulp, ook aanvullende eerste hulp en hoe u een AED moet bedienen.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Op dit moment is het wettelijk minimumuurloon in de horeca € 12,12—wat een positieve impact zal hebben op hun huidige salaris bij een volledige werkweek van horecamedewerkers. Met de verhoging naar € 13,27 is de totale stijging 9,5%, door een wijziging die ook op 1 januari 2024 werd doorgevoerd.
Nieuwe horecagebouwen hebben 1 toilet nodig als er maximaal 15 personen gebruik van maken. Bij meer mensen moeten er 2 toiletten zijn.
BHV'ers moet ieder jaar bijscholing krijgen. Is de bedrijfshulpverlening in uw bedrijf niet in orde, dan kan de Inspectie maatregelen nemen. U kunt zelfs een boete krijgen.
Is bhv verplicht? Ja, bhv is wettelijk verplicht voor alle bedrijven met medewerkers (al bij 1 medewerker).
Geen BHV'er aanwezig boete
Bij controles door de Arbeidsinspectie wordt er streng gecontroleerd op BHV-voorzieningen. Ontbreekt een BHV'er, dan volgt vaak eerst een waarschuwing, maar bij herhaalde overtredingen of ernstige risico's wordt direct een boete opgelegd.
Volgens de Arbowet, moet een werkgever zich laten bijstaan door één of meer werknemers die zijn aangewezen als bedrijfshulpverleners. Op basis van deze wettelijke bepaling kan een werknemer in principe niet weigeren om BHV'er te worden en een BHV-cursus te volgen.
Omdat een BHV-certificaat een jaar lang geldig is, zullen BHV-ers elk jaar een herhalingscursus moeten volgen om de BHV-status te behouden. Na het succesvol afronden van een herhalingscursus, wordt er opnieuw een certificaat voor een jaar afgegeven.
Nee, tenzij… In artikel 3 van de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg Arbowet, staat dat een werkgever moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Als zelfstandige zonder personeel ben je geen werkgever en geen werknemer. Dus wettelijk gezien is BHV daarom niet verplicht.
- Per 1 januari 2026 heeft iedereen recht op een loonsverhoging van 2,5%. Dus ook als je bovenschalig bent heb je recht op deze verhoging.
In heel 2024 is de cao-loonstijging de hoogste sinds 1982 (6,6 procent). De contractuele loonkosten (cao-lonen en werkgeverspremies) stegen in het vierde kwartaal met 6,6 procent. Hiermee ligt de ontwikkeling van de contractuele loonkosten iets boven die van de cao-lonen.
In de basis is in Nederland de pauze géén onderdeel van het werk. Typisch is op een werkdag van 8 uur een half uur (onbetaalde) pauze inbegrepen. Dit zorgt voor een werkdag van 8,5 uur.
De cao van de Nederlands Horeca Gilde erkent drie officiële feestdagen: eerste kerstdag, tweede kerstdag, en nieuwjaarsdag. De medewerker heeft dan recht op een toeslag van 50 procent in tijd of geld als zij op deze erkende feestdagen werken.
Hoe ver van tevoren moet de werkgever het rooster bekend maken? De werkgever moet volgens de cao ten minste 3 weken van tevoren jouw werkrooster bekendmaken.
Bhv is een afkorting voor bedrijfshulpverlening. In het kort is dit hulp die getrainde medewerkers (bhv'ers) verlenen bij incidenten binnen een bedrijf of organisatie. Ze verlenen eerste hulp bij ongevallen, ze bestrijden een beginnende brand of ze ontruimen een gebouw of terrein.
De kosten van de BHV Basis Cursus bedragen € 299,00 excl.BTW. Het BHV cursusboek, het examen, het BHV certificaat (1 jaar geldig), het BHV pasje, maar ook een lekkere lunch en voldoende koffie en thee zijn hierbij inbegrepen.
Emergency First Aid richt zich op onmiddellijke reacties op veelvoorkomende verwondingen en noodgevallen, waaronder reanimatie en het behandelen van kleine verwondingen, meestal behandeld in een cursus van 8 uur van één dag. Standard First Aid biedt uitgebreide training met geavanceerde vaardigheden zoals het behandelen van ernstige verwondingen, medische aandoeningen en het gebruiken van een AED.