Steenboren en betonboren lijken op elkaar, maar er is één verschil waaraan je ze direct kunt herkennen: de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor overal hetzelfde, bij een betonboor ziet de punt er anders uit. Hij is er apart opgezet omdat hij van een superhard materiaal moet zijn.
Een betonboor in verschillende uitvoeringen is voor drie materiaalsoorten geschikt:Beton. Gewapend beton. Harde steensoorten.
Betonboren zijn bot en hebben een stompe kop met vleugels. Dit werkt als een beitel. De kop is gemaakt van extreem hard materiaal, namelijk wolfraamcarbide of widia (van het Duitse wie diamant: als diamant).
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
De diameter van de boor moet overeen komen met de diameter van de plug. Bij een plug met een diameter van 6 mm gebruik je een boor met een diameter van 6 mm. Door dezelfde diameter te gebruiken, zorg je dat de plug strak in de muur komt te zitten. Vervolgens kan je de schroef in de plug draaien.
De enige oplossing voor het boren in gewapend beton is een betonboor gebruiken van zeer goede kwaliteit. Deze betonboor heeft een 4-snijder kop. Een viersnijder heeft een speciale geharde kop met 4 snijvlakken. Met deze boor kunt u in normaal beton boren maar ook in gewapend beton.
Als je gaat boren in beton kan je een boorhamer of combihamer gebruiken. Deze hebben een speciale boorkop die alleen geschikt is voor boren met een SDS+ aansluiting.
Taken van een betonboorder
boren van gaten in beton en andere harde materialen, zoals asfalt;schoonmaken van de ruimte na het boren;eventueel andere werkzaamheden met beton, zoals het zagen van vloeren en leidingen.
Betonboorder is de algemene benaming voor een vakman die grote gaten boord in beton. Het boren van deze gaten doet hij met een diamantboor. Daarom heet dit ook wel eens een diamantboorder. Hij vericht dan diamant boringen of betonboringen.
Boren in metaal doe je met een metaalboor, boren in beton doe je met een betonboor en boren in hout - nee, hij gaat niet als verrassing komen - doe je met een houtboor. Zomaar een boortje pakken, is er dus niet bij.
Je gebruikt een boorhamer voor het boren in harde steensoorten en beton. Ga je aan de slag met zachte steensoorten, hout en metaal?Dan is een klopboormachine de beste keuze. Let bij het kopen van bijpassende boren erop dat je het juiste type kiest.
In beton boren is vrij zwaar, omdat het materiaal keihard is, het is dus extreem belangrijk dat u over het juiste gereedschap beschikt. Het is mogelijk om het zelf te doen, maar het dient wel op de juiste manier gedaan te worden.
De juiste boor voor natuursteen en metselwerk is altijd een steenboormachine met carbide. Voor beton, zoals het vaak op plafonds en vloeren te vinden is, is in ieder geval een betonboor nodig. Zonder dat is het bijna onmogelijk om goed te boren in beton.
Sommige materialen zijn lastig om doorheen te boren, denk maar aan hard steen of metaal. Bitjes kunnen dan smelten of breken. Dit probleem wordt opgelost als je ervoor kiest om te boren met een diamantboor. Je komt eenvoudig door asfalt, gewapend beton, natuursteen of composiet heen.
Als je in een betonnen plafond wilt gaan boren is de kans groot dat je metaal tegenkomt. Dit wordt gebruikt als wapening in een betonnen dek. Om deze reden is het belangrijk om een boor te gebruiken die speciaal ontworpen is voor beton met metaal, ook wel gewapend beton genoemd.
Omdat beton de laatste decennia zo hard is geworden, is het bijna onmogelijk is om er met een klopboormachine in te komen. De klopboor is daarom niet geschikt voor het boren in beton.
Het gebruik van een klopboor of een boorhamer is ideaal voor deze klus. Zorg ervoor dat je langzaam begint te boren om te voorkomen dat de boor verschuift en geleidelijk de snelheid verhoogt terwijl je dieper boort. Onthoud dat je moet boren met druk en niet met snelheid.
Kies de juiste boorsnelheid: hoe harder het materiaal, hoe lager de snelheid waarmee je moet boren. Boor grote gaten voor met een kleiner boortje en gebruik daarna een boor met de gewenste diameter. Boor precies zo diep als de plug lang is.
Normaal gesproken moet u na het storten van het beton minstens 28 dagen wachten voordat u er gaten in gaat boren. Bij snelbeton kan dit al na 4 tot 7 dagen. Het hangt ook af van de temperatuur en luchtvochtigheid. Temperaturen van 15 tot 20 graden en een luchtvochtigheid van zo'n 80 procent zijn het best.
Een vermogen tussen de 600 Watt en 900 Watt is doorgaans voldoende voor de meeste werkzaamheden rond het huis. Ook het boren in harde betonsoorten is hier (beperkt) mogelijk. Wilt u geen risico lopen, kies dan een vermogen boven de 900 Watt. Voldoende voor zelfs de zwaardere klussen.
Dankzij de klopfunctie van een klopboormachine kan je makkelijk schroeven en boren in stevige materialen zoals houten planken, staal en metselwerk. Een juiste instelling van de klopfunctie, het koppel en de versnellingen en een aangepaste keuze van bits en boren zijn ook hier belangrijk.
Links/rechts schakelaar
Met dit duwknopje kun je de boor of het schroefbitje in je schroefboormachine linksom of rechtsom laten draaien. Voor boren en schroeven indraaien zet je de schakelaar op rechtsom, en linksom gebruik je natuurlijk om schroeven los te draaien.
Een klopboormachine is doorgaans voorzien van een snelspanboorkop, dezelfde die je ook vindt op accuboormachines. Dit is de meest gangbare boorkop, waar vrijwel alle boortjes in passen. Een boorhamer is te herkennen aan een SDS-Plus of SDS-Max boorkop. In deze boorkoppen zit de boor nog steviger verankerd.