Als je bestraling krijgt, mag je gewoon contact hebben met anderen. Je bent niet radioactief. Dus aanraken, zoenen of seks hebben is niet gevaarlijk voor jezelf of voor anderen.
Na die uitwendige bestraling blijft er geen straling achter in het lichaam, ook niet in je zweet, urine, ontlasting of sperma. Je geeft ook geen straling af. Er is dus geen gevaar voor je omgeving. Je mag bijvoorbeeld gerust baby's en kleine kinderen op de schoot hebben.
Nee, na de bestraling blijft er geen straling achter in het lichaam, ook niet in zweet, urine, ontlasting of sperma. U bent dus niet radioactief en daardoor vormt u geen gevaar voor uw omgeving.
Bestraling is ook belastend voor het lichaam. De omvang van die belasting van de bestraling hangt af van de stralingsdosis en de frequentie van de behandeling. Een goede lichamelijke en geestelijke conditie helpen bij het voorkomen van complicaties en bijwerkingen.
Advies aangepaste voeding tijdens bestraling
Vermijd alcohol, tabak, alle melkproducten, koffie, chocola, frisdranken met cafeïne, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, rauwe groenten, alle soorten pasta, sterk gekruid eten, kant en klaar maaltijden.
Naast het bekende haarverlies kunnen mensen die bestraald worden ook kampen met aften in de mond, huidproblemen, misselijkheid, zenuwproblemen (tintelingen en een voos gevoel in handen en voeten), een verhoogd risico op infecties, enz. Het kan gaan om ernstige complicaties die de levenskwaliteit kunnen aantasten.
Bijwerkingen van bestraling
Sommige mensen hebben veel last van bijwerkingen, anderen merken er weinig van. Veel voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, reactie van de huid, slikklachten, droge mond, misselijkheid, hinderlijke slijmvorming, diarree, minder zin in vrijen, onvruchtbaarheid.
Als je bestraald bent, vooral op (heel) jonge leeftijd, heb je een iets grotere kans om een tweede keer kanker te krijgen.Die kans is heel klein, minder dan 1%. Als er zo'n tweede tumor ontstaat, gebeurt dat meestal na zo'n 5 tot 30 jaar na de behandeling. Soms ben je dan nog onder controle, soms niet meer.
Bestraling kan wel bijwerkingen hebben die pijn doen, bijvoorbeeld darmkrampen of pijn in je mond.Je huid kan na een aantal keren ook gevoeliger worden en soms pijn gaan doen. Dit hangt af van de plek waar je bestraald wordt.
Je kunt moe zijn door chemotherapie of bestraling
En dat kost het lichaam energie. Soms krijgt iemand een infectie of andere klachten door de behandeling.
Binnen die tijd wordt de chemotherapie door uw lichaam afgebroken en verlaat in kleine hoeveelheden uw lichaam via uw uitscheidingsproducten urine, ontlasting,braaksel, speeksel, wondvocht, zweet, spermavocht, vaginavocht. Chemotherapie kan schadelijk zijn voor gezonde mensen.
Zolang u zich fit genoeg voelt is er geen enkel bezwaar tegen autorijden.
Dit kan variëren van 15 tot 45 minuten. Het is onder andere afhankelijk van waar in uw lichaam de tumor zich bevindt. Maar ook de vorm van de tumor speelt een rol.
In tegenstelling tot goedaardige gezwellen kan kanker zich uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Kanker kan zich niet van het ene lichaam naar het andere verplaatsen. Het is dus niet besmettelijk.
Meestal herstelt de huid zich weer binnen twee tot vier weken na afloop van de bestralingen. Na de behandelperiode kan de huid echter kwetsbaar blijven en ook kan de kleur van de huid enigszins veranderen.
Door bestraling verandert namelijk de samenstelling van het botweefsel: minder botcellen en meer tussenstof en kalk. Juist de botcellen zorgen voor flexibiliteit en stevigheid van het bot.
Om de mondgezondheid zoveel mogelijk op een aanvaardbaar peil te houden, wordt voorafgaand aan de radiotherapie het gebit gesaneerd. Niet vitale gebitselementen en gebitselementen met pathologie worden geëxtraheerd om toekomstige problemen te voorkomen.
Bestraling begint in de regel direct te werken. Het effect op foto's of scans is vaak pas na lange tijd te zien (weken tot maanden). Vaak blijven er afwijkingen zichtbaar op foto's doordat er littekenweefsel gevormd wordt. Dit betekent dus niet dat de bestraling niet gewerkt heeft.
Het bestralen zelf doet geen pijn. U voelt, ruikt of ziet er niets van. Mag ik iemand laten meekijken tijdens de bestraling? Begeleiders van patiënten mogen in het kader van de patiëntveiligheid niet meekijken in de behandelruimte en mogen niet mee naar de bedieningsruimte.
De kanker komt terug (recidief)
Na de behandeling van borstkanker kan de ziekte terugkomen. Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling. Een recidief heeft dezelfde celbiologische eigenschappen als de eerste tumor (de primaire tumor).
De meerwaarde van chemotherapie is het effect op afstand. Bestraling is plaatselijk en zorgt voor een afweerreactie rond de tumor, maar chemotherapie reist het hele lichaam door. Op die manier kan het kankercellen op afstand vernietigen en ook daar afweercellen naartoe lokken.
Hoelang duurt een behandeling met uitwendige bestraling? Hoelang de behandeling duurt, verschilt per kankersoort en hangt ook af van de precieze plek van de tumor en de techniek van de bestraling. Meestal duurt de behandeling tussen de 2 en 7 weken, met 4 of 5 bestralingssessies per week.
Behandelingen beschadigen kankercellen en gezonde cellen.Daardoor is je lichaam steeds bezig met kankercellen opruimen en gezonde cellen laten herstellen. En daar kun je moe door zijn. Ook emotioneel is de tijd dat je behandeld wordt tegen kanker zwaar.
Met radiotherapie worden de cellen van een gezwel zó beschadigd dat ze zich niet verder kunnen delen, of dat hun stofwisseling ontregeld raakt. De kankercellen sterven dan af. Helaas raken gezonde cellen ook beschadigd. Deze gezonde cellen herstellen zich gelukkig beter dan kankercellen.
Door de bestraling kunt u last krijgen van vermoeidheid. De vermoeidheid kan beginnen tijdens de behandeling en kan weken tot maanden aanhouden.