Besnijdenis kent, anders dan vaak wordt gedacht, ook risico's op complicaties. Met name bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen komen regelmatig voor. Ook sterfgevallen zijn gerapporteerd. Op latere leeftijd ontwikkelen besneden mannen veel vaker seksuele problemen.
Een medische reden voor een besnijdenis is een vernauwing van de voorhuid (fimosis) waardoor een erectie pijnlijk kan zijn en het moeilijk is de eikel schoon te houden. Andere medische redenen voor een besnijdenis zijn lichen sclerosus, paraphimosis en terugkerende balanitis.
De eerste 6 weken na de operatie mag u geen seks hebben. Anders is de kans groot dat de wond weer open gaat. De ingreep verandert uw gevoel bij seks meestal niet of nauwelijks. Het is ook beter om de eerste 2 weken niet te sporten, baden en zwemmen.
Er kunnen verschillende redenen zijn om besneden te worden: om het geloof, omdat uw zoon pijn heeft of omdat hij niet goed kan plassen. Als uw zoon zich schaamt of ongemakkelijk voelt, vertel dan dat hij niet de enige is die aan de penis moet worden geopereerd.
Wanneer de ouders hun zoon willen laten besnijden, dan adviseren wij om dit op zeer jonge leeftijd te laten doen. Een zuigeling die slechts enkele weken of maanden oud is, merkt – behalve van het prikje voor de verdoving – weinig van de besnijdenis. Daarom: hoe jonger, hoe beter!
In Nederland is volgens de studie ongeveer 5,7% van de mannen besneden.
De eikel heet niet voor niets zo, hij lijkt inderdaad enigszins op de vrucht van een eik. Evenals de penis, is de eikel voorzien van zwellichamen. De huid van de eikel is geen normale huid, zoals op de penis, maar slijmvlies. De urinebuis mondt in de eikel uit.
Het bleek dat besneden mannen moeilijker tot een orgasme kunnen komen dan onbesneden mannen, terwijl hun vrouwelijke partners vaker last hebben van vaginale pijn. Dit zorgt voor een minder plezierig seksleven voor beiden.
Na de ingreep
Het gebied van de ingreep kan gevoelig of branderig zijn. U kunt paracetamol tegen de pijn gebruiken. Het is raadzaam om deze pijnstillers voor de ingreep in huis te hebben. Het verstandig om het op de dag van de ingreep en de dag erna rustig aan te doen.
Bij een volwassen man zal meestal gekozen worden voor een volledige besnijdenis. De eikel zal in dat geval zowel bij een erectie als bij de penis in slappe toestand geheel bloot liggen. De meest voorkomende reden om dit soort ingreep te laten uitvoeren, is een fimosis of vernauwing van de voorhuid.
Als na de besnijdenis de verdoving is uitgewerkt is er soms wat napijn, maar meestal is die bij volwassen mannen maar gering. Bij een normale genezing zonder problemen is de penis na 3 tot 4 weken geheeld.
na 6 weken is wond van de penis genezen. Bij nachtelijke of ochtenderectie kan penis gevoelig zijn. Het is belangrijk dat de patiënt vanaf de tweede dag na de besnijdenis, na verwijdering van het drukverband, elke dag onder de douche gaat, waarbij de besnijdeniswond goed wordt schoongespoeld gedurende 5-7 dagen ca.
Bij terugkerende ontstekingen van de voorhuid en eikel is een besnijdenis ook aan te raden. Parafimose. Als je de voorhuid tijdens een erectie niet meer terug naar voren kan schuiven, spreek je van parafimosis. De penis kan hierdoor afgekneld raken, wat erg pijnlijk is en daardoor je seksleven kan belemmeren.
Op basis van een medische indicatie wordt een besnijdenis wel vergoed uit het basispakket. Een besnijdenis kost in een speciale kliniek doorgaans 265 euro. In een ziekenhuis wordt soms wel 2000 euro gevraagd.
Bij een Spaanse kraag blijft de voorhuid klem zitten achter de rand van de eikel. Dit komt meestal door een te strakke voorhuid. Doordat de voorhuid klem zit kunnen de eikel en voorhuid dik worden. Dit heet een Spaanse kraag.
Rond 2 van deze zwellichamen zit een stevige bindweefsellaag om het bloed in de zwellichamen te houden. Als deze bindweefsellaag scheurt, ontstaat er bloedverlies uit de zwellichamen naar andere delen van de penis. Hierdoor verdwijnt de erectie en verkleurt de penis blauw-paars.
De voorhuid komt vanzelf los. Bij veel jongens als ze 4 jaar zijn. Maar soms ook pas als ze 10 jaar zijn. Tot het 10e jaar is het dus normaal dat de voorhuid niet terug geschoven kan worden.
De voorhuid van de penis zit vast met een dun bandje of toompje. Als dit te kort is, kan dat klachten geven bij een erectie of tijdens seksuele activiteit. Soms is het doorsnijden van het van het toompje noodzakelijk.
"Besnijdenis kent, anders dan vaak wordt gedacht, ook risico's op complicaties. Met name bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen en paniekaanvallen komen regelmatig voor.
De voorhuid van een man is net zo groot als een 5-eurobriefje, beschermt de eikel en speelt een belangrijke rol bij seks. Nergens voor nodig om die af te knippen want dat kan soms wel kwaad: er gaan af en toe kleine jongens dood, er kunnen forse bloedingen komen en infecties ontstaan.
Besnijdenis wordt gezien als een rituele reiniging van jongens. Ze zouden hierdoor een genderidentiteit krijgen, worden 'man' en lid van de religieuze gemeenschap. Dit laatste geldt ook voor meisjesbesnijdenis. De meeste moslimlanden, zoals Turkije en Marokko, kennen dit laatste gebruik niet.
Wanneer een jongen besneden is, heeft hij geen voorhuid meer, of een stuk minder voorhuid. De eikel is dan bloot, als een kale knots. Als je onbesneden bent hoef je niks te doen met je voorhuid als je seks gaat hebben. Wanneer je naar binnen gaat of als je het condoom omdoet verschuift je voorhuid vanzelf.
De eerste weken is de eikel gevoelig en deze kan gaan vervellen. De gevoeligheid verdwijnt na enkele weken; Normaal gesproken doet het plassen na een besnijdenis geen pijn omdat er niet aan de plasbuis wordt geopereerd. Tijdens de ingreep wordt de uitgang van plasbuis wel goed bekeken of deze niet te nauw is.
Besnijdenis staat niet in de Koran voorgeschreven, maar wel in de islamitische traditie (soenna). Dat betekent dat het niet verplicht is maar wel aanbevelenswaardig, wat niet minder belangrijk is in de islam. Het is geen klakkeloos ritueel.