Berghoning zit, net als alle andere honingsoorten, vol met vitaminen en mineralen. Het is een heerlijke vloeibare honing voor zowel de 'onervaren' honingeter als voor de echte honingliefhebber. Hoe? Perfect voor in een kopje thee of in de yoghurt!
Het bevat antioxidanten, zoals fenolen en flavonoïden, die kunnen helpen om vrije radicalen in het lichaam te bestrijden en ontstekingen te verminderen. Rauwe honing heeft ook antibacteriële en antivirale eigenschappen, wat het een natuurlijk middel maakt voor het behandelen van keelpijn en wondjes.
Bergwildebloemenhoning: eigenschappen en voordelen
Het wordt sterk aanbevolen voor de behandeling van griepachtige aandoeningen en om hoest te onderdrukken, maar niet alleen dat, ook tegen seizoensgebonden allergieën. Door het in kleine dagelijkse doses te nemen, hebben veel mensen een verbetering in fysiek welzijn ervaren.
Gezondheidsvoordelen
Naast de heerlijke smaak biedt echte honing tal van gezondheidsvoordelen. Het zit boordevol antioxidanten, enzymen en voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor je immuunsysteem, spijsvertering en algehele welzijn.
Honing kan elke dag worden geconsumeerd. Het is een natuurlijke en gezondere zoetstof in vergelijking met geraffineerde suikers. Echter, vanwege de calorische waarde is het belangrijk om het met mate te eten. De aanbevolen hoeveelheid honing per dag varieert per persoon.
Een eetlepel honing bevat ongeveer 64 calorieën en 17 gram suiker. Voor de meeste mensen is het verstandig om de inname van honing te beperken tot één tot twee eetlepels per dag. Dit zorgt ervoor dat je kunt profiteren van de voordelen van honing zonder onnodige extra calorieën en suikers binnen te krijgen.
De World Health Organization (WHO) adviseert niet meer dan 2 eetlepels (ongeveer 25 tot 30 gram) honing per dag. Deze hoeveelheid helpt om van de voordelen van honing te genieten zonder het risico op een te hoge suiker- en calorie-inname.
Deze Honinghuis streekhoning wordt door de bijen verzameld in diverse natuurgebieden in Nederland. Echte Hollandse honing met een gegarandeerde kwaliteit.
Honing kan sporen bevatten van de clostridium botulinum-bacterie. Omdat de darmflora van een baby nog niet helemaal ontwikkeld zijn, zou dit gevaarlijk kunnen zijn. Stuifmeelpollen worden vaak ingezet als middel bij hooikoorts, omdat het histamine kan verlagen. Bij sommige mensen heeft het echter een averechts effect.
Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing.
Conclusies. Acaciahoning op grote hoogte had een significant effectievere antikankeractiviteit tegen HCT116- en MCF7-cellen vergeleken met honing op lage hoogte .
Berghoning komt uit bergachtige gebieden waar bijenkorven te vinden zijn in de buurt van wilde, niet-vervuilde planten . Bijen verzamelen nectar van verschillende bloemen die groeien in een schone omgeving, ver weg van vervuiling.
Uit verschillende studies bleek dat honing in het bijzonder meer doeltreffend is in het verminderen van de frequentie en hevigheid van het hoesten. Ook toonden twee studies aan dat de symptomen 1 à 2 dagen minder lang aanhielden bij mensen die honing innamen.
De antibacteriële eigenschappen van honing helpen je huid in de strijd tegen puistjes, eczeem en andere huidproblemen. Doordat honing water aantrekt, is het een geweldig hydraterend middel. De droge huid wordt gevoed en de jeuk op droge plekken verdwijnt.
Honing is goed voor je darmen. Met name de donkere honingsoorten houden je darmflora in balans. Bijen voegen eigen spijsverteringsenzymen toe aan de honing. Hierdoor wordt honing goed verteerd zonder de stofwisselingsorganen te belasten.
De gevoeligheid van honing
Echter, deze waardevolle enzymen zijn erg gevoelig voor hitte. Wanneer honing wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 40-45 graden Celsius, beginnen deze enzymen af te breken. Dit betekent dat de meeste gezondheidsvoordelen van honing verloren gaan als je het toevoegt aan te hete thee.
Uit gepoolde analyse bleek dat honing het totale cholesterolgehalte verlaagde met statistische significantie (gemiddeld verschil [MD]: -14,97 mg/dl, 95% BI: 19,61 tot -10,32). Honing werd geassocieerd met een statistisch significante toename van de high-density lipoproteïne (HDL)-gehaltes (MD: 1,78 mg/dl, 95% BI: 0,68 tot 2,88).
Honing zit bomvol vitaminen en mineralen. Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink. (2) Kortom, de perfecte aanvulling op je dagelijkse voedingsinname!
Pure honing lost veel langzamer op, vaak moet je ook roeren.Bubbeltjes: kijk in het potje of je minuscule luchtbelletjes ziet.Als dit het geval is dan is het pure honing. Zet het in de koelkast: pure honing gaat kristalliseren, dit proces gaat sneller in de koelkast.
'Beste uit de test' en tevens 'Beste koop' is de 'Zoete Zon Bijenhoning' van Aldi. Behalve de fouten op de etiketten, grossieren de verpakkingen ook in loze claims zoals 'natuurzuiver', '100% honing', en 'koudgeslingerd'.
Honing heeft een bewezen ontstekingsremmend effect, wat vooral nuttig is bij de behandeling van wonden en ontstoken huid. Het helpt bij het verminderen van zwelling en roodheid door vrije radicalen te neutraliseren en ontstekingsbevorderende enzymen te remmen.
Warme melk met honing
Uit tryptofaan kan het lichaam serotonine maken, een stofje in de hersenen dat je helpt in slaap te vallen. Iets zoets als honing in de warme melk, vergroot de opname van het aminozuur tryptofaan.
Niet alle supermarkthoning is nep, maar je loopt wel een groter risico op vervalsingen. In een recente uitzending van de Keuringsdienst van Waarde bleek dat maar 4 van de 15 geteste honingmerken in de supermarkt echte honing waren. De overige 11 bevatten toevoegingen zoals suikersiroop.
Dit is vooral handig bij het toevoegen van honing aan warme dranken of gerechten, omdat een metalen lepel de honing kan oververhitten en de voedingsstoffen kan vernietigen. Probeer bijvoorbeeld een lepel Manuka honing voor zijn sterke eigenschappen of Acacia honing voor een mildere smaak en lagere glycemische index.