De Bavette is een overheerlijke en malse delicatesse. Dit magere rundvlees uit de flank van de koe is een van de meest gewilde keuzes onder de liefhebbers. Dit komt door de geweldige eigenschappen. Het vlees is namelijk super mals en vol van smaak.
Kenmerkend voor het 'magere werkvlees' is de langwerpige, platte vorm en de ietwat grove structuur. Bavette kan een beetje taai zijn, zeker in vergelijking met andere soorten steaks. Maar met de juiste bereidingswijze kun je zorgen voor een goede balans.
Wat is het verschil tussen bavette en biefstuk? De bavette wordt vaak vergeleken met de biefstuk, omdat je ze op dezelfde manier bereidt, maar er zit weldegelijk verschil in. Biefstuk wordt vaak gesneden uit een magerder deel van de rund en heeft hierdoor minder smaak dan de bavette.
Smaak van bavette
Bavette heeft een volle, intense smaak en een stevige textuur. Het vlees heeft een grove structuur en een uitgesproken draad. Het is van nature vrij mager, maar zeker graangevoerde rassen hebben een goede marmering waardoor het vlees sappig blijft tijdens het grillen.
De bavette is de dikke rand vlees die in de 'vang' van de koe zit. Het is een speciaal stukje vlees dat in de volksmond ook wel flanksteak, vanglap, vinkelap of halve maan wordt genoemd. Het is een beetje langwerpig en relatief plat. De vang zit bij een koe tussen de bil en de borst, vrij onderaan in de buik.
Wat is malser een Bavette of Picanha? Een Bavette is minder mals dan een Picanha. Een bavette heeft een intense biefstuksmaak, maar kan soms moeilijk te kauwen zijn door zijn dikte en de nerf waartegen hij gesneden is.
De Bavette is een overheerlijke en malse delicatesse. Dit magere rundvlees uit de flank van de koe is een van de meest gewilde keuzes onder de liefhebbers. Dit komt door de geweldige eigenschappen.
“In principe kan elk deel van het rund rauw gegeten worden", zei Kiers. “De zachte snitten met een fijne structuur zijn het meest populair, want die zijn van nature zeer mals. Denk aan ossenhaas en in mindere mate biefstuk en rosbief. Maar ook een bavette is zeer geschikt voor rauwe consumptie.
Het vlees heeft niet alleen een heerlijke smaak, het is ook nog eens een héél gezond stuk vlees! Zo bevat de Bavette onverzadigde vetzuren, goed tegen hart- en vaatziekten en daarnaast heeft het een hoog CLA gehalte en dit vermindert de kans op kanker.
Bavette is vlees dat iets steviger is dan een normale biefstuk. De royaal aanwezige marmering zorgt voor een stevige bite met een volle smaak. Bavette wordt gesneden van de vang, die bevindt zich aan de onderkant van het rund tussen de bil en de borst.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
Haasbiefstuk: zacht en mals
Biefstuk van de haas staat ook bekend als ossenhaas of haasbiefstuk. Het is het meest delicate stuk rundvlees. Het is sappig, mals en mager en heeft een volle, pure vleessmaak. De haas zit licht verborgen tussen de ribben in de achtervoet van het rund.
Het is afkomstig uit de buikspier van het rund. Het wordt ook wel runderbavette genoemd. Vroeger werd bavette vlees ook wel halve maan of vinkelap genoemd. Omdat het werkvlees is, is het een stukje steviger dan een normale biefstuk.
Een flank steak, ook wel bavette genoemd, is een stuk rundvlees dat afkomstig is van het dikste gedeelte van de buikwand van de koe. Dit gedeelte wordt ook wel 'flanchet' genoemd en over het algemeen is dit vlees minder mals dan andere gedeeltes van een rund.
Het zijn twee verschillende stukken vlees die je ook anders bereid. Bij een bavette is de draad van het vlees wat grover, omdat de bavette werkvlees is. De picanha heeft een wat fijnere draad en lijkt iets meer op een biefstuk qua structuur. De bavette is ook sneller te bereiden, omdat het een dunner stuk vlees is.
Een bavette snijden
Snijd het met een scherp mes tegen de draad van het vlees in. Snijd vervolgens dunne plakjes. De vinkenlap wordt gesneden van het magerste deel van de vang. De vinkenlap is in tegenstelling tot de bavette het gedeelte van de vang die fijner van structuur is en langer van draad.
Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk of entrecôte. Onbewerkt vlees, zoals kalfsvlees en rundvlees, is daarom beter voor je gezondheid, in tegenstelling tot bewerkt vlees.
Een bavette steak, ook wel flank steak genoemd, is een prachtig stukje vlees van het dikste gedeelte van de vang van de koe.
Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
U kunt een Bavette het beste afgedekt in de koelkast bewaren, maar het verdient de voorkeur om hem meteen klaar te maken of vanaf twee dagen te bewaren.
Wat voor vlees is bavette? De bavette is de dikke rand vlees uit de flank (vang) van het rund. Het wordt ook 'vanglap', flank steak' of 'vinkelap' genoemd, hoewel dat laatste een ander stukje is met een fijnere structuur.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Maar wat is Bavette eigenlijk? Het is de dikke rand vlees uit de flank (vang) van het rund en wordt ook wel vanglap, flanksteak of – vanwege z'n vorm – halve maan genoemd. Hoewel een flank steak niet altijd bavette is, wordt deze steak dus wel uit de flank gesneden.
Instructions. Meng de uienpoeder, cayennepeper, paprikapoeder, oregano, basilicum, tijm, zout, peper en de olie door elkaar. Smeer de Bavette in met de mosterd en rub de kruidenmix over de bavette. Zorg dat je BBQ klaar is om direct boven de kolen te grillen.
De (hele) bavette komt van de dikste gedeelte van de vang van de rund; dit zit aan de onderkant van de rund. De bavette is echt werkvlees: het heeft veel beweging gehad en het heeft de organen van de koe beschermd. Het heeft een grove, lange draad en een mooie eigen smaak.