Het vlees is namelijk super mals en vol van smaak. De bavette komt perfect tot zijn recht wanneer je het in zijn waarde laat. Geen poespas, gewoon wat peper en zout of een rub erop en je hebt een geweldig lekker stuk vlees. Koop je bavette bij The Meatlovers en ervaar smaaksensaties als nooit tevoren.
Bavette heeft een rijke, vleesachtige smaak met een licht nootachtige ondertoon. De grove structuur van het vlees geeft het een stevige bite, wat perfect is voor liefhebbers van intens smakend rundvlees.
Bavette heeft meer vet en bindweefsel dan andere steaks, waardoor hij meer sappigheid en karakter heeft. Bavette is ook goedkoper dan andere steaks, waardoor hij een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Bavette lijkt qua uiterlijk wel op entrecote, maar ze hebben verschillende eigenschappen.
Ja, bavette is een uitstekend stuk biefstuk voor mensen die houden van een volle, vleesachtige smaak. Het is mager, heeft een rijke smaak en kan, mits goed bereid, heerlijk mals zijn. Het is een veelzijdig stuk vlees dat perfect is voor grillen of bakken en zeer populair is in zowel Franse als Zuid-Amerikaanse keukens.
De bavette is te vergelijken met biefstuk, maar dan met een stevige byte. Kenmerkend voor de bavette van de Limousin is dat je deze zowel kunt je stoven als kort bakken. Let er wel echt op dat je dit stukje vlees maar kort bakt, vanwege haar stevige structuur wordt de bavette al snel taai.
Een (nog) onbekende snit in Nederland, maar erg bekend in Frankrijk. Bavette is daar zelfs prijziger dan ossenhaas. Het is een snit wat veel werk nodig heeft en haalt daarom de toonbank van menig slager niet.
Het wordt vaak 'de slagerssnede' genoemd, omdat het door slagers wordt gereserveerd voor hun eigen genot! De reden hiervoor is dat het relatief goedkoper is dan andere stukken, maar steeds bekender wordt om zijn rijke, diepe smaken vanwege de hoge mate van zeer fijn intramusculair vet (marmering) .
De beef bavette steak staat bekend om zijn robuuste smaak en kenmerkende korrelige textuur. Het is een culinaire schat die zowel betaalbaar als heerlijk is als hij goed wordt bereid.
€22.50 Per Kilo
De bavette is een alleskunner en tot een aantal jaren terug een 'vergeten vlees', maar gelukkig is daar verandering in gekomen! De bavette is geschikt als stoofvlees en rollade, maar ook met een biefstuk bereiding een heerlijke afwisseling op de gangbare biefstukken.
De bavette mag, net als bij een biefstuk, nog rood zijn van binnen. Heerlijk met een frisse chimmichurri saus.
Leg de bavette in de pan en bak op hoog vuur. Voor rood 2-3 min.; medium 3-4 min.; doorbakken 5-6 min. Keer halverwege. Gebruik hiervoor een tang; door met een vork in het vlees te prikken verliest het zijn vleessappen en wordt het vlees minder mals.
Wagyu vlees kopen
Door de populariteit en zeldzaamheid van het ras is Wagyu misschien wel het duurste vlees ter wereld. Wagyu is zo zeldzaam omdat de Wagyu bloedlijnen nauw bewaakt worden. Er zijn buiten Japan maar weinig boeren die de koeien houden.
Plaats de bavette samen met de boter, tijm en knoflook in een vacuümzak en vacumeer het geheel. Tip: je kunt de bavette ook door de slager laten vacumeren. Leg de bavette op het rooster in de stoomoven en stel de stoomoven in op SousVide koken en 50 graden. Zet de timer op 120 minuten.
Het wordt ook wel runderbavette genoemd. Vroeger werd bavette vlees ook wel halve maan of vinkelap genoemd. Omdat het werkvlees is, is het een stukje steviger dan een normale biefstuk. De bite is stevig en verder is de vinkelap bijzonder smaakvol.
Bavette stoven
Vroeger werd bavette verkocht als stoofvlees of maakten ze er poulet van. Tegenwoordig bereiden wij bavette het liefste als steak. Bavette zou je echter ook perfect kunnen stoven. Het is namelijk mager vlees en door de grove structuur kun je het uren sudderen.
De bavette is “mager werkvlees” dat veel beweging heeft gehad. Daarom heeft het een wat grovere structuur, hierdoor een echte bite maar veel meer smaak. Ook de longhaas (onglet) wordt steeds bekender. Dit stuk vlees is een plat, langwerpig stuk dat wordt uitgesneden ter hoogte van heet ribstuk achter de schouder.
Hierdoor is het zogenaamd werkvlees en daardoor wat stugger, grove lange draad, mager en zeer smaakvol. Andere benamingen zijn: vinkelap, hanglamp en flanksteak. De bavette is verkrijgbaar van 500 gram tot ongeveer 2500 gram. Hou bij het kiezen van een stuk vlees rekening met 100-150 gram per persoon.
Leg de bavette op het rooster, sluit de deksel van de EGG en gril het vlees ca.4 minuten. Draai het vlees een kwartslag voor een mooie grillruit en gril nogmaals 4 minuten.
Voor een weergaloze smaaksensatie bij bavette, kies je voor een krachtige rode wijn zoals een intense Cabernet Sauvignon of een verfijnde Syrah. De rijke tannines en volle smaken van deze rode wijnen vormen een harmonieuze combinatie met de subtiele vetten en unieke smaakprofiel van bavette.
De bavette en rokbiefstukken, die hoger op de koe zitten, over de ribben, kunnen vaak worden verwisseld omdat ze een vergelijkbare, lange, platte vorm hebben, maar de bavette is de betere snit omdat deze iets dikker is en daarom malser en moeilijker te overgaren. Het bevat ook minder pezen en vet.
Gezondheidsvoordelen
Rijk aan essentiële vitaminen en mineralen : Bavette steak zit boordevol B-vitaminen, waaronder B12, die de vorming van rode bloedcellen en neurologische gezondheid ondersteunen. Het bevat ook aanzienlijke hoeveelheden zink en ijzer, belangrijk voor immuunfunctie en energieproductie.
Zet het vuur iets lager en bak in totaal 6-8 minuten , waarbij u de steaks ongeveer elke 30 seconden omdraait. Haal de steaks uit de koekenpan en laat ze minimaal 8 minuten rusten op een warme plek.
Bavette steak heeft een grove nerf, wat betekent dat de spiervezels meer zichtbaar zijn in vergelijking met andere stukken. Deze textuur geeft de steak een licht taai en vlezig mondgevoel.
De tachtigkoppige internationale vakjury van slagers en chefs koos die ribeye in de finale van de verkiezingen voor 's werelds beste biefstuk als World's best North American steak.
Biefstuk van de haas staat ook bekend als ossenhaas of haasbiefstuk. Het is het meest delicate stuk rundvlees. Het is sappig, mals en mager en heeft een volle, pure vleessmaak. De haas zit licht verborgen tussen de ribben in de achtervoet van het rund.