Het Surinaamse bijgerecht telo is gekookte en daarna gebakken of gefrituurde cassave, een lange, spits toelopende wortelgroente die welig tiert in tropische en subtropische gebieden zoals Suriname. Telo wordt vaak geserveerd bij bakkeljauw, trie (knapperig gebakken ansjovisachtige visjes) of Javaanse kip.
Telo is gebakken cassave en bakkeljauw is gedroogde gezouten kabeljauw of klipvis.
Wat is Telo? Telo is gemaakt van gekookte en gebakken cassave met bakkeljauw.
Voor het maken van telo wordt de cassave geschild en in dikke frieten gesneden.Die worden eerst gekookt, daarna gekoeld en vervolgens gefrituurd. Vooral dat koken is erg belangrijk, want cassave is van nature giftig. Door verhitting schakel je dat gif uit.
Definitie: De voorvoegsels (tel- en telo-) betekenen einde, terminus, extremiteit of voltooiing . Ze zijn afgeleid van het Grieks (telos) dat een einde of doel betekent.
Er zitten 106 kilocalorieën in 1 stukje (30 gram) bakkeljauw.
Cassave bevat minder calorieën dan veel andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals rijst en aardappelen. Dit maakt het een goede keuze voor mensen die willen afvallen of hun gewicht willen behouden. Bovendien kan het vezelgehalte van cassave helpen om een vol gevoel te geven, waardoor je minder snel honger hebt.
Een tosti bevat niet meer calorieën dan een dubbele boterham met (ham en) kaas. Het toasten verandert niets aan het aantal calorieën of de hoeveelheid voedingsstoffen.
Er zitten 149 kilocalorieën in 1 voor bord (40 gram) havermout.
De bara is een oorspronkelijk uit India afkomstige Surinaams-Hindoestaanse snack waarbij gekruid deeg wordt gefrituurd. Het deeg wordt gemaakt van urdimeel (gemaakt van mungbonen) en tayerbladeren of soms verse spinazie, gekruid met onder meer komijn, knoflook, kurkuma en chilipeper (of Madame Jeanette pepers).
De kipfilet is het borstdeel van de kip. Het is een zeer mager en licht verteerbaar stukje wit vlees. Met een kippenhaasje serveer je een verfijnd stukje van de borstfilet. Dat je met kipfilet alle kanten op kan, ontdek je in deze recepten.
Petjel (petjil, pecel) is een gezonde groentesalade uit Indonesië, die vaak wordt verward met Gado-gado. Dat is niet zo verwonderlijk. Beide gerechten lijken veel op elkaar. Petjel is de Oost-Javaanse versie van Gado-gado en is ook een mix van geblancheerde groenten, die koud of lauwwarm worden geserveerd.
Het Surinaamse bijgerecht telo is gekookte en daarna gebakken of gefrituurde cassave, een lange, spits toelopende wortelgroente die welig tiert in tropische en subtropische gebieden zoals Suriname. Telo wordt vaak geserveerd bij bakkeljauw, trie (knapperig gebakken ansjovisachtige visjes) of Javaanse kip.
Bakkeljauw is gedroogde en gepekelde kabeljauw.Deze bakkeljauw is nog eens extra op smaak gebracht met tomaat, knoflook, rode peper en ui. Heerlijk als bijzonder beleg op een broodje en al helemaal in combinatie met een salade van (in sushi azijn) gemarineerde komkommerlint, rucola melange, rode ui en radijs.
Bereiding. Schil de cassave en snijd het in grove stukken. Kook of stoom de cassave in 20 minuten gaar.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
Een zelfgemaakte lunch meenemen naar je werk is een van de makkelijkste manieren om af te vallen als je aan het werk bent. Maar toppings zoals mayonaise, romige dressings en kaas kunnen de voedingswaarde en de calorieën, het vet en het natrium in een sandwich veranderen. Een gezonde sandwich kan gemakkelijk je calorieën overschrijden als je niet oppast.
Nee!Aan de samenstelling in voedingswaarden verandert er namelijk niks als je van je boterham een tosti maakt. Een tosti bevat dus niet ineens meer calorieën dan een gewone boterham met (ham en) kaas. Pas alleen wel op met de zwarte randjes, deze kunnen schadelijke stoffen bevatten.
Kroepoek wordt net zoals chips gefrituurd. Ook bevat kroepoek veel vet, zout en smaakversterkers. Het is dus geen gezonder alternatief voor chips.
Om antwoord de geven op de vraag of je van koolhydraten dik wordt: nee. Het eten van koolhydraten zorgt er in principe niet voor dat je dik wordt. Er zijn ook helemaal geen producten waar je van aankomt. Heb je het doel om gewicht te verliezen, kijk dan naar het totaal aantal energie wat je eet en drinkt.
Hoewel de plant veel zetmeel bevat en voedzaam is, bevat hij ook het giftige waterstofcyanide in de vorm van glycosiden, dat er bij soorten met hoge gehalten voor de consumptie eerst uit moet worden verwijderd. Het gehalte loopt uiteen van 20 mg HCN/kilo verse knollen tot wel 1000 mg/kilo.
Er zitten 304 kilocalorieën in 1 portie (145 gram) kibbeling. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kibbeling'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Klipvis of bakkeljauw (Surinaams-Nederlands), ook wel rotsvis genoemd, is gezouten en gedroogde kabeljauw. De Vikingen keken rond het jaar 1000 op hun reizen het drogen van vis in de koude lucht af van de Indianen aan de Oostkust van Canada. Ze noemden deze gedroogde vis stokvis omdat de vis aan stokken werd gedroogd.
Er zitten 58 kilocalorieën in 1 stuk (30 gram) vissticks.