Simpel: een banaan zit vol vitamine C, wat weer helpt tegen verkoudheid en vooral tegen de pijn in je keel. Ook lekker is om de banaan bevroren te eten.
Citroen en grapefruit zijn je beste vrienden in de strijd tegen griep. Ze bevatten veel vitamine C én helpen je lever bij het afvoeren van gifstoffen. Bovendien bevatten ze veel antioxidanten die je immuunsysteem versterken, vooral dan in het witte gedeelte van de schil.
Kies voor zacht fruit zoals aardbei, banaan, framboos, kiwi, mango, meloen, nectarine, peer, perzik en pruim. Hard fruit zoals appels en ananas kun je eventueel pureren. Fruit uit blik is ook vaak zacht, maar levert minder vitamines dan vers fruit.
Ananas. Ananas bevat het enzym bromelaïne. Dit enzym zorgt voor ondrukking van de hoest en maakt slijm in de keel los. Eet wat stukjes ananas of probeer een mengel van ananassap, honing, zout en peper.
Stomen maar
Door je gezicht boven een kom heet water te houden wordt het snot beter vloeibaar. Doe dit drie tot vier keer per dag voor ongeveer een kwartier per keer. Houd ook zeker een zakdoek bij de hand om het overtollig slijm uit te neus te verwijderen.
Fruit is het antwoord
Andere bessen, zoals bramen of Japanse bessen, zitten ook vol vitamines die je weerstand versterken. Aardbeien zitten vol met antioxidanten, vitamine C bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in staat is om te vechten tegen ziektes en veroudering.
Maar als je verkouden bent, dan helpt extra veel water drinken. Water zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen en overtollig slijm van het lichaam snel afgevoerd worden. Vooral het drinken van warme kruidenthee helpt tegen verkoudheid. Vermijd koffie, gewone thee, chocolademelk en alcohol.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Tips voor als je geen zin hebt in eten en drinken:
Maak een lekkere bouillon met veel groente en kip. Een bijkomend voordeel als je te veel slijm hebt: In kip zit een aminozuur (cysteïne) dat helpt bij vastzittend slijm.
Groenten en fruit die relatief rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, en kamille zijn rijk aan deze stoffen.
De eerste thee tegen verkoudheid is een standaard gember thee. Gedurende de winter drink ik deze thee een paar keer per week. De gember is een fijne opkikker en zorgt ook dat je weer energie krijgt. Voor als je last van je keel begint te krijgen is de tijm thee een aanrader.
Er is nog geen behandeling die u snel kan genezen van corona. Uw lichaam moet dit vooral zelf doen. Wel kunt u medicijnen nemen tegen uw klachten: Tegen pijn en koorts kunt u het beste paracetamol nemen.
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Wat is het verschil tussen griep en corona (COVID-19)?
De ziekteverschijnselen bij COVID-19 ('corona') lijken vaak op die van griep: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts. Maar COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus.
Wanneer zijn mensen met griep en verkoudheid besmettelijk? Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen. En dit duurt 5 tot 7 dagen daarna. Een verkoudheid kan worden veroorzaakt door meerdere soorten virussen.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Meet uw temperatuur via de anus (poepgat) met een thermometer.
Citroenen hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen. Ze dragen bij aan het bestrijden van griep en verkoudheid en ze verlichten een zere keel. Als je dagelijks citroenwater drinkt, heb je minder kans om hier last van te krijgen.