Kleding uit badstof is warm en neemt tegelijkertijd veel vocht op, zodat het een ideale partner is voor koele winterdagen. SCHIESSER gebruikt badstof voornamelijk in nachtkleding en heel traditioneel in badjassen.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet. Van alle natuurlijke stoffen is linnen de meest koele. Het laat lucht door en neemt vocht goed op.
Een glad geweven katoenen (percal) hoeslaken voelt lekker fris aan. Een jersey hoeslaken zal altijd iets warmer aanvoelen, maar zit altijd wel lekker strak om de matras. Een flanellen of badstof hoeslaken is minder geschikt bij warme temperaturen.
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. Ga daarom voor katoen of linnen. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en is het dus een betere optie dan synthetische materialen. Ga voor een leuke linnen broek of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Doordat badstof bestaat uit vele kleine lusjes is het oppervlak groter. De stof is hierdoor in staat om veel vocht op te nemen en vervolgens ook weer snel te drogen. Deze prettige eigenschappen maken badstof geschikt voor comfortabel beddengoed, waarbij je altijd luchtig en fris zult slapen.
Je maakt met badstof bijvoorbeeld gebruik van een combinatie met polyester. Voor jersey geldt dat niet, omdat het gaat om katoen dat op een andere manier geweven is. De manier van bewerken bepaalt voor een groot deel de eigenschappen van de stof, dus houd daar rekening mee als je een keuze wilt maken.
Natuurlijke stoffen versus synthetische
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
30 graden of warmer: katoenen kleding met print
Je doet er dan goed aan om wijde kleding te dragen van katoen. Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op!
Een hele luchtige en echt zomerse stof is linnen. Linnen is eveneens een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat je snel droogt. Omdat linnen kleding vaak wat wijder is, is er bovendien sprake van goede luchtcirculatie. Het enige nadeel van deze stof is dat er snel kreukels in komen.
Polyester is een ademend
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.
Katoen is een ademende stof, neemt snel vocht op en verstikt de boel niet, waardoor het lekker luchtig blijft en geurtjes wegblijven. Ideaal dus voor deze warme temperaturen.
Hou je hoofd, nek en handen warm
Je hoofd en handen koelen als eerste af. Via je hoofd kun je veertig procent van je lichaamswarmte verliezen. Mutsen die wind- en waterdicht zijn geven de meeste warmte. Bivakmutsen beschermen je hele gezicht en zijn het beste bij extreme kou.
Katoen is een natuurlijk materiaal en is dus ventilerend - enig 'nadeel' is dat een katoenen badjas net iets minder beschutting/warmte zal bieden dan een fleece badjas. Hij is dus wat koeler.
Fleece is gemaakt van synthetisch gebreide vezels, vaak polyester, die geen vocht absorberen. Een warmtebehoudende stof zoals wol, maar dan veel lichter. De kracht van fleece zit hem vooral in het vasthouden van een luchtlaag rond je lichaam, die de warmte goed isoleert.
Draag luchtige, wijde kleding. Zweet kan dan makkelijker verdampen. U krijgt het minder gauw warm. Draag ondergoed en sokken van katoen, wol of linnen.
Katoenen kleding is één van de favorieten tijdens warm weer. De stof staat bekend om het ademende effect en vangt nauwelijks hitte op. Ideaal om je koel te houden tijdens de warme dagen. Nog een mooie bijkomstigheid: katoen trekt vocht weg waardoor je minder kans hebt op vervelende zweetplekken.
- synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
Badstoffen hoeslakens ventileren goed, waardoor ze lekker koel aanvoelen in de zomer, maar juist warmte en zachtheid bieden in de winter. De hoeslakens van badstof zijn gemaakt van stretchstof waardoor deze perfect om uw matras heen passen.
De meest gladde stof voor een dekbedovertrek is misschien wel (katoen)satijn. Het is een luxe en gladde stof, waar veel mensen heerlijk onder slapen. De manier van weven zorgt voor zowel de glans en de luxe afwerking als voor het zachte gevoel.
Flanel heeft als eigenschap dat het zich zeer snel aan de lichaamstemperatuur aanpast en de warmte goed vasthoudt. Een flanellen hoeslaken is dan ook ideaal voor de koude wintermaanden of voor mensen die het snel koud hebben in bed.
Wilt u een extra comfortabel en zacht hoeslaken? Kies dan voor materialen als jersey, badstof of flanel. Heeft u het snel warm in bed, dan zijn koele en gladde hoeslakens van percale of satijn erg geschikt.
Perkal katoen is een materiaal dat goed adement en vochtabsorberend is. Voor in de zomer is perkal katoen lekker omdat het materiaal koel aanvoelt. Van de verschillende sooten wevingen waar katoen in gemaakt wordt, ligt percal katoen het meest koel.
Een koel of warm gevoel
In de zomer zal percaline katoen of katoen satijn heerlijk koel en fris aanvoelen. In de wintermaanden wordt een hoeslaken van flanel, jersey of badstof dan weer als warm en behaaglijk ervaren. En dan is er ook nog de pure luxe van een fluweelzacht velours hoeslaken.