Het avondeten is voor de meeste mensen de grootste maaltijd van de dag. Gezond avondeten voorziet het lichaam van een heleboel goede voedingsstoffen, draagt bij aan de gezondheid en zorgt ervoor dat je je vitaal voelt. Gezond avondeten is niet duur, kost niet te veel tijd en is niet saai, toch?
Maaltijden overslaan en onvoldoende eten gedurende de dag kan letterlijk je hoofd doen tollen. Je kunt je duizelig gaan voelen, zelfs het gevoel hebben dat je flauwvalt. Je voelt je slap en futloos. De oorzaak ligt in een lage bloedsuikerspiegel waardoor er onvoldoende glucose naar de hersenen wordt vervoerd.
Voor je gezondheid is het dus niet noodzakelijk om drie maaltijden per dag te eten of zeer regelmatig te eten. Het lijkt er vooral om te gaan dat je gezonde eetgewoonten hebt en aan de aanbevolen kilocalorieën komt. Heb je een gezond gewicht, dan ligt deze aanbeveling voor mannen op 2.500 en voor vrouwen op 2.000.
Gezond avondeten bestaat uit veel groente, een volkorenproduct of aardappelen, vloeibaar vet en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Ook een toetje van fruit of magere of halfvolle yoghurt kan onderdeel uit maken van een gezonde maaltijd.
Gemiddelde voor een avondmaaltijd
Een gemiddelde hoeveelheid avondeten is ongeveer 450 gram. Dit is een “medium” kant-en-klaar maaltijd bij Uitgekookt. De maaltijd bestaat uit minimaal 150 gram groenten, 100-150 gram koolhydraat componenten (oftewel aardappelen, pasta, rijst etc.) en 100 gram vlees of vis.
Het beste is om elke twee tot drie uur iets te eten. Dan krijgt je lichaam de hele dag door voldoende voedingsstoffen om te groeien en in beweging te blijven. Als je bijvoorbeeld tussen zeven uur en half acht ontbijt, pak je rond tien uur een tussendoortje. Een stuk fruit bijvoorbeeld.
Iedereen weet dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en wetenschappelijk onderzoek heeft dat nu bewezen. Het overslaan van het ontbijt verhoogt het risico op hartziekten.
Niet geheel onbelangrijk zorgt een warme maaltijd over het algemeen voor meer verzadiging dan een koude maaltijd wat het eten beter (en langer) verteerbaar maakt. Een verzadigde maaltijd zorgt er ook voor dat u later op de dag geen trek meer heeft en niet onnodig snoept of behoeft heeft aan snacks.
1. Groene bladgroenten. Groene bladgroenten zitten boordevol vitamines, mineralen, eiwitten, vezels en antioxidanten en verdienen daarom een plaats in deze lijst van meest gezonde voeding ter wereld. Ze gaan verzuring van het lichaam tegen en voorkomen hoge bloeddruk.
Als je slechts één maaltijd per dag eet, kan het nog een hele opgave voor je zijn om alle voeding die je nodig hebt in één keer binnen te krijgen. Een goede multivitamine en visolie suppletie is dan ook geen overbodige luxe bij dit dieet.
Voedzaam en vezelrijk
Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden. Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen.
Hollander eten het liefst vroeg. Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
OMAD / one meal a day / een maaltijd per dag werkt kortgezegd volgens exact hetzelfde principe van alle types intermittent fasting. De focus ligt niet op wat je eet, maar wanneer. Eten volgens de klok dus. Het is de bedoeling dat je je lichaam voorziet van de nodige calorieën in slechts één maaltijd.
Tijdens het vasten mag je wel drinken zoals water, koffie of thee. Maar je gaat pas weer de volgende dag eten om 12.00 uur. Door deze periode van 16 uur vasten gaat je lichaam zich beter herstellen. Je kunt je vast wel voorstellen dat hoe langer je niet eet, hoe langer je lichaam vetten kan verbranden.
Gezondheidsvoordelen. Een slankere lijn is niet het enige voordeel van 16 uur vasten per dag. Ook je gezondheid vaart er wel bij. Uit verschillende studies blijkt dat vasten een gunstig effect heeft op je bloedsuikerspiegel.
Onder ultrabewerkte voedingsmiddelen vallen producten die veel suiker, vet en zout bevatten, maar juist arm zijn aan vitamines, mineralen en vezels. Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat.
Twee keer warm per dag
Nee. Of een maaltijd warm of koud is maakt niet uit. Het gaat altijd om de samenstelling. En omdat de samenstelling van een warme lunch over het algemeen gezonder is dan van een broodmaaltijd van alleen brood met beleg, is twee keer per dag warm eten geen enkel punt.
De temperatuur van ons ontbijt is niet bepalend, wat we eten is veel belangrijker. Warm eten kan wel een effect hebben op onze verbranding, het verwarmt immers ons lichaam en dan worden processen in gang gezet. Maar wat we eten is nog veel belangrijker, want een goed ontbijt bestaat vooral uit veel vezels.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag te ontbijten. Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, vitamine A en vezels. En ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet.
Ontbijt overslaan betekend meer vetopslag
Door de dag niet te beginnen met eten geef je als het ware en signaal aan het lichaam dat er geen energie binnenkomt. Wat gebeurt er? Je lichaam gaat het voedsel dat nog in de maag zit en andere energie die je niet gebruikt opslaan als vet.
Ideaal tijdstip eten
Volgens de Amerikaanse diëtist Tracy Lockwood Beckerman is er geen specifiek ideaal tijdstip voor iedereen om te dineren, maar is elk tijdstip tussen 18.00 en 20.00 uur goed. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om de maaltijd te verteren voordat je rond 22.00-23.00 uur gaat slapen.