Keukenafval. Kippen eten vrijwel alles. Keukenafval kan voor kippen een goede en veelzijdige aanvulling zijn op de normale voeding. Vooral overgebleven resten van groenten, fruit en granen zoals rijst, appelschillen en broccolistelen zijn een lekker afwisselende maaltijd.
Voor kippen zijn de meeste groenten en fruit zijn net als oud brood prima te verteren. Kook koolsoorten voordat je ze aan je hoenders geeft, daarmee voorkom je gasvorming in hun maagdarmstelsel. Liefst geef je je kippen aanvullende ruwvoeding als stro, maïskuil, wortels en gerst of erwten.
Zelf zou je ook geen rauwe aardappelen eten: het is niet lekker en het zou zwaar op de maag liggen. Datzelfde hebben kippen ook. Rauwe aardappelen worden niet goed verteerd en maar slecht opgenomen. Als je ze dit toch voert, kunnen de kippen diarree krijgen of last krijgen van braken.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.
Reacties. Kippen mogen absoluut geen kaas!
De Latijnse naam voor de nachtschadefamilie is Solanaceae omdat de leden van deze familie solanine bevatten. Dit is giftig voor kippen. Het solaninegehalte neemt af wanneer de plant wordt gekookt. Het is daarom over het algemeen wel veilig om gekookte aardappelen of tomaten aan uw kippen te geven.
's Winters eten loslopende kippen graag onkruiden als straatgrasjes (vooral de zaden vinden ze geweldig) en kleine veldkers – dat spaart jou een pak wiedwerk uit in de lente. Als je een moestuin hebt, moet je wel opletten, kippen lusten namelijk graag sla, spinazie, loof van rode bietjes, warmoes, zurkel en aardbeien.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent “Laat ons eruit – er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!”
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Naast kippengrit heeft pluimvee ook maagkiezel nodig. Omdat kippen geen tanden hebben wordt dit gebruikt om het kippenvoer in de spiermaag fijn te malen.
Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
De kippen vinden het even leuk, maar het gaat niet de grote bron van de verveling tegen. Dat is namelijk het ontbreken van mogelijkheden om het natuurlijk voedselzoekgedrag tot uiting te brengen. Daarom is het belangrijk om de kippen bezig te houden met iets dat in deze behoefte voorziet.
Om onbewerkte, verse producten zoals afvalrestjes van sla, witlof, wortelen en zelfs een groot deel van het onkruid in je tuin, staan ze letterlijk te springen. Elk levend organisme heeft water nodig, zo ook kippen. Je geeft ze elke dag wat te drinken, tenzij het water niet vervuild is en er genoeg voorradig is.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Het is prima voeding voor kippen en een mooie afwisseling. Zorg dat de courgette niet gebakken of gekookt is. Dit is namelijk helemaal niet goed voor kippen maar ook niet voor andere huisdieren.
Trouwens, van deze verlate teelt van groene bloemkool hoeft er niets verloren te gaan als er kippen in de buurt zijn. Bloemkoolbladeren behoren tot hun favoriete groenten. Zelfs al laten ze sla, andijvie, of ander vers groen links liggen, dan nog zullen ze de bloemkoolbladeren verorberen.
Gekookte aardappelen en gekookte groente kun je heel goed aan de kippen voeren. Ook sla (niet teveel) en komkommer, alsmede andere bladgroenten zoals spinazie en andijvie vinden de kippen heerlijk.
Een kip zal zonder hulp zelfs 21 dagen niet eten of drinken als zij broeds is en op haar eieren zit. ... en daar kunnen ze niet tegen. Broedse kippen leggen meestal een nest van tussen de 10 en 20 eieren.