"De tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer wordt geregeld in de artikelen 1792 en 2270 van het burgerlijk wetboek. Deze artikelen bepalen dat voor alle gebreken die de stevigheid of de stabiliteit van het gebouw in het gedrang brengen, de aannemer gedurende 10 jaar aansprakelijk is.
De aannemer kan daar tot wel 20 jaar na oplevering voor aansprakelijk zijn. Het is van belang dat u een gebrek zo spoedig mogelijk na ontdekking bij de aannemer meldt. na de melding van het gebrek, begint er een verjaringstermijn van 2 jaar. Binnen die tijd moet u de zaak met de aannemer afronden.
Er is een verjaringstermijn: het recht om herstel(kosten) te vorderen bij verborgen gebreken vervalt twintig jaar na oplevering in ieder geval. Als de standaardvoorwaarden in de bouw van toepassing zijn, dan is de aannemer de eerste vijf jaar na oplevering aansprakelijk voor verborgen gebreken.
Wat houdt uw tienjarige aansprakelijkheid in? Als aannemer, architect, ingenieur of studiebureau blijft u tot 10 jaar na oplevering-aanvaarding van de werf aansprakelijk voor ernstige gebreken die de stabiliteit en/of soliditeit van het bouwwerk in gevaar brengen.
Ontdekt u tijdens de verbouwing of vlak erna gebreken, dan is de aannemer in principe aansprakelijk. Het gaat dan om constructiefouten die tijdens het ontwerp of de uitvoeringsfase zijn ontstaan. Hierbij moet natuurlijk wel gekeken worden of de eventuele architect de fout redelijkerwijs eerder had kunnen ontdekken.
Doorgaans is de aannemer de veroorzaker van de bouwschade. Hij heeft de schade zelf veroorzaakt, of personen waarvoor hij aansprakelijk is hebben de schade veroorzaakt. De aannemer die een fout maakt waardoor schade aan bestaande gebouwen ontstaat handelt onrechtmatig en is dan schadeplichtig.
Bouwfout = Een bouwfout, ook wel bouwgebrek of constructiefout genoemd, is in delen van de civiele techniek een fout die ontstaat tijdens de ontwerp- of uitvoeringsfase van een bouwwerk, waardoor de beoogde kwaliteit niet wordt behaald....
Wat moet de verzekering dekken? De verzekering dekt de tienjarige aansprakelijkheid van de actoren in de bouw, beperkt tot de gebreken in de soliditeit, stabiliteit en waterdichtheid van de gesloten ruwbouw, wanneer die de soliditeit of de stabiliteit van de woning in gevaar brengen.
Meestal is je werkgever aansprakelijk voor de schade die je tijdens werktijd veroorzaakt aan een ander of spullen van een ander. Je bent dan niet verzekerd op je eigen aansprakelijkheidsverzekering. Jouw werkgever heeft daar zelf een verzekering voor afgesloten.
Vanaf 1 juli 2018 moeten alle aannemers een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als ze bij een nieuwbouw- of renovatieproject betrokken zijn. Bij een nieuwbouwwoning van 350.000 euro kost deze verzekering 2.900 euro.
ernstige gebreken, waarvan sprake is als de hechtheid van een gebouw wordt aangetast, of als het huis niet meer geschikt is voor zijn bestemming. Voor deze gebreken is aannemer na aansprakelijk gedurende 20 jaar na afloop van de onderhoudsperiode.
Bij het verkopen van een woning moet de verkoper alle gebreken melden aan de koper. Dit heet de 'mededelingsplicht'. Doet hij dat niet, terwijl hij wel weet van het gebrek? Dan moet de verkoper de kosten van de reparatie betalen.
De periode na de oplevering waarin de aannemer de bij de oplevering geconstateerde gebreken verhelpt. Ook (kleine) gebreken die nog tijdens deze periode aan het licht komen (door ingebruikname van het werk) worden geacht te worden hersteld in deze periode.
Meld uw klacht op tijd
Meld de aannemer zo snel mogelijk dat u niet tevreden bent en waarom niet. Bevestig dit gesprek in een brief of e-mail. In deze brief geeft u ook aan dat de aannemer de kans krijgt om de situatie te herstellen.
In beginsel is de aannemer aansprakelijk voor de door hem veroorzaakte bouwschade. Meestal is de aannemer daarvoor verzekerd via een CAR verzekering. Soms is niet duidelijk wie in het bouwproces de aansprakelijke partij is; vraag onze bouwrecht advocaat advies daarover.
Wanneer de contractueel overeengekomen uitvoeringstermijn ruim is overschreden, kunt u de aannemer in gebreke stellen via een aangetekende brief. U moet hem daarin vragen de werken alsnog uit te voeren binnen een nieuwe termijn. Die termijn moet haalbaar en dus redelijk zijn.
Wat buiten de dekking valt
Niet alle schade valt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Als je bijvoorbeeld opzettelijk iets stuk maakt, dan is dat niet verzekerd. Maar ook als jij per ongeluk iets van een huisgenoot (dus geen gezinslid) stuk maakt, valt dat niet onder te dekking.
Het claimen van één of twee schades is vaak geen probleem. Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief.
Een Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen, zoals een vaas die je per ongeluk omstoot bij vrienden. Of als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering worden grote en kleine schades aan anderen uitgebreid gedekt.
Onder lichte verborgen gebreken wordt verstaan gebreken die de stabiliteit van (een deel) van het gebouw niet aantasten, doch van die aard zijn dat indien de bouwheer ze ten tijde van de aanvaarding van het werk had gekend, hij ze niet aanvaard had.
Een decenale verzekering dekt zowel de verzekeringnemer (bouwheer, aannemer of promotor) en dekt alle bouwpartners tegen aansprakelijkheid en herstellingskosten, en dat voor een periode van precies tien jaar na voorlopige of definitieve oplevering.
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating dekt schade aan derden veroorzaakt tijdens je werkzaamheden. Het gaat dan om materiële, lichamelijke en immateriële schade veroorzaakt door een foute handeling, een vergetelheid van (een medewerker van) je bedrijf.
Dat is een gebrek dat 'de hechtheid van de constructie of een wezenlijk onderdeel daarvan aantast of in gevaar brengt, hetzij de woning ongeschikt maakt voor bewoning'.
Dit in gebreke stellen dient best te geschieden door het versturen van een aangetekende brief waarbij op duidelijke en ondubbelzinnige wijze de bouwheer de tekortkomingen aan de architect en/of de aannemer verwijt. Duidelijkheid is hierbij belangrijk.