Zelfstandige naamwoorden die eindigen op -e/-tion/-ité zijn meestal vrouwelijk. Let op: woorden op -ion (pion, avion) zijn mannelijk.
In het Frans zijn zelfstandige naamwoorden in het enkelvoud altijd mannelijk of vrouwelijk. Bij mannelijke woorden is het 'le' (de/het) of 'un' (een) en bij vrouwelijke woorden is het 'la' (de/het) of 'une' (een).
Je kunt ervan uitgaan dat woorden die eindigen op -e meestal vrouwelijk zijn, behalve de woorden eindigend op -age, -aire, -asme, en -isme. Woorden die niet eindigen op -e zijn meestal mannelijk, behalve -aison, -tion, -sion.
Als een de-woord mannelijk is, staat er in woordenboeken en spellinglijsten een m achter. Bijvoorbeeld: boom, de (m.). Bij vrouwelijke woorden staat er een v achter, bijvoorbeeld: begroting, de (v.). Als er alleen de achter een woord staat, is het mannelijk én vrouwelijk.
Een aantal vrouwelijke woorden is aan de vorm te herkennen: woorden op -de, -te, -heid, -ij, -ing, -ie, -theek, -teit en -nis zijn doorgaans vrouwelijk. Ook de-woorden op -tuur en -schap worden over het algemeen als vrouwelijk beschouwd.
Namen van steden, gemeenten, landen, regio's en werelddelen zijn doorgaans onzijdig.
College is dus een onzijdig woord. In dit artikel een aantal tips om het woordgeslacht van zelfstandige naamwoorden te herkennen.
Hoewel bier een vrouwelijk woord is, vormt het een uitzondering in het geval van Orval-bier. Het verhaal gaat dat de naam van Orval-bier afkomstig is van de naam "Val d'Or".
Het mannelijke zelfstandig naamwoord amour (liefde) wordt bij wijze van uitzondering vrouwelijk in het meervoud: un amour (fou) → des amours (folles).
Les États-Unis (de Verenigde Staten), les Pays-Bas (Nederland), les Philippines (de Filipijnen), les Seychelles (de Seychellen) etc. Opmerkingen: Le Mexique (Mexico), le Mozambique (Mozambique), le Cambodge (Cambodja) eindigen op een '-e' maar zijn mannelijk. Bij steden en eilanden gebruiken we geen bepaald lidwoord.
Het Nederduits heeft geen gestandaardiseerde vorm. De Nederduitse taalvormen maken deel uit van een veel groter geheel, dat in de dialectologie het Continentaal Westgermaans dialectcontinuüm heet. Onder dit laatste vallen zowel de Nederlandse als de Duitse dialecten.
In het Duits zijn zelfstandige naamwoorden mannelijk, vrouwelijk of onzijdig. Bij mannelijke woorden is het lidwoord 'der', bij vrouwelijke woorden 'die' en bij onzijdige woorden 'das'.
De zelfstandige naamwoorden worden traditioneel verdeeld in vrouwelijke, mannelijke en onzijdige woorden. Vrouwelijke en mannelijke zelfstandige naamwoorden zijn de-woorden; onzijdige zelfstandige naamwoorden zijn het-woorden.
de hof (mannelijk): 'tuin', 'boomgaard'
Bestuur is een onzijdig woord. Naar onzijdige woorden verwijzen we in de regel met zijn. In de praktijk wordt naar verzamelnamen zoals bestuur, collectief of comité ook geregeld met haar verwezen, ook door standaardtaalsprekers.
Is het de of het jaar
In de Nederlandse taal gebruiken wij het jaar. Deutsch: Jahr | Bekijk of het der of die Jahr is. Français: année | Bekijk of het Le o La année is.
Namen van steden, landen en werelddelen zijn meestal onzijdig.
Allemagne. (Hier vind je geen automatische vertalingen!)
Le en un zijn voor mannelijke woorden, une en la voor vrouwelijke woorden!