Als uw kind weinig drinkt, geef het dan het liefst ORS of verdunde appelsap (half appelsap half water), dit wordt snel door het lichaam opgenomen. ORS (Oral Rehydration Solution) bevat suiker en zouten. De samenstelling is precies zo gemaakt dat het vocht snel in het lichaam wordt opgenomen.
Drink steeds kleine hoeveelheden, 2 tot 3 liter per dag. Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft. Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt, omdat deze drankjes voor sommige mensen juist laxerend werken.
Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon nadat u diarree had. Drink geen frisdrank of energiedrankjes. Als u ook overgeeft of koorts heeft, is drinken extra belangrijk. Drink kleine beetjes tegelijk als u overgeeft.
Eet wat je kan, maar begin met kleine porties. Je kan best kiezen voor yoghurt en vezelarm eten zoals wit brood, omdat dit licht verteerbaar is. Vers fruit of rauwe groenten laat je best even links liggen, want die prikkelen de darmen.
Er zijn eigenlijk geen geneesmiddelen tegen buikgriep. Buikgriep gaat vanzelf over en binnen een week zijn de klachten bij de meeste mensen verdwenen. Het wordt afgeraden om anti diarree middelen of middelen tegen misselijkheid te gebruiken.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na 1 tot 4 dagen vanzelf. Bij mensen met een verminderde weerstand, ouderen en jonge kinderen kunnen de klachten langer duren en bestaat er kans op complicaties, zoals uitdroging. Het is belangrijk goed te drinken tijdens de buikgriep, om uitdroging te voorkomen.
Paracetamol is effectief tegen pijn en koorts. Zieke kinderen voelen zich een stuk beter en drinken makkelijker als ze paracetamol krijgen. Als uw kind veel braakt, kan de huisarts of kinderarts een middel tegen het braken voorschrijven.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
U hoeft pas weer te gaan eten als u trek krijgt. Eet dan gewoon waar u zin in heeft, het maakt niet uit wat. Bij vaak overgeven en diarree verliest u niet alleen vocht maar ook zouten. U kunt een speciaal drankje maken om dit verlies aan te vullen en uitdroging tegen te gaan.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.
Buikgriep duurt gemiddeld twee tot drie dagen. Daarna vermindert de diarree en maak je minder vaak stoelgang. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf na tien dagen.
Grotere hoeveelheden geven maag-darmproblemen. Zo kan het drinken van appelsap chronische, niet-specifieke diarree ('Toddler's diarrhea') veroorzaken door malabsorptie van vrij fructose. In vruchtensappen zijn fructose, glucose, sucrose en sorbitol in het algemeen in relatief grote hoeveelheden aanwezig.
Dit hoeft niet alleen water te zijn, ook frisdrank, sportdrank, thee of bouillon mag. Drink niet bij de maaltijden, maar ervoor of erna. Drink liever geen vruchtensappen (die zijn vaak te zuur voor de maag) of verdun ze met wat water. Appelsap is eventueel wel een optie.
Vrijwel direct na het overgeven zal men zich stukken beter voelen, naar aangenomen wordt door het afgeven van endorfine aan het bloed. Wanneer de oorzaak hiermee is weggenomen (bijvoorbeeld bedorven eten dat is uitgebraakt) zal dit blijvend zijn.
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.
Bij diarree en overgeven is het belangrijk steeds voldoende te drinken. Drink vooral bij misselijkheid niet te veel tegelijk maar neem regelmatig kleine beetjes bijvoorbeeld elke tien minuten een eetlepel water. Na een dag of vier zijn de klachten voorbij en gaat u zich weer goed voelen.
Diarree gaat meestal vanzelf over binnen 4 tot 7 dagen. Schakel uw huisarts in bij koorts en/of tekenen van uitdroging, zoals niet of weinig plassen, dorst, een droge mond en lusteloosheid.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 3 dagen. Als je het virus gehad hebt, kun je tot 3 maanden immuniteit opbouwen voor de ziekte. Daarna heb je weer net zoveel kans als een ander om besmet te worden.
Soep helpt je vochtbalans op peil te houden én zorgt ervoor dat jij vitamines binnenkrijgt. En die heb je hard nodig bij buikgriep. Als je echt nog niets binnen kan houden, kun je het beste kiezen voor een lichte soep. Desnoods alleen heet water met een bouillonblokje.
Wat zijn de verschijnselen van een buikgriep met het norovirus? Een infectie door het norovirus geeft vaak heftig braken en diarree. Veelvoorkomende andere klachten zijn krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Wanneer iemand besmet is met het norovirus begint het braken meestal binnen 3 dagen.
Buikgriep gaat meestal binnen enkele dagen weer over. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten ernstiger zijn en langer duren. Als je langer dan 5 dagen ziek bent, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Incubatietijd: 8 tot 60 uur (gem 30 uur). Besmettelijke periode: Tijdens acute fase via feces en braaksel. Ontlasting 3 weken na klinisch herstel.