Oorsmeer, ook wel oorwas of cerumen genoemd, is iets dat soms als vies of onhygiënisch wordt gezien. Toch is dat het zeker niet. Oorsmeer beschermt je oren namelijk tegen onder andere vocht, insecten, ziekmakende bacteriën en schimmels.
Dat komt omdat de samenstelling van oorsmeer daarvoor geschikt is. Het is een beetje zurig en bitter (het smaakt echt vies). En daar kunnen bacteriën niet goed tegen. Er ontstaat dus een milieu in de gehoorgang dat ideaal is om geen ontstekingen te geven.
Oorsmeer bestaat uit 1000-2000 talgklieren die zich mengen met huidschilfers, eiwitten en haartjes. Samen vormt het een kleverige, vette smeer met een ietwat bittere taste.
Maar oorsmeer heeft een belangrijke functie, juist bij het schoonhouden van het oor. Daarnaast beschermt oorsmeer het oor tegen vocht én uitdroging en heeft het een functie in de strijd tegen bacteriën. In het wilde weg peuteren is dus zeker geen goed idee.
Oorsmeer is iets heel normaals en heeft zelfs belangrijke functies voor je gehoorgang: Het beschermt je gehoorgang tegen vocht, stof en vuil van buitenaf. Het beschermt de kwetsbare huid in je gehoorgang tegen uitdroging. Het zorgt voor de afweer van bacteriën en schimmels.
Oorsmeer bestaat uit een mengsel van huidcellen, zweet, haar en afval (shampoo en vuil) en wordt gebonden door een vloeistof uit de klieren die zich in het oorkanaal bevinden. De oorkanalen zijn zelfreinigend. Oorsmeer helpt het vuil te filteren, houdt de oren proper en beschermt het oorkanaal tegen infectie.
'Vers' is het natte type oorsmeer goudgeel van kleur en nog erg zacht van structuur. Als het ouder wordt, droogt het langzaam in en wordt het steeds donkerder bruin van kleur tot uiteindelijk zelfs zwart. Het oorsmeer is dan droog en korrelig. Droog oorsmeer is vanaf het begin af aan al droog en korrelig.
Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken om het oorsmeer zacht te maken. Voeg 1 theelepel keukenzout toe aan 250 ml lauw- warm water en spoel hiermee je gehoorgang. Naast deze huismiddeltjes, zijn er oorspoelingen te verkrijgen om van overtollig oorsmeer af te komen.
Om je oren schoon te maken heb je weinig tot niets nodig. Dit komt doordat je gehoorgang een zelfreinigend orgaan is. Het oorsmeer dat naar buiten komt en aan de oorschelp (en dus niet meer in de gehoorgang) zit, kun je wel weghalen met een wattenstaafje.
Oorsmeer, oorwas of cerumen is de stroperige vloeistof in de gehoorgang die bestaat uit een mengsel van keratine, collageen, haartjes en talg uit huidschilfers.
Cerumen ziet er bij iedereen anders uit. Het kan een lichtbruine, donkerbruine of zelfs bijna zwarte kleur hebben.En ook de textuur is verschillend: van brokkelig tot zacht.
Het is niet precies bekend hoe vaak de ziekte voorkomt in Nederland. Een kenmerk van alkaptonurie is dat oorsmeer van een patiënt met deze aandoening rood of zwart kleurt bij blootstelling aan lucht (afhankelijk van het dieet). Dit verkleuren duurt enkele uren, en komt door de accumulatie van homogentisinezuur.
Het is belangrijk om de oren van je huisdier regelmatig te inspecteren en te reinigen om te voorkomen dat het oorsmeer zich ophoopt en leidt tot problemen zoals oorontstekingen. Oorsmeer dat donkerbruin is wijst op een probleem en heeft meestal een onaangename, stinkende geur.
Een verstopt gevoel in het oor. Pijn in de (uitwendige) gehoorgang.
Je arts zal met een otoscoop in je oren kijken. Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit.
"Gebruik nooit een wattenstaafje om je oren schoon te maken", waarschuwt Brunings. Hij legt uit dat je met een wattenstaafje oorsmeer meestal alleen maar verder de gehoorgang induwt. "Hierdoor kan in de gehoorgang een oorsmeerprop ontstaan, waardoor je slechter kan gaan horen.
Kan je ook zelf je oren uitspuiten? Als je vaak last hebt van verstopte oren, kan je eventueel ook zelf je oren uitspuiten met een oordouche. Dat is een soort klein ballonnetje met een tuutje eraan. Zorg er echter wel voor dat je niet te hard spuit, anders kan het trommelvlies beschadigen.
Overtollig oorsmeer kan samengeperst worden, waardoor de gehoorgang geblokkeerd kan worden, met tijdelijk gehoorverlies als gevolg. In dit geval is het bezoeken van een arts noodzakelijk.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Oorsmeer heeft een nuttige functie
Tegelijkertijd vormt oorsmeer een beschermingslaagje voor de kwetsbare huid in de gehoorgang en vangt het stofjes en vuil op en kan het insectjes tegen houden. Door de samenstelling van het oorsmeer vormt het een onprettige omgeving voor bacteriën en schimmels.
Om de vorming van een oorprop te voorkomen, is het eenvoudigweg aan te raden om een regelmatige oorhygiëne te hanteren ! Maak er een gewoonte van om uw oren 2 tot 3 keer per week grondig te reinigen wat helpt om overtollig oorsmeer te verwijderen en zo de in de gehoorgang aanwezige hoeveelheid te reguleren.
Oorsmeer houdt ook de huid in je gehoorgang soepel en voorkomt dat die uitdroogt. Het is dus absoluut niet de bedoeling dat je het weghaalt, zeker niet dagelijks! ' 'Hoe oorsmeer eruitziet, verschilt van persoon tot persoon.
Oorsmeer beschermt het oor tegen vocht, stof en vuil en ziekmakende bacteriën en schimmels. Aanmaak van oorsmeer is een teken dat het oor gezond is, maar overmatig oorsmeer kan klachten van verstopping en jeuk in het oor geven.
Tot het uitspuiten kunt u 3 keer per dag een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor druppelen.