Bij warmtepompen kan het geluid oplopen tot 60 à 70 decibel. Dit klinkt als veel maar is vergelijkbaar met de meeste huishoudelijke apparaten. Tegenwoordig zijn de nieuwste warmtepompen vele male stiller vanwege de wetgeving. Hierdoor maken de warmtepompen een maximaal geluid van 40 decibel.
Met wat marges kun je wel stellen dat een warmtepomp van 65 dB(A), zonder extra maatregelen, bij voorkeur 4 tot 5 meter van de erfgrens moet worden geplaatst. Binnen 3 meter wordt het zonder maatregelen bijzonder lastig om minder dan 45 dB(A) geluid te produceren.
Overdreven of niet? Het is niet omdat je warmtepomp geluid maakt dat je buur kan eisen dat je maatregelen neemt (zoals bv. het aanbrengen van een overkapping of het zelfs uitschakelen van de warmtepomp). Iedere buur moet nu eenmaal een 'normale' hinder aanvaarden.
Van de lucht/water warmtepompen maken zogenaamde monoblock-uitvoeringen het minste geluid, met name de F2120-serie, die bekend staat als een van de stilste in de markt. Lees meer over de werking van verschillende soorten warmtepompen die er zijn.
Ook zaken als het ontwerp van de warmtepomp en de grootte en vorm van de ventilatorbladen hebben invloed op het geluid. De hoeveelheid geluid kan per warmtepomp dus nogal verschillen. Gemiddeld maakt een buitenlucht warmtepomp met een buitenunit zo'n 55 tot 65 decibel aan geluid.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
Als je warmtepomp te veel geluid maakt, kan je er geluidsdempende omkasting omheen laten plaatsen. Laat dit doen door de installateur. Dit is wel een extra investering: zo'n omkasting kost al gauw zo'n € 2000.
Ook 's nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen. Een volledige warmtepomp kan 's zomers koelen en dan draait de warmtepomp ook.
De buitenunit plaatsen
De buitenunit van de warmtepomp kan op verschillende plekken bij of tegen de woning aan worden geïnstalleerd. Zo kan de buitenunit via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak of plat dak worden geplaatst.
Er moet een vrije toevoer van luchtstroom naar de buitenunit zijn. Minimale afstand tot erfgrens met buren: 0,5 meter. Maximale lengte leiding van binnen- naar buitenunit: 20 meter. De buitenunit maakt wat geluid als de warmtepomp aan staat (voornamelijk in de winter).
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager.
Wil je het geluid flink tegengaan en vind je het niet erg om er extra geld aan uit te geven? Dan kan de installateur de warmtepomp voorzien van zwaardere trillingdempers, een trilling dempende montagebalk of een geluidwerende omkasting. Zo'n geluidswerende kast kan flink verschil maken.
Met ingang van 1 april 2021 is het Bouwbesluit 2012 aangescherpt voor installaties die geluid produceren, zoals een warmtepomp. Zo mag op de erfgrens de maximale geluidsnorm van 40 dB 's nachts niet worden overschreden. De geluidseis van 40 dB geldt voor de periode tussen 19:00 en 07:00 uur.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
Vuistregels voor warmtepompen met een geluidsniveau van maximaal: 70 dB(A) moeten circa 9 meter van de erfgrens worden geplaatst; 65 dB(A) moeten circa 5 meter van de erfgrens worden geplaatst; 60 dB(A) moeten circa 2,5-3 meter van de erfgrens worden geplaatst.
In de zomer onttrekt de lucht/water warmtepomp de warmte uit de lucht in huis en stuurt deze via de buitenunit naar buiten. Nu moet de compressor in de buitenunit wel aan het werk. Hoe warmer het in huis is, hoe meer energie de warmtepomp gebruikt.
Als je slechts één of twee ruimte wilt verwarmen, kan een airco dus een goede optie zijn. Maar je hele huis verwarmen doe je beter met een lucht-water-warmtepomp zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp. Ten eerste omdat je met een airco in elke ruimte een binnenunit nodig hebt.
In de volgende situaties is het geen goed idee om een warmtepomp te nemen: Je huis is slecht geïsoleerd.Je hebt buiten of binnen onvoldoende ruimte. Een warmtepomp met een buitenunit is geen goed idee wanneer deze geluidsoverlast veroorzaakt voor je buren of voor jezelf.
In de Consumentenbondtest ''Beste warmtepomp'' (november 2021) komt de Compress 7400i 5 B van Nefit Bosch voor het tweede achtereenvolgende jaar naar voren als de ''stilste van alle geteste hybride warmtepompen''.
De eisen staan in het gewijzigde Bouwbesluit. Ze gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen. De eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 dB zijn in de nacht, en 45 dB overdag.
Als je de afstand tot een geluidsbron verdubbelt neemt de hoeveelheid decibel af met 6 dB. Standaard wordt geluid op een afstand van 1 m gemeten. Als je dus op een afstand van 2 m van een gesprek van 50 dB zit, hoor jij maar 44 dB. Zit je op een afstand van 8 m, dan is dat 3 verdubbelingen.
Hoe groter de afwijkingen in dB, hoe ernstiger het gehoorverlies is: Minder dan 20 dB: normaal gehoor. Tussen 20 en 30 dB: licht gehoorverlies. Tussen 30 en 60 dB: matig gehoorverlies.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.