Fruit dat het konijn lust kan gerust met schil en al gegeven worden. Daarnaast kan een appel, banaan, druif of peer geen kwaad.Wel is het belangrijk om te weten dat de pitjes die in de appels, druiven en peren zitten giftig zijn. Deze moet u dus niet op laten eten.
Is je konijn niet gewend appel te eten? Begin dan met een klein stukje, een half partje bijvoorbeeld. Gaat dit goed, dan kun je een heel partje geven. Geef bij voorkeur sowieso niet meer dan een partje per dag, het blijft slecht verteerbaar.
De meeste fruitbomen zijn veilig, met één belangrijke uitzondering: Let op dat je geen vruchten, pitten of takken geeft van steenvruchten (oa. pruimen, perziken, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's. ) De enige uitzondering hierop zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (met mate).
Konijnen mogen appel eten.Het is wel een fruit soort, dus rustig aan doen. Takken en schors van appelbomen mogen ze eten als knaaghout, let wel goed op dat het niet bespoten is en er geen vogelpoep op zit. Maar ook het blad van de boom en de appels zelf mogen konijnen eten.
Geef je konijn gerust dagelijks onbeperkt vers hooi.
Deze meeste konijnen zijn er dol op! Welke groenten mogen konijnen? Konijnen mogen best veel verschillende groenten eten.Andijvie, bloemkool, witlof, bleekselderij, komkommer en ook wortel(loof) kan prima gegeven worden.
Hooi mag u onbeperkt geven. Een tweede (essentieel) element van de dagelijkse voeding is groenvoer. Enkele groenten waar konijnen dol op zijn, zijn: broccoli, selder, witloof, andijvie en peterselie. Paardebloem is een absolute topper!
Hooi is de hoofdvoeding van konijnen. Het is dus belangrijk om altijd vers hooi in de kooi te leggen en een fijn voorraadje te hebben. Daarnaast eten konijnen ook veel brokjes, zowel gemengd als eenzijdig.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood. Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Paprika kan je zonder zorgen aan je konijn geven. Zowel de rode, groene en de gele zijn goed voor je konijn. Let er wel bij op dat je de pitjes en het takje eruit haalt, dit is wel slecht voor het konijn! Net als veel andere soorten groentes heeft paprika geen nadelig effect op je konijn.
Geef maximaal 50-100 gram per kg lichaamsgewicht en bouw het rustig op, niet teveel in een keer, dan is er kans op gasvorming of diarree. Geef fruit met mate, omdat de suikers in het fruit je konijn dik kunnen maken en konijnen diarree kunnen krijgen van teveel fruit. Een korstje brood mag ook, maar niet teveel.
Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: als er geen andere factoren in het spel zijn, zoals een stofwisselingsstoornis, wordt een konijn te dik doordat het meer calorieën binnen krijgt dan het verbrandt. Dus door te veel of verkeerd eten te krijgen en te weinig beweging.
Een konijn dat niet eet wordt binnen afzienbare tijd heel erg ziek. Het maagdarmkanaal kan binnen enkele uren gaan stilliggen en daardoor wordt gas gevormd. Deze gasbuik is zeer pijnlijk, waardoor het konijn helemaal niet meer wil eten. Hierdoor kan een konijn dat niet eet binnen 24 uur te komen overlijden.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.
Konijnen vinden het heerlijk om de ruimte te hebben om rond te rennen, te spelen, te graven en op onderzoek uit te gaan, terwijl ze genieten van een beetje 'ik'-tijd. Laat uw konijnen merken dat u van ze houdt door een veilige omgeving te bieden waar ze dit natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
Konijnen hebben de gehele dag vers drinkwater nodig in het konijnenhok. Een schone drinkfles of drinkbak gevuld met fris en schoon drinkwater is dan ook een must. In de meeste gevallen drinkt een konijn ongeveer 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht.
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil. Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
Je moet het konijn iedere dag aandacht geven en natuurlijk eten en drinken geven. Het hok moet 1 maal per week verschoond worden. Als je kiest voor een konijn met lang haar bijvoorbeeld een Angora, dan moet je het konijn borstelen en eventueel bijknippen.
Een hangoor dwerg is een leuk konijn voor een gezin en kinderen. Wel is het belangrijk dat dwergkonijnen, zoals alle konijnen niet graag worden opgetild. Laat jij het dwerg hangoortje met zijn pootjes op de grond staan dan is dit ras goed tam te maken en zal hij regelmatig jouw aandacht zoeken voor een knuffel.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen. Een konijn dat plat op de grond ligt met de oren strak naar achteren is gespannen of bang.
Voorbeelden van planten uit de nachtschade familie zijn aardappelen, aubergines, tomaten en paprika's (tomaten en paprika's zijn wel goed voor je knager, maar zorg er voor dat ze de plant niet eten). Wanneer je konijn of knaagdier (de plant van) een van deze groenten eet, krijgt hij ernstige symptomen.
Spinazie is rijk aan vitamines en mineralen en bevat hieronder veel vitamine C. Wij mogen dit eten: Konijnen, cavia's en gerbils. Hamsters, muizen, ratjes en schildpadden mogen in kleine hoeveelheden spinaziebladeren eten. Gelieve niet aan dieren met nierproblemen, nierziekte en/of verhoogd urinezuur te geven.
Richtlijnen voor de voeding: Onbeperkt hooi of vers gras. Onbeperkt groene groentes, zoals broccoli, bloemkoolbladeren, wortelloof, lof, andijvie, paardebloem, alleen geen koolsoorten. Koolsoorten kunnen leiden tot gasvorming in de buik en dit kan weer tot problemen zoals niet willen eten leiden.