Shantala massage is oorspronkelijk een vorm van totale lichaamsmassage voor baby's die in India gebruikt wordt tijdens de dagelijkse verzorging. Shantala babymassage is een liefdevolle ontspanningsmassage.
Leg je baby op zijn rug en smeer je handen in met massageolie. Leg je handen op zijn borst en streel naar de zijkant van het lichaam. Streel daarna van de rechterschouder naar de linkerheup en van de linkerschouder naar de rechterheup. Draai als laatste met je platte hand cirkels over het buikje van je baby.
Gebruik voor baby's altijd plantaardige olie. Plantaardige olie wordt geperst uit zongerijpte vruchten en zaden van planten. Geschikte oliën zijn o.a. : Kokosolie.
De beste babyolie voor het droge babyhuidje is de verzorgende massageolie van Weleda. Hij bestaat letterlijk uit slechts twee ingrediënten, biologische sesamolie en extract van biologisch geteelde goudsbloem.
Babymassage voorkomt ook het gevoel van alleen zijn en geeft invulling aan de behoefte aan contact. Het zorgt er ook voor dat de baby meer ontspannen is en beter slaapt. Hierdoor zal je baby over het algemeen minder huilen. Massage stimuleert een belangrijk 'verdedigingsmechanisme' van het lichaam tegen infecties.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
- Buikmassage
Je plaats je warme hand op de buik van de baby en draait met lichte druk rondjes over de buik. Let er hierbij op dat je met de klok meedraait omdat de darmen ook in die richting het voedsel verteren.
Tijdens het babyzwemmen leert je kind spelenderwijs omgaan met water. Zingen, water druppelen op het hoofdje, ontspannen drijven, trappelen met de voetjes, met het hoofd onder water… Je baby is druk bezig met bewegen: goed voor de fysieke ontwikkeling en de motoriek.
Babymassage is afkomstig uit India, waar het 'Shantala' heet. Daar worden baby's dagelijks door hun moeder gemasseerd als onderdeel van de dagelijkse verzorging. Shantala is een ritmische massage waarin je liefdevol en aandachtig met je baby bezig bent.
Om de baby te kalmeren en eventueel de gassen makkelijker uit de buik te leiden, is het belangrijk om met de klok mee te masseren.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Wat is overstrekken? Overstrekken bij een baby betekent dat je baby zijn rugspieren continu aanspant, waardoor hun lijfje te strak en gespannen staat. Hierbij drukken ze hun hoofd in hun nek, hebben ze gebalde vuisten en kunnen ze als een plank op je arm liggen.
Dan is rond 6 weken oud een mooi moment voor een afspraak bij de osteopaat. Tegen die tijd is je kindje een beetje geland en kan je al een beeld geven van het ritme van voeden, slapen en ontlasting. Eventuele bewegingsverliezen zijn dan ook duidelijk te voelen.
Een goede manier om je baby volledig te laten ontspannen is babymassage. Daarnaast kan het een positieve invloed hebben op de lichaamsgroei, ontwikkeling van de hersenen, de slaap, het immuunsysteem, de ademhaling en de spijsvertering.
Leg beide handen boven de enkels van je baby. Als je kindje inademt, druk je de knietjes richting de buik. Als hij uitademt, breng je de beentjes weer omhoog en kunnen ze ontspannen.
Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die gericht is op je zwangere lichaam. Dat betekent dat de masseur minder stevig masseert. Hij ontwijkt daarbij de drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder. Door het stimuleren van bepaalde drukpunten zou namelijk de baarmoeder kunnen samentrekken.
'Babymassage' is geschreven door de ervaren babymassage-therapeut Suzanne Reese, zelf ook moeder. Dit boekje geeft ouders duidelijke instructies hoe ze hun baby met liefde en tederheid kunnen masseren. De begeleidende foto's laten zien wat je precies moet doen om de beentjes en armpjes optimaal te masseren.
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Darmkrampjes (of buikkramp) komen bij bijna alle baby's voor, maar de een heeft er meer last van dan de ander. Zowel bij borstvoeding als flesvoeding kunnen de darmkrampjes voorkomen. De krampjes ontstaan als de baby twee tot drie weken oud is. De piek ligt rond de zes weken, daarna nemen de krampjes meestal wat af.
Leg je ene hand bovenop de andere en maak grotere cirkels met je handpalmen, zodat je volledige buik aan bod komt. Je mag vrij stevig masseren en genoeg druk uitoefenen, zolang je maar de wijzers van de klok - en zo de richting van je dikke darm - volgt.
Obstipatie gaat vaak vanzelf over, maar er is wel het een en ander wat je kunt doen om je baby te helpen: Laat je baby rustig drinken en zorg dat hij na elke voeding een boertje laat om lucht in de darmen te voorkomen. Babymassage: je kunt het buikje van je baby voorzichtig masseren tegen de klachten.