De Aperol Spritz of Veneziano Spritz is de ultieme Italiaanse cocktail voor op het terras. Lekkere combinatie van bitter, zoet en bruisend.
De spritz is altijd een verrassing, net als zijn geboorteplaats. De spritz kent veel namen zoals Spriz Aperol, Spritz Veneziano, Aperol Spritzer, Spritz Campari, enz en geen enkele spritz smaakt altijd hetzelfde.
Aantal: Aperol is een van de bekendste drankjes in Italië. Het lage alcoholgehalte laat toe om het puur en gekoeld te drinken. Daarnaast is Aperol uitstekend om te mengen in een longdrink met soda, fruitsap, andere alcoholische dranken of mousserende wijn.
Alcoholpercentage. De alcoholpercentage van Aperol Spritz bedraagt 11%. Serveertip: serveer met een schijfje sinaasappel en een olijf op een prikkertje. Zo serveren ze Aperol Spritz in Venetië.
Het recept voor Aperol Spritz
Het recept is namelijk heel simpel: je vult een glas met ijsblokjes, voegt gelijke delen Aperol en prosecco toe en schenkt er tot slot een scheut bruiswater bij. Serveer met een schijfje sinaasappel en pronto is je Spritz!
Aperol bevat slechts 11 procent alcohol en bewaar je dus ook in de koelkast. Voor een kwaliteitsvolle aperol spritz gebruik je best geen fles die langer dan een maand open is.
Maar waar komt dit fel oranje gekleurde drankje eigenlijk vandaan? Aperol werd oorspronkelijk geproduceerd door distilleerderij Barbieri, gevestigd in Padua. Aperol wordt in het hedendaagse geproduceerd door Campari. De ingrediënten zijn onder andere bittere sinaasappel, gentiaan, rabarber en kina.
Aperol Aperitivo 1 Liter PRIJS 12,45 | Kopen Bestellen | Aanbieding Goedkoopdrank.nl.
Wat is de Italiaanse aperitivo? Zoals de naam al duidelijk impliceert gaat het om de paar uur voor het diner waarbij je een aperitief nuttigt om de eetlust op te wekken. In Italië gebeurt dit veelal door het drinken van een Spritz met bijvoorbeeld Aperol of Campari.
Uit een fles aperol kun je wel 17 spritzjes maken, dus ook met de kosten van de prosecco en spa erbij altijd nog stukken goedkoper!
Aperol Spritz is een fel oranje drankje dat erg populair is in Noord-Italië, en eigenlijk ook hartstikke geïntegreerd op het Nederlandse terras. Daarnaast verovert Aperol Spritz de hele wereld, je vindt deze cocktail bijna op elke menukaart.
Lillet is een blend van witte wijnen uit Bordeaux en sinaasappel-likeur. Het is het vrouwelijke aperitief van het moment: elegant en verfijnd, licht en fris. Je drinkt het puur, on the rocks of in een cocktail.
Limoncello, het populaire Italiaanse citroenlikeurtje, drink je ijs- en ijskoud. Bewaar 'm dus in de vriezer voor een mooie stroperigheid en een optimale friszoete smaak. Vroeger werd dit drankje op kamertemperatuur geschonken, totdat de Italianen erachter kwamen dat hij koud nog lekkerder was.
Wat betreft de smaak zijn de twee ook goed van elkaar te onderscheiden. Allebei bitterzoet, te danken aan de sinaasappel, maar Aperol toch een net even iets zoeter dan Campari. Campari is dus wat bitterder en heeft ook meer de smaak van onder andere rabarber, bessen en een mysterieuze blend van kruiden.
Want waar de Aperol na een heel glas bij de laatste slokken nog wel eens bitter kan uitvallen, blijft de limoncello lekker fris. De limoncello spritz maak je ook net zo makkelijk als zijn bekende broertje. Doe drie ijsblokjes in een glas, voeg het bruiswater en prosecco toe en giet daarna de limoncello erbij.
Spritz (ven. spris of spriss) is een populair alcoholisch aperitief uit de regio Veneto. Het is gemaakt op basis van een van de volgende likeuren: Aperol, Select, Campari of Cynar. Toegevoegd wordt witte wijn of prosecco, mineraalwater en gegarneerd met olijven of een schijfje sinaasappel.
Ook wordt hier voor het eerst de 'Bitterol' aan toegevoegd, een vervangende likeur van het merk Aperol. De flessen zijn verkrijgbaar voor slechts €4,99, wat al behoorlijk wat scheelt met de originele prijs van een fles Aperol (€10,99).
Bij Café Lure wordt 5 euro voor een glas Spritz gevraagd.
Aperol Spritz
Een likeurtje zit bomwol suiker en dus bevat zo'n feestelijke cocktail al gauw flink wat suikerklontjes en calorieën. het advies is daarnaast om niet dagelijks alcohol te drinken, of hooguit 1 glas per dag.