Dit is afhankelijk van de ernst van de ontsteking. Als de ontsteking tot in het kaakbot zat, is de kans op napijn groter dan bij een ontsteking alleen in de wortel. U kunt een pijnstiller nemen tegen de pijn. Een antibioticum is meestal niet nodig.
Door direct aan de behandeling te beginnen wordt zowel de pijn als de infectie/ontsteking bestreden. Het kan voorkomen dat een behandelaar ervoor kiest om een antibiotica kuur voor te schrijven om dit proces te helpen versnellen.
Wij adviseren om na de behandeling twee tabletten Paracetamol 500 mg in te nemen. Het is verstandig om de tabletten al in te nemen voordat de pijn opkomt. Lees voor inname van de medicatie altijd de bijsluiter en volg de dosering nauwkeurig op.
Met de microscoop kan in het wortelkanaal gezocht worden naar een mogelijke verklaring van de niet genezende ontsteking. Voor een wortelkanaalbehandeling is het meestal niet nodig om antibiotica te nemen.
U kunt direct na de behandeling weer alles doen. Wel kunt u last hebben van de plaatselijke verdoving. Dit kan ongemakkelijk zijn, maar is niet gevaarlijk.
Doordat er in de kies of tand is 'gerommeld', kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Ook kan in het behandelde gebied een zwelling ontstaan. De wat zeurende napijn duurt meestal slechts enkele dagen, maar kan soms ook wat langer duren. Het kan ook zo zijn dat napijn pas optreedt bij het kauwen.
Zonder pijn naar huis na een wortelkanaalbehandeling
We raden zolang je pijn hebt aan om paracetamol of ibuprofen te gebruiken. Napijn verdwijnt na een paar dagen tot een week. Als je na 2 weken nog steeds pijn hebt, neem dan contact op met onze praktijk.
Voor milde tot matige pijnklachten zal de tandarts paracetamol en/of ibuprofen voorschrijven. Als een bacteriële ontsteking zich in het kaakbot bevindt, is het raadzaam om antibiotica voor te schrijven. De ontsteking bevindt zich dan buiten de tand en op dat moment kan de antibiotica wel werkzaam zijn.
Soms kunnen moeilijk bereikbare en zeer nauwe wortelkanalen ervoor zorgen dat er toch nog ontstekingsbacteriën achterblijven na een wortelkanaalbehandeling. Het gevolg is dat de ontsteking helaas weer opvlamt. In sommige gevallen zal de tandarts antibiotica voorschrijven.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen. Soms ontstaat een kaakholteontsteking door een infectie aan de tandwortel.
Het is vrij normaal dat na een wortelkanaalbehandeling u nog napijn heeft. Hiervoor kunt u paracetamol nemen. Blijft de pijn na 72 uur nog steeds aanhouden dan adviseren wij om contact op te nemen met uw tandarts.
Een wortelkanaalbehandeling wordt vrijwel pijnloos uitgevoerd, omdat de tandarts u een plaatselijke verdoving geeft. Het kan voorkomen dat u na de behandeling last krijgt van napijn.De meeste pijn zal vanzelf verdwijnen. Mocht u toch last blijven houden van een zeurende napijn, neem dan contact op met de tandarts.
De eerste behandeling is erop gericht om u snel van uw pijn af te helpen door de ontstoken pulpa te verwijderen. U krijgt daarna een noodvulling. De tweede behandeling is dan om uw tand of kies te vullen en in zijn geheel af te maken.
Ondanks een eerder uitgevoerde wortelkanaalbehandeling kan de wortelpuntontsteking in het kaakbot toch pijn doen. Op een röntgenfoto kan de tandarts zien dat er kaakbot rondom de wortelpunt is opgelost. Dit wordt veroorzaakt door de wortelpuntontsteking.
Vaak is er sprake van pijn en/of roodheid van de huid en/of verminderd gevoel van de lip/kin.Op een röntgenfoto kunnen we de ontsteking zien. Soms doen we hierbij nog aanvullend bloedonderzoek, nemen een stukje bot weg of maken een botscan.
In principe heeft antibiotica geen invloed op de staat van het gebit, desondanks is het altijd goed om verstandig met geneesmiddelen om te gaan.
De symptomen waarmee u te maken krijgt bij een ontstoken wortelkanaal zijn: Continue sprake van kloppende pijn in tanden, kiezen en/of kaak. Pijn bij het kauwen. Gevoeligheid van tanden bij koude of warme drankjes.
Na een wortelkanaalbehandeling kan het wortelkanaal opnieuw ontsteken. De tandarts kan de wortelkanalen dan nog een keer schoonmaken tijdens een nieuwe kanaalbehandeling. Dit heet ook wel een endodontische herbehandeling. Soms kan er een vijltje afbreken en achterblijven in de wortelpunt.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Een abces geneest vaak niet uit zichzelf zonder behandeling. Ook als het niet wordt behandeld kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. De meest voorkomende behandelingen voor een abces zijn: antibiotica, een operatie of een 'drainage' procedure.
Van de geneesmiddelen die tandartsen en kaakchirurgen voorschrijven zijn antibiotica voor systemisch gebruik een belangrijke groep. Deze antibacteriële middelen, met amoxicilline als voornaamste vertegenwoordiger, oefenen hun werking uit via de bloedbaan. Ook pijnbestrijdende geneesmiddelen worden veel voorgeschreven.
Je kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn ( extreme tandpijn na vulling of kloppende tandpijn) kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt.
Bij een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd wordt het binnenste levende deel van een tand of kies (pulpa) verwijderd. Vervolgens worden de wortelkanalen ruimer gevijld, gedesinfecteerd en weer opgevuld. Meestal is er een verdoving nodig voor deze behandeling.
Kosten wortelkanaalbehandeling
De kosten zijn onder andere afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de behandeling en het aantal kanalen van een kies. Daarnaast kan het voorkomen dat er een stift tijdens de behandeling of een kroon na de behandeling geplaatst moet worden.
Het is afhankelijk van de oorzaak van de kiespijn, welke pijnstiller het best te gebruiken is. Ibuprofen, naproxen of diclofenac werken ontstekingsremmend. Deze pijnstillers zijn daarom het best te gebruiken wanneer de tand- of kiespijn veroorzaakt wordt door een ontsteking.