Anijsblokjes zijn helaas niet echt wat je zegt gezond. Het bestaat voornaam uit suiker. Naast suiker als hoofd ingrediënt bevat het dextrose ( suiker) gehard plantaardig vet en een anijs extract.
In anijs zitten de soorten estragol en myristicine. Van estragol is bekend dat een regelmatige hoge dosis leverschade kan geven en dat het mogelijk kankerverwekkend is. Myristicine vertraagt juist de groei van tumoren. Gelukkig is normaal gebruik van anijs niet schadelijk voor je gezondheid.
Geneeskrachtige werking van anijs
Anijszaad zit bomvol vitamine B (vooral B6) en mineralen, zoals ijzer, koper, calcium, fosfor, zink, kalium en magnesium. Daarnaast bevordert anijszaad de spijsvertering, en helpt het tegen maagpijn en menstruatieproblemen.
Das war einmal…. Twee jaar geleden stopte De Ruijter met de productie van hun anijsblokjes. Als reden gaven ze dat de machine waarmee ze de anijsblokjes maakten versleten was, en dat ze geen nieuwe onderdelen meer konden krijgen. Als alternatief boden ze anijsstaafjes aan.
Drink anijsmelk of kruidenthee
Anijs werkt slaap bevorderend en helpt ook nog tegen onrustig dromen. Los een anijsblokje op in een kopje melk, en drink dit op vlak voor je gaat slapen.
Anijsblokjes zijn helaas niet echt wat je zegt gezond. Het bestaat voornaam uit suiker. Naast suiker als hoofd ingrediënt bevat het dextrose ( suiker) gehard plantaardig vet en een anijs extract. De bedoeling is om een blokje te laten oplossen in een pannetje melk wat aan de kook wordt gebracht.
Dit poeder gebruikt men om marinades van vlees of gevogelte te aromatiseren, maar ook in vruchtencompotes en bij fruit zoals appelen, peren, pruimen en vijgen. Steranijs werkt vochtafdrijvend en slijmoplossend. Het kruid bevordert de spijsvertering en werkt kalmerend bij hoest.
Ook bij maagpijn en winderigheid geeft anijs veel verlichting. Het werkt ook laxerend. Anijs bevat een etherische olie wat weer anethol bevat. Deze stof geeft een kalmerend en vooral rustgevend gevoel.
Om te beginnen bevat anijs veel vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B11, C) en vooral veel mineralen (ijzer, mangaan, koper, calcium, fosfor, magnesium, zink, kalium, seleen). Het kan dan ook goed voor je gezondheid zijn om regelmatig anijs te nuttigen, maar zoals met alles, doe dit wel met mate.
Bereiding: De inhoud van een tot twee zakjes oplossen in een beker warme melk. Even roeren en uw anijsmelk is klaar. Variatietip: Gebruik De Ruijter Anijsstaafjes ook eens in je cakebeslag, slagroom of yoghurt.
Verder zuivert anijs de adem en neutraliseert geurtjes na het eten van bijvoorbeeld knoflook.
Anijs wordt in gerechten toegepast vanwege de bijzondere smaak die het heeft. Een voorbeeld daarvan is anijsbrood. Daarnaast wordt anijs gebruikt voor bijvoorbeeld pepernoten, dranken zoals anijsmelk en verschillende alcoholische dranken.
Het verschil tussen anijszaad gemalen en steranijs
Steranijs komt van een boom die in Azië groeit. Steranijs is iets bitterder en heeft een sterkere smaak van zoethout dan anijszaad. Zijn sterke smaak heeft het te danken aan de grote hoeveelheden anethol die zijn etherische oliën bevatten.
Anijs en steranijs hebben nagenoeg dezelfde naam maar zijn zeker niet hetzelfde. Anijszaad komt namelijk van een plant en steranijs komt van een boom. Ze smaken ongeveer hetzelfde maar steranijs is krachtiger en meer bitter van smaak. Anijszaad kom je in veel keukens over de hele wereld tegen.
Anijs smaak
Anijs heeft een uitgesproken zoete en warme smaak. Je kunt anijs en/of gemalen anijszaad (anijspoeder) gebruiken: In anijsbrood of pepernoten.
Anijspoeder kan in taarten, cakes en koekjes worden gebruikt. Anijs is een veelzijdig kruid en wordt ook medicinaal toegepast. Het smaakt zoet en heeft een typische smaak die je ook tegenkomt in likeur, zoals raki. Anijspoeder is ook lekker bij fruit, noten, pompoen en worteltjes.
Venkel bevat veel kalium, wat cruciaal is voor het reguleren van een te hoge bloeddruk. Het eten van voldoende kaliumrijk voedsel kan ook helpen bij het bevorderen van de nierfunctie, de gezondheid van de botten en spierkracht.
Leverfunctie ondersteunen
Venkel heeft een reinigend en vochtafdrijvend vermogen. Dit helpt je lever om zijn werk goed te doen.
Venkel is een gezonde groente. Een kleine greep uit de voedingsstoffen in venkel: 100 gram venkel is goed voor 16% van de ADH vitamine C. Vitamine C speelt een belangrijke rol in de vorming van sterk bindweefsel en een mooiere huid.
Wel zit daar behalve anijs ook suiker, dextrose en gehard plantaardig vet in. Anijsmelk schijnt trouwens een typisch Nederlands drankje te zijn.
Er zitten 19 kilocalorieën in 1 eetlepel (5 gram) anijszaad. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'anijszaad'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
U kunt eenvoudig online anijspoeder kopen bij De Kruiden Koning. Anijs komt oorspronkelijk voor in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied en West-Azië. Er is bewijs dat anijs al in het jaar 1500 voor Christus door de Egyptenaren werd gebruikt.