Diagnose. Pijn op de borst kan een signaal zijn dat er iets mis is met het hart. Onderzoek naar angina pectoris begint vaak met het maken van een hartfilmpje (ECG) en een fietstest. Andere onderzoeken die je kunt krijgen zijn een echo, isotopenonderzoek, CT-scan of hartkatheterisatie.
"Een hartfilmpje filmt dus niets, maar geeft wel belangrijke informatie over de elektrische activiteit van de hartspiertjes. Aan de hand van een ECG kan een arts hartziektes uitsluiten en aantonen. Het geeft echter niet altijd een antwoord, waardoor er soms toch extra onderzoek nodig is."
Risicofactoren voor angina pectoris zijn onder andere een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en roken. Enkele symptomen zijn een drukkende pijn op de borst, een benauwend gevoel en veel zweten. Klachten treden op als het hart meer zuurstof nodig heeft dan normaal, bijvoorbeeld tijdens inspanning.
Bel of laat 112 bellen bij pijn op de borst, hartklachten of bij hevige pijn in een schouder. Zorg dat het slachtoffer zich niet inspant. Laat het slachtoffer zelf de beste houding kiezen. Leg bij benauwdheid het bovenlichaam iets hoger en bij flauwte en duizeligheid juist de benen iets hoger.
De klachten van angina pectoris zakken na enkele minuten rust langzaam weg. Dit wordt de stabiele vorm van angina pectoris genoemd. In al die gevallen vraagt het lichaam ineens meer zuurstof dan het hart kan leveren. Wanneer men rustig gaat zitten of liggen, verdwijnen de klachten vaak binnen enkele minuten.
Wanneer bij de beschrijving van een ECG de term 'oud infarct' wordt gebruikt, zijn er afwijkingen in de QRS-complexen die kunnen zijn veroorzaakt door de aanwezigheid van een transmuraal litteken in de ventrikelwand.
Door die beschadiging worden stofjes in het bloed afgegeven. Dat zijn zogenaamde hartenzymen. De hartenzymen geven de schade aan de hartspier weer. Met een bloedonderzoek kun je deze hartenzymen opsporen en een hartinfarct met zekerheid vaststellen.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
Op het hartfilmpje (ECG) ziet de arts dat je in het verleden een infarct hebt gehad.
Een aanval van angina pectoris verdwijnt meestal weer na enkele minuten rust. Als de klachten langer dan 5 minuten duren en niet verdwijnen in rust, dan kan er sprake zijn van een hartinfarct.
Bij een angina pectoris is dit zuurstoftekort tijdelijk en van voorbijgaande aard, zonder blijvende letsels in het hart. Bij een (niet behandeld) hartinfarct duurt het zuurstoftekort zo lang dat er een deel van het hartspierweefsel afsterft.
Een stil infarct is een hartinfarct dat helemaal niet is herkend. Het is vaker een kleiner infarct. De klachten kunnen dan minder duidelijk zijn. Iemand denkt niet aan hartklachten of vindt de klachten niet ernstig genoeg om naar de dokter te gaan.
Wat merk ik bij een hartaanval? 3 van de 4 mensen met een hartaanval hebben een drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst. Dit gaat niet weg bij rustig zitten of liggen. Het drukkende gevoel en de pijn zijn na 15 minuten nog niet weg.
Zo krijgt de arts onmisbare informatie over het ritme van het hart, en kan hij aanwijzingen krijgen over eventuele onderliggende aandoeningen. Zo kan men zien of er zuurstofnood aan de hartspier is, of er ooit een hartinfarct geweest is, of er aandoeningen van de hartspier zijn en nog tal van andere zaken.
Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
Kenmerken van het normale ecg:
Hartfrequentie: 60-100/min. Geleidingstijden: PQ-interval 120-200 ms. QRS-breedte 60-100 ms.
De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. Je voelt je beroerd en de pijn kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.
Bij ischemisch vaatlijden, zullen afhankelijk van de ernst van de vernauwing van de slagaders verschillende symptomen optreden. In het begin ervaren patiënten pijn en vermoeidheid, stijfheid, krampen en koudegevoel ter hoogte van de ledematen. Deze gevoelens ontstaan bij lopen en verdwijnen bij stilstaan.
Bij hartkramp voelt u soms een drukkend, benauwd gevoel in de borst. Dit gevoel komt als u zich inspant of bij heftige emoties. De klachten zijn meestal in een paar minuten over. Gezond leven is belangrijk om uw bloedvaten goed open te houden.