Nierbeschermend. Onderzoekers zien dat een beschadigde nier sneller herstelt als het ananas krijgt toegediend. Het nierweefsel dat door vrije radicalen is aangetast, komt terug tot zijn gezonde vorm als een ananasextract wordt gegeven. Daardoor werken de nieren beter.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Wil je weten hoeveel ananas per dag goed is om te eten? Hiervoor kan je het beste de richtlijn van 2 porties of 200 gram fruit per dag aanhouden. Variëren tussen fruitsoorten is altijd het beste.
Bromelaïne helpt niet alleen een handje bij de spijsvertering, maar heeft ook ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende eigenschappen. Ananas nuttigen is dus een goed idee bij een neusverkoudheid maar ook bij brandwonden of gewrichtspijnen. Ook de grote hoeveelheid vitamine C in ananas werkt ontstekingsremmend.
De angst om de giftigheid van een ananas is helemaal niet nodig, want er zitten geen giftige stoffen in een ananas. Een ananas kan mensen niet ziek kan maken!
Te veel ananas eten
Wanneer ananas in extreme hoeveelheden rauw gegeten wordt, kunnen er soms reacties optreden. Bij het te veel eten van ananas, kan je een branderig gevoel in de mond krijgen. In ernstigere gevallen kan er een ontsteking in het mondslijmvlies optreden.
Ananas is een goede bron van het mineraal kalium. Kalium verlaagt en reguleert de bloeddruk. Bromelaïne is een enzym in ananas dat je lichaam helpt om eiwitten af te breken. Hierdoor wordt het lichaam geholpen met het verteren van voedsel.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Zin in een tropische vrucht? Als je geen zin in mango hebt, kun je dan maar het best voor ananas gaan. Want ook daar zit ontzettend veel vitamine C in. 100 gram van de vrucht bevat al 79 milligram van de belangrijke vitamine, dus schroom niet om lekker wat ananas te snacken als tussendoortje.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Allereerst kunnen bepaalde groenten en fruit als vochtafdrijvers werken. Goede voorbeelden hiervan zijn citroen, ananas, kiwi's, komkommer, wortels, venkel en asperges.
Verschil in andere vitamines
Ananas in blik heeft bijna het dubbele aan vitamine B1 ten opzichte van verse ananas. Bij het conserveren van ananas, wordt hitte gebruikt waardoor er helaas veel van de goede enzymen verloren gaan. Gelukkig blijven er in ingeblikte ananas de meeste voedingsstoffen gewoon behouden.
Een kopje vol met stukjes ananas bevat gemiddeld 16 gram suiker. Toch is ananas de minst 'slechte' in deze rij, want het bevat mangaan dat je bloedsuikerspiegel onder controle helpt te houden.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Wetenschappers verklaren dit met ananas-antioxidanten en enzymen. Eerdere studies hebben al aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen, zoals antioxidanten, een positief effect kunnen hebben op de veroudering van het netvlies en de lens.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
De vrucht is ook goed voor mensen met diabetes en het veroorzaakt geen suikerdip. Dit komt doordat het stofje pectine in de vezels van de ananas ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Ananas bevat het stofje thiamine. Dit zorgt voor het verbranden van koolhydraten en geeft ons energie.
Een goede bloeddruk en een gezond hart
Doordat bananen rijk zijn aan kalium dragen zij bij aan een goede gezondheid van je hart en een goede bloeddruk. Daarnaast zijn bananen natrium arm.