Een agglomeratie is een stedelijk gebied van aan elkaar gegroeide dorpen en steden waarin inwoners zich gedragen alsof ze in een stad wonen. Een voorbeeld hiervan is regio Amsterdam.
De grootste bevolkingsagglomeratie is het bebouwde gebied in en rond Amsterdam. De twee andere grote agglomeraties zijn Groot-Rotterdam met 794 duizend inwoners en Groot-Den Haag met 720 duizend inwoners.
Rotterdam is een Nederlandse havenstad met 588.576 inwoners (ongeveer 1.100.000 in de agglomeratie). De agglomeratie van de stad maakt deel uit van de conurbatie Randstad Holland (7.100.000 inwoners tussen Amsterdam - Haarlem - Den Haag - Dordrecht - Utrecht). Rotterdam is na Amsterdam de grootste stad van Nederland.
Een agglomeratie wordt ook wel een stedelijk gebied genoemd. Een voorbeeld van zo'n stedelijk gebied is de regio Den Haag. Tussen Den Haag, Delft en Voorburg-Leidschendam zit bijna geen ruimte meer. De plaatsen zijn aan elkaar vast gegroeid.
De Amsterdamse Metropool wordt ook wel MRA genoemd en valt binnen de provincies Noord-Holland en Flevoland. Het gebied telt circa 2,5 miljoen inwoners.
Creativiteit, burgerschap, ondernemerschap en vrijdenken - het zijn vier karaktereigenschappen die volgens het Amsterdam Museum wel eens aan de basis zouden kunnen liggen voor de stad Amsterdam en haar inwoners. Maar de diverse, multi-culturele hoofdstad heeft ontegenzeggelijk meer eigenaardige karaktereigenschappen.
Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. De stad, in het Amsterdams ook Mokum genoemd (afkomstig uit het Jiddisch), ligt in de provincie Noord-Holland, aan het IJ, het Noordzeekanaal en de monding van de Amstel.
Zo zijn de vijf belangrijkste stedelijke agglomeraties in Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) goed voor bijna 40% van de totale bevolking, werkgelegenheid en (zelfs iets meer in) toegevoegde waarde.
De agglomeratie Utrecht telde per 1 januari 2019 712.700 inwoners. In 2021 was Utrecht de snelst groeiende stad van Nederland.
Den Haag of 's-Gravenhage is met 500.000 inwoners (1 september 2011) de op twee na grootste gemeente van Nederland. De agglomeratie telt 1.088.508 inwoners. Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland.
Amsterdam komt op de vierde plek, met 4 802 inwoners per vierkante kilometer. De bevolkingsdichtheid in Voorne aan Zee telt 601 inwoners per vierkante kilometer. Gemiddeld telde Nederland 523 inwoners per vierkante kilometer.
Yokohama grenst aan Tokio en samen met de andere omliggende dorpen en voorsteden heeft Tokio meer dan 30 miljoen inwoners. In Nederland vormt Rotterdam met o.a. Schiedam, Vlaardingen e.a. plaatsen de stedelijke agglomeratie Rijnmond.
Een agglomeratie (ook wel stedelijk gebied genoemd, maar die term kan ook naar een algemener begrip verwijzen) is een aaneenschakeling van nederzettingen (steden en dorpen) waarvan de inwoners zich gedragen alsof zij in één stad wonen.
Amsterdam is de grootste stad van Nederland. Onze mooie hoofdstad gaat langzaam richting de 1 miljoen inwoners en is een ware trekpleister voor toeristen van over de hele wereld. Aanraders: het Anne Frankhuis, het Rijksmuseum, het Vondelpark en een rondvaart door de grachten.
Amsterdam, Rotterdam en Den Haag tellen binnen hun gemeentegrenzen elk meer dan 500.000 inwoners. Utrecht volgt met ruim 360.000 inwoners. Deze vier steden liggen in de Randstad, in het westen van Nederland. Het middensegment van 150.000 tot 250.000 inwoners telt veertien gemeenten.
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere, Breda en Nijmegen. Dat zijn in 2022 de 10 grootste Nederlandse steden, gemeten naar inwoneraantal.
Na de oorlog is de wederopbouw voortvarend opgepakt, waardoor de stad op sommige plekken totaal verandert. Eindhoven wordt bovendien de snelst groeiende stad van Nederland.
"Utrecht is niet 'net buiten Amsterdam, het is duizend jaar ouder en Amsterdam ligt ten noorden van Utrecht", reageert iemand. Een tweede twittert laconiek: "Utrecht, de rustige buitenwijk van Amsterdam."
De stedelijke ring van de Randstad herbergt het cultureel, politiek, economisch en demografisch centrum van Nederland. Hier bevinden zich de grootste steden van het land en een concentratie van infrastructuur, zoals auto- en spoorwegen, de nationale luchthaven Schiphol en de havens van Rotterdam en van Amsterdam.
De top drie drukste steden in Europa zijn de Russische hoofdstad Moskou, de Turkse hoofdstad Istanbul en de Roemeense hoofdstad Boekarest. Dat blijkt uit het verkeersrapport 'TomTom Traffic Index' van de fabrikant van navigatiesystemen TomTom.
Plaats 1: Tokio in Japan
De grootste stad ter wereld is Tokio. Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
Stadsrechten heeft Den Haag nooit gekregen. Het vissersdorp Scheveningen was al in de middeleeuwen bestuurlijk verbonden aan Den Haag.
Het kleinste stadje van Nederland
Bronkhorst vormt met zijn oude boerderijhuisjes, de smalle keistraatjes en enkele bezienswaardigheden een prachtig, sfeervol plaatsje. Het stadje kreeg in 1482 stadsrechten maar de omvang van het stadje is nooit groter geworden dan de oude middeleeuwse kern.
De hoofdstad van Nederland is Amsterdam, hoewel het parlement en de regering in Den Haag zetelen, evenals de vorst.