Kort samengevat: Als u een draadloze oplader wilt kopen, is de output van de lader het belangrijkst. Hoe hoger de output, hoe sneller uw toestel zal laden. Daarnaast bepaalt het aantal en de grootte van de laad-spoelen in de oplader hoe precies u het toestel op de lader moet leggen.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
De capaciteit van iPhones voor draadloos opladen bedraagt maximaal 7,5 watt en Android-toestellen kunnen afhankelijk van de telefoonmaker tot 15 watt aan. Je kunt het best in de handleiding van je telefoon opzoeken wat de capaciteit is voor draadloos opladen.
Kan elke smartphone draadloos opladen? Nee, zeker niet. Er zijn twee vereisten. Een fabrikant moet zijn telefoon geschikt maken voor draadloos opladen, onder andere door de benodigde spoel in de smartphone te zetten.
Hoe veilig zijn draadloze laders nu echt? Het is volkomen veilig om dicht bij een draadloze lader te zijn. U kunt uw telefoon dus gewoon op uw nachtkastje opladen terwijl u slaapt of naast u op uw bureau terwijl u werkt.
Kun je een telefoon met hoesje draadloos opladen? De meeste telefoonhoesjes zijn tegenwoordig gemaakt van leer of kunststof (zoals TPU). Deze materialen blokkeren geen draadloze signalen, waardoor je een telefoon met hoesje in vrijwel alle gevallen probleemloos kunt opladen.
Snel draadloos opladen
Met de juiste snellader voor Apple of Samsung duurt het geen 4 uur, maar 2 uur om je batterij helemaal op te laden. OnePlus heeft draadloze opladers waarmee je je toestel in 40 minuten helemaal oplaadt.
Een gemiddelde snellader levert ca. 16 Watt per uur. Om een snellader te kunnen gebruiken moet je telefoon wel gebruik maken van snel laadtechnologie.
Draadloos opladen komt in de techwereld met name voor via de Qi-standaard (je spreekt uit 'chi'). Deze standaard voor draadloos opladen wordt door alle grote fabrikanten gebruikt, zoals Samsung, HTC en LG. De Qi-oplaadstandaard maakt gebruik van inductie, waarbij elektrische spanning wordt opgewerkt met magnetisme.
Het mooie van draadloos opladen is dat u uw smartphone altijd snel even kunt opladen, waar u ook bent. U hoeft uw telefoon letterlijk alleen maar neer te leggen en de batterij wordt opgeladen. Zo wordt hij altijd opgeladen als u hem niet gebruikt. Zonder kabels, zonder rommel, zonder wachten.
Het antwoord is: nee, je telefoon opladen kost bijna niets. Zakenblad Forbes rekende uit dat een smartphone met een standaard batterij, zoals je die bijvoorbeeld vindt in een iPhone 5, per jaar ongeveer 2.000 watt-uren aan energie nodig heeft dus met zo'n 2 kilowattuur (kWh) blijft je smartphone een heel jaar in leven.
Sommige elektrische apparaten verbruiken alsnog stroom als ze uit of op stand-by staan. Dit heet sluipverbruik. In een gemiddeld huishouden gaat er 450 kWh per jaar op aan sluimerverbruik. Vooral oudere apparaten gebruiken in deze stand nog flink wat stroom.
Beste Samsung: Samsung Wireless Charger Stand 15W bij Coolblue. Deze draadloze lader van Samsung beschikt over 15 watt en haalt daarmee de maximale oplaadsnelheid voor de Samsung S- en de Samsung Note-series. Dat maakt hem een van de krachtigste laders op de markt.
Wij raden de Belkin Boost Up Charge aan. Deze oplader is samen met Apple ontworpen en kan je iPhone zowel liggend als staand opladen. Het maakt dus niet uit of je even een filmpje erop wil kijken tijdens het opladen. De oplader heeft een vermogen van 10W, dus je iPhone wordt zo snel mogelijk draadloos opgeladen.
U hebt een iPhone 8 of nieuwer nodig. De iPhone heeft een ingebouwde draadloze oplaadfunctie waarmee het apparaat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden opgeladen. Uw iPhone werkt met Qi-gecertificeerde opladers die beschikbaar zijn als accessoires en in auto's, cafés, hotels, luchthavens en meubilair.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Het is dan ook onmogelijk om je accu boven de 100 procent capaciteit te krijgen. Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt, om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
Met Wireless PowerShare kan je je apparaat opladen met behulp van een ander apparaat met Qi-ondersteuning, zonder dat je een oplader nodig hebt. Je kan ook twee apparaten tegelijk opladen met slechts één lader.
Bij Qi opladen wordt er gebruik gemaakt van inductieladen. Je hebt een hiervoor een Qi-oplader nodig welke stroom kan geven en een telefoon of tablet welke stroom kan ontvangen. Zodra je een telefoon of tablet op de lader legt en beide Qi ondersteunen laadt je telefoon of tablet dus direct op.
Met een inductielader kun je de telefoon draadloos opladen. De telefoon moet wel geschikt zijn voor inductieladen. Opladen met inductie gebeurt normaliter met de universele Qi technologie. Om te laden met een inductielader leg je je mobiele telefoon op een basisstation.
iPhone 11 laadt niet draadloos op als hij scheef ligt
Ligt hij scheef, dan kan er mogelijk geen/onvoldoende energie doorgestuurd worden. Dan werkt het draadloos opladen vanzelfsprekend niet. Probeer dus je iPhone 11 goed op de draadloze oplader te leggen en op het scherm te controleren of het toestel opgeladen wordt.
Wat is Qi certificering? Qi (spreek uit als ''Chi'') is in het leven geroepen door de Wireless Power Consortium (WPC) om een minimale standaard mee te geven aan draadloze opladers. Draadloze opladers met Qi certificering zijn door onafhankelijke labs uitgebreid getest op onder andere veiligheid en gebruiksgemak.
Met draadloos laden wordt een toestel voorzien van stroom, zonder dat het toestel en de oplader met elkaar in verbinding zijn door een oplaadkabel. Het toestel wordt direct opgeladen, zodra het contact maakt met de wireless charger.