Ammoniak is zelf niet zuur, maar basisch. Na depositie, wordt het door bacteriën omgezet in nitraat (nitrificatie) of door planten opgenomen als ammonium.
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar). Deze oplossing staat bekend als ammonia (het is te koop in supermarkten – een 2% oplossing heeft een pH van 11,5) en is basisch, omdat er naast ammonium-ionen (NH4+) tevens OH− ionen worden gevormd.
Ondergrondse effecten van ammoniak en stikstofoxiden
Ook de microben in de bodem nemen ammonium op, en daarnaast zetten de microben de stof om naar nitraat. Dit nitraat passeert de wortelzone veel makkelijker en kan uitspoelen naar het grondwater waardoor de bodem verzuurt.
Ammoniak is een kleurloos gas dat sterk ruikt. Het is een verbinding van stikstof (N2) en waterstof (H2) . Ammoniak (NH3) wordt in grote hoeveelheden overal ter wereld geproduceerd. Het wordt onder andere gebruikt voor het maken van kunstmest, schoonmaakmiddelen en koelmiddel voor grote koelinstallaties.
Ammoniak kan dicht bij de bron een direct schadelijk effect hebben op planten. Algemeen bekend is dat ammoniak schade kan toebrengen aan natuurgebieden via verzuring en ver- mesting.
De lever breekt 90% van de aangevoerde ammoniak af tot het afvalproduct 'ureum'. Dit wordt voor een groot deel via de nieren uitgescheiden.
Verder is het van groot belang dat je ammonia nooit (maar dan ook nooit!) met andere schoonmaakmiddelen mengt. Dit kan namelijk echt gevaarlijk zijn. Als je bijvoorbeeld ammonia en bleek met elkaar mengt, komen er gevaarlijke stoffen vrij die kunnen zorgen voor problemen met ademhalen en zelfs brandwonden in de keel.
Het korte antwoord: In de meeste gevallen is de oorzaak een onvoldoende inname van koolhydraten voor een langdurige intensieve inspanning. Hierdoor raken de glycogeenvoorraden uitgeput en moet het lichaam de energie halen uit eiwitten, waarbij het afvalproduct een ammoniakgeur veroorzaakt.
Spieren produceren tijdens hun arbeid en jouw inspanningen een beetje ammoniak. Deze verbinding van stikstof en waterstof is een bijproduct van de vertering van eiwitten. Als je koolhydratenvoorraad (te) klein is voor bijvoorbeeld een zware duurloop, gaat je lichaam zich op de eiwitten in je spieren richten.
1.3 Chemische eigenschappen
In aanwezigheid van vocht is ammoniak corrosief, er is wel steeds een zekere hoeveelheid water nodig (0.2 gew.
Het gas stikstof is niet schadelijk voor mens en milieu. Maar er zijn ook andere deeltjes in de lucht waarin stikstof zit, die wel schadelijk zijn voor mens en milieu. Dit zijn stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3).
Wanneer iemand een grote hoeveelheid ammoniak ingenomen heeft, geef je water te drinken en breng je het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Geconcentreerde oplossing: geef water te drinken zonder te forceren en breng het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.
Het komt vaak door te zware(sport)inspanning, een slechte conditie of niet goed getrainde spieren. Andere oorzaken kunnen een stofwisselingsziekte of medicijngebruik, maar ook vaatproblemen, of problemen met vochtinname.
Ammoniak is giftig en explosief. Een gevaarlijke concentratie in de werkomgeving kan bij het vrijkomen van dit gas zeer snel worden bereikt. De stof kan worden opgenomen in het lichaam door inademing van het gas. Het is traanverwekkend en de stof werkt bijtend op de ogen, de huid en in de luchtwegen.
Twee opvallende dingen bij dit scheikundig proces: – Het verschil tussen ammoniak en ammonium is dat bij ammoniak drie waterstofatomen vastzitten en bij ammonium 4 waterstofatomen vastzitten aan het stikstofatoom.
Hyperammoniëmie is een metabole verstoring gekenmerkt door te veel ammoniak of ammonium in het bloed, wat meestal wordt veroorzaakt door een verminderde ureumsynthese, hetgeen uiteindelijk kan leiden tot een hepatische encefalopathie.
Het lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. Hierbij komt ammoniak vrij, dat de lever omzet in ureum of urea. Deze stof wordt via de urine uitgescheiden. Sporters die extra eiwitten nemen voor de opbouw van spieren hebben daarom ook vaak last van deze ammoniakgeur.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur.
Uien. Het zweet van vrouwen bevatte in verhouding een grote hoeveelheid van een geurloze zwavelhoudende substantie. Toen de stof door wetenschappers in contact werd gebracht met bacteriën die normaal gesproken onder de oksels van mensen leven, ontstond er een luchtje dat vergelijkbaar is met de geur van uien.
Bacteriën voeden zich met ons zweet en verteren dit waardoor ze bijproducten produceren met een heel specifieke geur: zoals azijn, kaas of ui. Lichaamsgeur wordt dus veroorzaakt door de afscheiding van de bacteriën die zich met ons zweet voeden. Dit is een volkomen natuurlijk proces dat in de pubertijd begint.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
In eierkoeken wordt het rijsmiddel ammoniumcarbonaat gebruikt. Ook in zelfrijzend bakmeel is deze stof aanwezig. Bij verhitting ontleedt ammoniumcarbonaat in de gassen ammoniak, koolstofdioxide en waterdamp.
Marc is een ontvetter op natuurlijke basis, en niet schadelijk voor het milieu. Ecologisch is het verantwoord om dit schoonmaakmiddel te gebruiken, wat 100% afbreekbaar is. Je kunt dit zelfs beter gebruiken dan ammoniak, terpentine of wasbenzine, wat al slecht is om in te ademen.
Voor het dweilen is het belangrijk de vloer eerst te stofzuigen. Dweil de vloer dan met een sopje van water en ammonia. Gebruik hierbij niet te veel water.
Universol is de vervanger voor ammoniak en is biologisch afbreekbaar. Deze superontvetter is door zijn samenstelling bijzonder veilig voor de huid. Door het ontbreken van schadelijke oplosmiddelen wordt Universol veel gebruikt als verfreiniger.