Acute myeloïde leukemie is zelden erfelijk. Wel bestaan er zeldzame erfelijke afwijkingen waardoor de kans op acute leukemie in een familie toeneemt. Maar de meeste gevallen van AML ontstaan tijdens het leven. Kanker is niet besmettelijk.
De oorzaak zijn meerdere fouten (mutaties) in het DNA van de stamcellen in het beenmerg. Deze mutaties ontstaan spontaan. Wel neemt de kans op deze mutaties toe door bestraling of blootstelling aan bepaalde chemische stoffen. Acute leukemie is niet besmettelijk en ook niet erfelijk.
De factoren die de respons van patiënten met een AML bepalen, kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: 1) factoren die gerelateerd zijn aan de karakteristieken van leukemische cellen; 2) patiëntgerelateerde factoren; 3) het arsenaal aan geneesmiddelen.
Gemiddeld zijn vijf jaar na de diagnose ongeveer 40-50 procent van de mensen met AML onder de zestig jaar nog in leven. Ben je boven de zestig jaar als de diagnose wordt gesteld, daalt dat percentage tot 20 procent.
Aan de hand van de verschillende soorten woekerende cellen wordt AML onderverdeeld in 6 typen. AML is zeldzamer dan ALL, het komt naar schatting jaarlijks bij 1 of 2 patiënten per 100.000 personen voor. Deze vorm van leukemie komt vaker bij oudere mensen voor.
Genezing van de ziekte is mogelijk, maar alleen met een intensieve behandeling: chemokuren en een stamceltransplantatie.
Acute myeloïde leukemie is zelden erfelijk. Wel bestaan er zeldzame erfelijke afwijkingen waardoor de kans op acute leukemie in een familie toeneemt. Maar de meeste gevallen van AML ontstaan tijdens het leven. Kanker is niet besmettelijk.
De relatieve 5-jaarsoverleving (95% betrouwbaarheidsinterval) van patiënten die tussen 1989-1994 en 2014-2018 zijn gediagnosticeerd was respectievelijk 28% (23%-33%) en 62% (44%-76%) voor patiënten 18-40 jaar, 20% (17%-24%) en 45% (37%-52%) bij 41-60 jaar, 4% (3%-6%) en 25% (19%-31%) bij 61-70 jaar en 4% (3%-6%) en 1% ...
Zoals eerder aangegeven is CLL een chronische ziekte, waar met normale medicijnen geen genezing kan worden gebracht. Wel is het zo dat mensen vaak vele jaren tot zelfs tientallen jaren met CLL kunnen leven. Zelfs een normaal leven kunnen leiden.
Acute leukemie (acute lymfatische leukemy ALL en acute myeloïde leukemie AML) wordt behandeld met chemotherapie, al dan niet gecombineerd met een stamceltransplantatie (SCT) en/of radiotherapie. Chronische lymfatische leukemie (CLL) kan op verschillende manieren behandeld worden.
Behandeling van AML
De behandeling duurt ongeveer een half jaar en bestaat uit chemotherapie. Kinderen met bepaalde beschadigingen aan het DNA, krijgen daarna een allogene stamceltransplantatie. Ook als de leukemie niet op de behandeling reageert of als de ziekte terugkomt, volgt een allogene stamceltransplantatie.
De meest patiënten met AML krijgen een intensieve behandeling met chemotherapie. Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die cellen doden of de celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door uw lichaam.
Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van acute leukemie. Leukemie is een ander woord voor bloedkanker. Een acute leukemie is een kwaadaardige en levensbedreigende beenmergziekte.
Bij veel hematologische kankers, zoals leukemie en non-hodgkinlymfoom, steeg de 5-jaarsoverleving tot ruim 80 procent. Maar voor mensen met acute myeloïde leukemie blijven de kansen om deze ziekte te overleven laag; maar 26 procent van de mensen met AML is na vijf jaar nog in leven.
Klachten ontstaan vaak pas na een paar jaar. Het kunnen dezelfde klachten zijn als bij acute leukemie. Daarnaast valt te denken aan klachten zoals een vol gevoel in de buik of druk op de maag (door zwelling van de milt en of lever) en opgezwollen lymfeklieren in de hals, oksels en of liezen.
De woekering van abnormale witte bloedcellen komt vooral tot uiting in: zwelling van de lever, de milt en de lymfeklieren. bot- of gewrichtspijn, zozeer zelfs dat het kind mank gaat lopen (dit is te wijten aan de woekering van leukemische cellen in het betrokken beenmerg)
Acute lymfatische leukemie (ALL) is de meest voorkomende vorm van kinderkanker. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 110 kinderen de ziekte. ALL komt bij kinderen van alle leeftijden voor, met een piek rond het derde en vierde levensjaar.
Hoe groot is de kans dat AML terugkomt? Bij ongeveer de helft van de mensen met AML die een complete remissie hebben bereikt, komt de ziekte binnen vier jaar terug. Die kans wordt kleiner na twee jaar follow-up.
Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen in het beenmerg niet uit. Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit, maar werken ze niet helemaal normaal. Het soort bloedcellen dat ongecontroleerd gaat delen, bepaalt of het om lymfatische of myeloïde leukemie gaat.
WHO-CLASSIFICATIE 2016 Voor de diagnose AML zijn 20% blasten in bloed of been- merg voldoende. Bij de gunstige cytogenetische afwijkingen – t(8;21), t(15;17) of inv(16) – wordt bij elk percentage blasten, ook <20%, de diagnose AML gesteld.
Vaak heeft u een bleke huid, snel last van blauwe plekken, last van plotselinge koorts en bloedingen in huid en slijmvliezen. Ook het tandvlees kan gaan bloeden. Er treedt keelpijn op en de amandelen en de slijmvliezen gaan ontsteken. Dit gaat bovendien vaak nog gepaard met diarree en een verkleuring van de urine.
Hoe vaak komt AML voor? Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 700 mensen de diagnose AML. AML komt vooral bij volwassenen voor en soms bij kinderen. De gemiddelde leeftijd bij diagnose ligt ruim boven de 60 jaar.
De ziekte ontstaat vaak zeer langzaam en wordt vaak toevallig ontdekt bij een bloed-onderzoek. Soms ontstaat door een ophoping van onrijpe cellen verdere ontsporing. MDS verandert dan in een acute myeloïde leukemie (AML).Dit is een agressieve vorm van bloedkanker.
Gevolgen van chemotherapie bij acute leukemie. Chemotherapie vernietigt de abnormale cellen in het beenmerg. Maar het heeft ook invloed op gezonde cellen van het beenmerg. Hierdoor kan het beenmerg tijdelijk onvoldoende nieuwe gezonde bloedcellen aanmaken.