Hoe langer de blootstelling aan luchtvervuilende stoffen en hoe hoger de concentraties, hoe schadelijker het is voor uw gezondheid. Vooral kleine kinderen, ouderen, personen met chronische ziekten van de luchtwegen en mensen met hart- en vaatziekten zijn hiervoor gevoelig.
Belangrijk voor uw gezondheid
Als het vocht in de lucht blijft hangen, kan dat leiden tot schimmels. Bovendien versterkt het allergieën en luchtwegproblemen. Met goede ventilatie wordt er meer vocht afgevoerd en houdt u uw huis gezond.
Elke dag een halfuurtje echte buitenlucht is belangrijk voor je lichaam. Een wandeling helpt om: je luchtwegen gezond te houden. je stress te beheersen en tot rust te komen.
Goed ventileren betekent 24 uur per dag ventileren. Af en toe een raampje open is niet genoeg. Doe je de ramen dicht? Dan is de lucht in je huis na een half uur al weer vuil.
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
Gezonde lucht is van levensbelang!
Iedere vier seconden haal je adem, meer dan 20.000 keer per dag. Voor je longen is het belangrijk dat je gezonde lucht inademt. Helaas is de lucht in Nederland op veel plekken ongezond. En dat veroorzaakt ernstige longziekten zoals astma, COPD en longkanker.
Volgens de cijfers van ruimtevaartorganisatie NASA verbruikt een mens dagelijks zo'n 0,84 kilogram zuurstof. Daar moeten we zo'n 11.000 liter lucht voor in- en uitademen. Per jaar gebruiken we dus ruim 300 kilogram zuurstof.
Even de woning luchten om de frisse buitenlucht de woning in te laten komen, voelt fijn maar is van korte duur. Deze frisse lucht is al snel verdwenen, waardoor de ongezonde stoffen zich weer ophopen. Een huis moet 24 uur per dag ademen, net zoals wij mensen dat moeten.
In kantoorruimten wordt geadviseerd om een minimale luchtverversing van 30 m³/uur per persoon te hanteren bij licht fysiek inspannende werkzaamheden en 50 m³/uur bij fysiek zwaarder inspannende werkzaamheden. Voor scholen adviseert de GG&GD een minimale luchtverversing van 40 m³/uur en liever nog 50 m³/uur.
Meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende. Als de vervuilde lucht weg is, heeft luchten geen effect meer. Luchten is géén vervanging van ventileren: ventileren moet continu, 24 uur per dag, het hele jaar door.
Verkeer, industrie, landbouw en huishoudens (o.a. houtstook) zijn belangrijke bronnen van fijnstof. Een slechte luchtkwaliteit (dus veel verontreinigende stoffen in de lucht) heeft effect op de gezondheid. Zie verder paragraaf gezondheidseffecten.
Ventilatie van de slaapkamer
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen.
Met een luchtreiniger, ook wel luchtzuiveraar genoemd, haal je stof, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit de lucht. Dit zorgt ervoor dat de klachten van bijvoorbeeld hooikoorts of astma verminderen en je thuis weer opgelucht ademhaalt.
Kan ventilatie de verspreiding van COVID-19 voorkomen? Goede ventilatie is van belang voor een gezond binnenklimaat. Ventilatie helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Ventileren kan echter de (aerogene) overdracht van het coronavirus nooit helemaal voorkomen.
Je kunt daarvoor kijken op www.luchtmeetnet.nl , waar de resultaten van onder andere RIVM, GGD Amsterdam en DCMR op staan. Op luchtmeetnet.nl kun je per stof de concentratie zien bij jou in de buurt op dit moment. Als er geen meetpunt bij jou in de buurt is, kun je kijken op de kaarten van Atlas Leefomgeving.
Ziek door slechte ventilatie
Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en huisstofmijt. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën.
Waarom? In elk huis is vocht aanwezig. Alleen door goed te ventileren kan dit vocht de woning verlaten. Voor frisse en gezonde binnenlucht moet er constant luchtverversing plaatsvinden in de woning.
De voorraad zuurstofatomen op aarde raakt dus nooit op. De atomen wisselen alleen steeds van plek. Soms zijn ze bijvoorbeeld onderdeel van gasmoleculen als CO2 of van een geoxideerd gesteente, op andere momenten zitten ze als O2 (het zuurstofgas dat we inademen) in de lucht.
In de longblaasjes vindt de gasuitwisseling plaats, waarbij zuurstof vanuit de lucht wordt opgenomen in het bloed en koolstofdioxide wordt afgegeven aan de lucht. De zuurstofarme en koolstofdioxiderijke lucht wordt vervolgens weer uitgeademd door de neus of de mond.
Luchtvervuiling en fijnstof. Wegverkeer, huishoudens, de industrie en de landbouw zijn in ons land de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling. Van alle ongezonde deeltjes in de lucht veroorzaken fijnstof, stikstofdioxide (NO2) en ozon (zomersmog) de meeste schade aan de gezondheid.
De schoonste lucht werd gevonden in Nieuw-Caledonië, een eilandengroep in de Grote Oceaan. Onder de ontwikkelde landen had Finland de beste luchtkwaliteit. Er waren wereldwijd wel 222 steden die het doel haalden. Het probleem zit in fijnstof dat kleiner is dan 2,5 micrometer per deeltje.
PALENCIA – Het is niet de eerste keer dat een plaats in Spanje bovenaan de lijst staat van gemeenten met de schoonste lucht. In 2017 had volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het 65 inwoners tellende dorp Campisábalos in Castilla-La Mancha de schoonste lucht van Europa en derde ter wereld.