Er komt minder licht bij, de blikjes zijn zuurstofdicht en de koeling werkt beter bij blikjes, koud bier is lekkerder. Ook zijn blikjes duurzamer, want er kunnen meer in één keer vervoerd worden en ze zijn recyclebaar. Blikjes gaan ook veel minder snel stuk dan een flesje, een blikje kun je gerust even laten vallen.
Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: eenmalige glazen flesjes scoren slechter dan blik. Flessen met statiegeld - zoals plastic PET-flessen en bierflesjes - zijn milieuvriendelijker dan flessen zonder statiegeld.
Sneller koud
Blik zal sneller afkoelen in de koelkast dan glazen flessen.
Iedereen wil een koud biertje en geen lauwe, dan is het fijn als je bier niet nog uren in de koelkast hoeft te staan. Een blikje is dan geschikter dan een flesje omdat het veel sneller koud wordt. Dit zorgt er voor dat je tijd bespaart en dus sneller je koude biertje kunt drinken.
Dit komt voornamelijk door het verschillende kooldioxidegehalte. Voor bier van de tap is dat zo'n vijf procent hoger dan voor bier uit de fles. Daarom parelt een vers getapt biertje gewoon lekkerder en smaakt het natuurlijk veel pittiger.
Antwoord: Het is een veiligheidsmaatregel voor als het flesje barst. Dan breekt dat plekje (het is dunner) het eerst, waardoor het bier er uit kan lopen en de fles niet verder barst.
Prijs van bier
Een glas bier uit een thuistap is goedkoper dan een glas bier in het café. Een blik bier is goedkoper dan een glas bier van de thuistap. En een flesje uit een krat bier is nog weer goedkoper dan bier uit blik.
Uit blik eten of drinken kan je bloeddruk aanzienlijk doen stijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Seoul National University in Zuid-Korea. Heel vaak bevat de binnenkant van blikjes de chemische stof bisphenol A, ook wel afgekort als BPA.
80 jaar blik
Het blikje bestaat al ruim 80 jaar, hij werd in 1935 voor het eerst verkocht door een Amerikaanse bierbrouwer Krueger's Beer. Het blikje was zwaar, maar liefst 100 gram en gemaakt van tin. Je moest hem met een scherpe priem openen.
Blik kan gewoon in de afvalbak en heeft geen aparte inzameling nodig. Blik kan oneindig gerecycled worden zonder dat het zijn kwaliteit verliest. Als staal gerecycled wordt bespaart het 70% van de productie kosten en bij aluminium wordt zelfs 95% bespaart op energie. Recyclen van blik is eenvoudig en kosteneffectief.
Volgens onderzoek van Smithers Pira is vouwkarton het meest duurzame verpakkingsmateriaal. Consumenten vinden papier en karton veruit de meest milieuvriendelijke verpakkingen.
Hoe zit het dan met blik? Blik is goed te recyclen inderdaad, maar ook blik kost ontzettend veel energie om te produceren en brengt zo veel CO2 in het milieu, een factor drie meer dan plastic.
Blik is beter voor het milieu
Zo zijn blikjes en stuk lichter dan flesjes en zijn ze stapelbaar. Dit alles zorgt ervoor dat er veel efficiënter vervoerd kan worden, wat zorgt voor minder CO2 uitstoot.
Onder een half pint wordt een glas verstaan met een inhoud van 28,4 cl. Het Nederlandse begrip pintje komt daar qua inhoud redelijk dicht bij in de buurt.
Een globale richtlijn is dat pilseners en bieren met een laag alcoholpercentage het beste binnen 6 tot 9 maanden gedronken kunnen worden en overige bieren binnen ongeveer 12 maanden. Bieren met gist op de fles kunnen vaak meerdere jaren goed gedronken worden.
Tin in je eten
Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde 'blikvergiftiging' tegen te gaan. Dit probleem ontstaat soms door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Dat kan om redelijk wat tin gaan, tot wel 150 mcg per gram metaal.
Maar uit Frans onderzoek blijkt nu dat ook het drinken van een blikje per dag al nadelige gevolgen heeft voor de lever. Volgens de onderzoekers van Inserm, het Franse instituut voor gezondheid en medisch onderzoek, kan dat ene dagelijkse blikje bijdragen aan leververvetting.
Na bedrukking worden de blikjes gevuld. Cilindervormige verpakkingen zijn veel makkelijker te sturen en langs een vullijn te leiden. Rechthoekige verpakkingen moeten bijgestuurd worden en zouden bij hoge snelheden tegen machineonderdelen schuiven. Hierdoor vertraagt het vulproces en raken de verpakkingen beschadigd.
Damburger is het goedkoopste bier in Nederland (zie het lijstje met bier prijzen). Damburger pils zit in sobere zwarte kratten. Het lijkt én is dus erg goedkoop bier. Damburger is/was alleen bij de supermarktketen C1000 te koop.
De prijzen zijn gestegen. We schreven in 2017 de prijzen van een vaasje bier op van vijftig kroegen, en we deden nu weer een ronde. Er zijn uitschieters zoals Café Le Journal aan de Neude waar een biertje 3,75 euro kost, maar als je goed zoekt kan je ook nog voor 2,50 euro terecht. Gemiddeld komen we op 3,20 euro uit.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Houd een flesje op z'n kop en zet de rand van de dop onder de rand van het tweede flesje. Trek omhoog en de eerste fles is open. Sla vervolgens de rand van de gesloten fles op de open fles open.
De standaard bruine bierflesjes worden door veel brouwers gebruikt en kunnen gemiddeld (maar) 30 maal worden gerecycled. Nadat de consument het krat leeg heeft gaat het terug naar de supermarkt waar de bierflesjes worden verzameld. Daarna gaan deze terug naar de brouwerij.