Om te ploppen, vul je de gootsteen eerst gedeeltelijk met heet water. Daarna zet je de plopper op de afvoer. Bij een dubbele afvoer is het belangrijk een washandje in de niet-verstopte afvoer te stoppen, zodat de druk van de plopper alleen is gericht op de verstopping. Beweeg de plopper nu snel op en neer.
Afvoer ontstoppen met soda en kokend water
Huishoudsoda of baking soda lost vetresten in een gootsteen of wasbak op. Meng een pak soda met een liter kokend water en giet dit in de verstopte afvoer. Wacht een nacht en spoel de afvoer daarna door met heet of kokend water. Check of de afvoer weer goed werkt.
U gooit een flink handvol soda in het putje en giet hier vervolgens heet water doorheen. De soda helpt met het oplossen en losweken van vuil in de afvoer. Veel mensen gebruiken ook afvoer ontstopper, dit is werkt vaak ook goed maar wanneer dit te vaak gedaan wordt is er kans op slijtage van de afvoer.
Laat de ontstopper vloeibaar ongeveer 5 minuten inwerken en spoel dan flink door met koud water. Laat bij een hardnekkige verstopping, waarbij de afvoer niet meer doorloopt, de afvoer of wasbak vollopen met warm water.
Kokend water kan u hierbij helpen. Draai allereerst het putje van uw douche open, zodat de opening van de afvoer geheel zichtbaar is. Giet hier vervolgens het kokende water in, zodat dit met grote snelheid door uw afvoer spoelt. Het kokende water reinigt de binnenkant van uw afvoer en neemt ook ophopende haren mee.
Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.
Chemische ontstoppingsmiddelen werken zeker, maar bij veelvuldig gebruik brengen ze ernstige schade toe aan uw leidingen en dan zit u weer in de problemen. Soda en azijn zijn dan een goed alternatief! Beide middeltjes zijn milieuvriendelijk en helemaal veilig voor uw leidingen.
Douche-afvoer reinigen met soda
En juist de combinatie van al die viezigheid, zorgt voor een verstopping in de afvoer. Je kunt dan een chemisch schoonmaakmiddel door de afvoer spoelen (als het niet al te laat is), maar behalve dat dit slecht is voor het milieu, heeft het ook een bijtende werking op het leidingwerk.
Ontstoppingsmiddelen tasten bijvoorbeeld de leidingen aan. Deze worden ruw, waardoor er weer snel de kans op verstopping ontstaat. Ook kunnen gelijmde delen loslaten en de rubbers van de sifon worden aangetast. Hierdoor is er meer kans op lekkage, stank en rioolvliegjes.
Vacuüm in de leiding
In beide gevallen wordt de afvoer leeg gezogen bij gewoon water gebruik in de keuken of doorspoelen van het toilet. Hierbij hoor je een klokkend of ploppend geluid in de afvoer. In principe ontstaat er eerst een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is.
Soda werkt in feite goed tegen alle vormen van organische verstoppingen. Baksoda heeft een oplossende werking vanwege de aanwezige zuren en vreet zich als het ware een weg door de resten heen. Giet een kopje soda in de verstopte afvoer, samen met heet (maar niet kokend) water, en laat dit brouwsel een uurtje rusten.
Gebruik een kraan waarbij de afvoer het nog wel doet, om het water niet nog verder op te laten lopen. Doe de soda in de emmer met het hete water en roer het een paar minuten goed door elkaar. Als er veel water in de wastafel of de waskom staat, kunt u dat er eerst proberen uit te halen.
Het ontstoppingsstuk ligt meestal bij de perceelgrens, net op jouw grond of op de grond van de gemeente. In het ontstoppingsstuk zie je de plaats van de verstopping. Staat het ontstoppingsstuk vol water, dan zit het probleem in het openbare riool.
Na een minuut of tien nogmaals een spoelbak heet water doorspoelen voert het in de tussentijd ingeweekte vet weg. Op deze wijze wordt er vetafzetting afgebouwd. Hoe vaak u dit moet doen verschilt per huishouden en wijze van aanleg, maar het kan geen kwaad om deze handeling wekelijks uit te voeren.
Het enige wat je hoeft te doen is een kopje baking soda in het toilet te gooien waarna je na een paar minuten ook twee kopjes azijn in het toilet giet. Als het mengsel enige tijd heeft gewerkt kan je de toilet doorspoelen om te kijken of de verstopping is verdwenen.
Meng een flinke kop schoonmaakazijn met een kopje soda. Pas wel op, want het mengsel gaat bruisen. Giet het langzaam in de gootsteen en laat dit een nachtje inwerken. Spoel de gootsteen daarna door met heet water.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Om te beginnen giet u kokend water door de afvoer van uw gootsteen. Gooi er vervolgens eerst een kop soda achteraan en vervolgens een kop azijn. Het middeltje gaat bruisen en schuimen, waardoor u de verstopping kunt verhelpen.
Giet zout in de afvoer.
Hoewel de zuurtegraad van azijn helpt om vet en andere klonters op te lossen, zal zout op zich de binnenkant van de pijp al schoonmaken, omdat het zo grof en schurend is. Meet een 1/2 kopje zout af. Giet het vervolgens rechtstreeks in de afvoer.
Kokend water en afwasmiddel in uw afvoer gieten
Geen probleem, want met afwasmiddel en kokend water kunt u de verstopping mogelijk ook verhelpen. Doe in eerste instantie een flinke scheut afwasmiddel in de afvoer. Laat dit vervolgens een minuutje of tien intrekken.
De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Dit gebeurt via een systeem waarbij een ontluchtingspijp op de riolering is aangesloten. Deze loopt vervolgens naar het dak van de woning waar de lucht wordt vrijgelaten. De reden dat de uitlaatpijp voor een riolering ontluchten op het dak zit, is dat een vies ruikende lucht uit het systeem gelaten moet worden.
U kunt een ontluchtingsprobleem herkennen aan een lage waterstand in de wc. Als het water erg laag staat functioneert het niet meer als buffer tegen nare geurtjes uit het riool. Het water staat vaak laag als er in de riolering onderdruk ontstaat. Dit probleem komt niet alleen voor bij wc's maar ook bij vaatwassers.