Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Om aluminium pannen geschikt te maken voor het koken op inductie, is er een element nodig van ijzer, gietijzer of staal nodig in de bodem van de pan. Tegenwoordig is hier in vrijwel alle inductiepannen van aluminium rekening mee gehouden en kan hier dus prima met een aluminium inductiepan worden gekookt.
Kookgerei dat alleen van glas (inclusief Pyrex), aluminium of koper is gemaakt, werkt niet op een inductiekookplaat . Sommige fabrikanten van kookgerei bieden echter aluminium of koperen pannen met een gemagnetiseerde bodem die speciaal is ontworpen voor inductiekookplaten.
Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
Wat zijn de beste pannen voor inductie? De beste pannen voor inductie zijn dus pannen die zijn gemaakt van ferromagnetische materialen zoals gietijzer, geëmailleerd gietijzer en sommige roestvrijstalen pannen. Deze materialen zijn magnetisch en kunnen daardoor goed werken op inductie kookplaten.
Plaats een magneet tegen de bodem van de pan.Als de magneet blijft plakken, zijn je pannen magnetisch en geschikt voor een inductie kookplaat. In dat geval hoef je je pannen niet weg te gooien, let wel het is zeer belangrijk dat de bodem van de pan vlak is.
Roestvrij staal – Duurzaam en makkelijk schoon te maken, roestvrijstalen potten en pannen zijn een geweldige keuze voor inductiekoken, maar kookresultaten kunnen soms ongelijk zijn. Niet al het roestvrij staal is magnetisch, dus u zult de magneettest willen uitvoeren om er zeker van te zijn.
U veroorzaakt geen schade aan uw kookplaat of uw pan, maar de brander zelf gaat gewoon niet aan, dus uw pan wordt niet heet . Dit komt omdat elke pan die op een inductiekookplaat wordt gebruikt, gemaakt moet zijn van of een bodem moet hebben die magnetisch materiaal bevat, wat effectief het circuit binnen de kookplaat voltooit.
Hoe bak ik een ei op inductie? Gebruik een koekenpan of hapjespan die geschikt is voor een inductie hittebron.Laat de pan eerst voldoende heet worden en gebruik goede bakolie of bakboter.Bak het ei voor 3 a 4 minuten.
"De meeste inductiekookplaten verwarmen geen koperen of aluminium pannen, omdat het magnetische veld geen geconcentreerde stroom kan produceren . Inductiekookplaten van "volledig metaal" gebruiken veel hogere frequenties om dat effect te overwinnen."
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Er zijn veel soorten kookgerei die niet op het inductiekookoppervlak kunnen worden gebruikt. Aluminium of aluminium bekleed, koper of koper bekleed, aluminiumfolie, glas/keramiek en sommige roestvrijstalen producten (omdat deze geen magneet aantrekken en vasthouden) kunnen niet worden gebruikt.
Pannen bestaan vaak uit het metaal aluminium. Aluminium mag niet worden gebruikt in een pan als het direct in contact komt met voedsel. Pannen van aluminium hebben dus altijd een anti-aanbaklaag. Aluminium is licht en kan goed warmte geleiden.
Uw inductie kookplaat is zeer krasgevoelig. Zo kan een klein korreltje zout dat tussen de pan en de kookplaat komt al vervelende krassen opleveren. Met inductie matjes matjes voorkomt u dat er krasjes kunnen ontstaan.
Om na te gaan of jouw oude pannen geschikt zijn voor inductie, gebruik je bijvoorbeeld een koelkastmagneet. Deze plak je aan de onderzijde van de pan. Blijft de magneet zitten? Dan is je pan geschikt voor inductie.
Deze omvatten de behoefte aan inductiecompatibel kookgerei en een hogere initiële kostprijs vergeleken met traditionele kookplaten . Bovendien verwarmen inductiekookplaten pannen snel, wat ernstige brandwonden kan veroorzaken. Tot slot zijn inductiekookplaten ingewikkeld in hun bediening en zijn ze vaak ingewikkeld om te diagnosticeren en te repareren.
Gemiddeld genomen kost één uur koken op inductie tussen de € 0,35 en € 0,55. Deze bedragen hangen echter af van diverse factoren. Hierbij moet je denken aan de warmtestand, het vermogen van jouw inductieplaat en de huidige stroomprijs per kWh (kilowattuur).
Als je een wok op inductie gebruikt of bijvoorbeeld pannenkoekenpan gebruikt om pannenkoeken te bakken wordt de temperatuur al vrij snel hoger dan 175 graden. Gebruik daarvoor de ouderwetse roomboter of anders arachideolie. Deze zijn erg geschikt en gezond bij het gebruik van de pan op de inductiekookplaat.
Vervormd of beschadigd kookgerei maakt mogelijk geen goed contact met de kookplaat, wat resulteert in ongelijkmatig koken en warmteverdeling. Voorkom dat potten en pannen te vol worden: Voorkom dat u uw kookgerei te vol doet met voedsel of vloeistoffen, omdat dit kan leiden tot morsen en overkoken, wat mogelijk schade aan het oppervlak van de kookplaat kan veroorzaken.
Sudder op een lage stand, sommige inductiekookplaten hebben zelfs een zone speciaal voor braadpannen. De bodem van de pan wordt verwarmd door de warmtebron, en het voedsel in de pan wordt dan weer verwarmd door de bodem ervan. Dit is bij inductiekoken niet anders dan bij gas. De stoofschotel gaart prima.
Glas en keramiek
Deze materialen geleiden geen elektromagnetische velden en zijn daarom niet geschikt voor inductiekookplaten.
Enkele merken inductiekookplaten en fornuizen die u online kunt kopen zijn Pigeon, Prestige, Philips, Flipkart SmartBuy en nog veel meer. Deze apparaten stellen u in staat om te koken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een groot schoonmaakproces als u klaar bent. Dit komt omdat deze apparaten gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden zijn.
Over het algemeen bevat het meeste hoogwaardige roestvrijstalen kookgerei dat tegenwoordig wordt geproduceerd, voldoende ijzerhoudend metaal om geschikt te zijn voor inductie . Dat geldt ook voor de koperen kern van All-Clad.