Hoewel alpaca's voornamelijk vanwege de wol worden gehouden, wordt het vlees wel steeds populairder. Alpaca's zijn sowieso een belangrijke vleesbron voor bewoners van het Andes-gebergte, maar daarnaast is er een toenemende vraag naar vlees van alpaca's en vooral lama's in rijkere landen.
Mits goed bereid, is het vlees van alpaca's erg mals en zelfs nog lekkerder dan het vlees van de lama. Het smaakt als een kruising tussen rund en varken, maar dan met een bijzondere structuur. Ook erg lekker: draadjesvlees van alpaca. Reis je door Peru, dan moet je een keer lama of alpaca proeven.
Een alpaca kost ongeveer 300 tot 5000 euro per stuk. Voor een vrouwelijk dier dat geschikt is voor de fok, betaal je minimaal 2500 euro. Dieren met gebreken, kruisingen met andere lama-achtigen, of dieren met gedragsproblemen zijn het goedkoopst, maar de dierenartskosten kunnen dan oplopen.
Lama's en alpaca's worden in Zuid-Amerika al eeuwen gebruikt voor hun wol, vlees, huid en mest, en lama's vooral ook als lastdier. Het zijn doorgaans rustige, sterke en geharde dieren.
Slim, nieuwsgierig, superzacht, en geef toe: ze zien er toch uit om te knuffelen? Oorspronkelijk komt het dier uit de bergen van Peru. Het is ook daar echter geen wild dier.
Spugen. Een alpaca spuugt als hij overstuur is of zich bedreigd voelt. Soms spuugt hij naar een andere alpaca in de strijd om voedsel. Of om te laten zien wie de baas is.
Lama's spugen, maar Alpaca's niet.
De prijzen van de vachten zijn berekend op hun gewicht en aan 30 euro per kilo. Wij verkopen onze vachten enkel in zijn geheel, het is dus niet mogelijk om x aantal gram van 1 vacht te kopen voor andere doeleinden. Ook kan u deze vachten aankopen en door ons laten verwerken tot lontwol of garen.
Dit soort wol levert ongeveer 40 euro per kilo of. Het zou dus de moeite waard kunnen zijn om op zoek te gaan naar een lokale fokkerij of boerderij die jouw wol van je wilt afnemen.
Het verteringsstelsel van alpaca's is niet gemaakt om grote hoeveelheden krachtvoer te verteren. Hoog geconcentreerd voer kan namelijk zorgen voor een overschot aan zuur in de maag. Dit overschot kan een alpaca fataal worden.
Tijdens anderhalf uur stappen - neen, het is niet de bedoeling dat je op een alpaca gaat rijden zoals op een paard - is het moeilijk om aan iets anders te denken dan aan het gezelschap op vier poten. De dieren brengen een gevoel van rust naar boven.
Mannetjes die om een territorium vechten, kunnen elkaar met hun tanden ernstig verwonden. Alpaca's en lama's zullen zelden een mens bijten, tenzij er sprake is van het 'Berserk Male Syndrom' dat voorkomt bij mannelijke dieren die geen respect voor mensen hebben.
Laat een alpaca eerst wennen aan een halster door hem/haar een paar uur per dag in de weide te laten lopen met een halster. Daarna ga je de alpaca trainen met een halstertouw. In het begin zal een alpaca steigeren, trekken en het halster los willen schudden. Geef het dier de tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie.
Onderzoek wijst uit dat er een hiërarchische sociale rangorde in een kudde aanwezig is. De alpaca wordt in de hoge Andes als huisdier gehouden. Maar ze worden ook ingezet tegen vossen, omdat alpaca's niet wegrennen maar in de aanval gaan om hun groep te beschermen.
Een Alpaca produceert 3 tot 5 kg wol per jaar, maar Alpaca's zijn op dit moment nog maar verantwoordelijk voor 0,04% van de totale productie van wol. Er is dus een enorme mogelijkheid tot groei voor Alpacawol. Naast de wol zijn de keutels van Alpaca's ook waardevol.
Alpacawol klinkt misschien niet zo chique als kasjmir of mohair, toch is kleding van alpacawol heel populair, zoals alpaca ponchos , een apalca trui of heerlijke, warme sjaals. Dit komt door alle prettige eigenschappen van alpacawol. Zo is deze wolsoort heerlijk warm, zelfs warmer dan schapenwol.
Het mannetje heet een hengst, het vrouwtje een merrie. Jongen worden veulens genoemd, of cria's. Ze eten graag gras. De alpaca is een kameelachtige, oorspronkelijk afkomstig uit het Andesgebergte.
Je kunt er heel zachte en warme truien en sjaals van maken. Maar voordat het zover is, moet de wol langs een heleboel speciale machines die de wol wassen, kleuren en spinnen. Het is warm, zacht, waterafstotend en ook nog eens hypoallergeen: alpacawol!
Er lopen volgens Rogier van Bree, werkzaam bij de Alpaca Association Benelux, zo'n 2000 alpaca's rond in Nederland. "Een trend hierin is dat naast grote boerderijen ook steeds meer particulieren drie tot vijf alpaca's in hun hobbyweide willen hebben."
Matige vilteigenschappen, maar goed vanuit de vacht te spinnen. Goede vilteigenschappen, gemakkelijk te spinnen. Goed te vilten, kam de haren eruit en dan blijft een zachte wol over met een schitterende kleur.
Het is een dier dat inheems is in Zuid-Amerika. Meer bepaald wordt het gevonden in de Andes Cordillera, met name in Peru, Bolivia, Argentinië en Chili. U zult het begrepen hebben, de alpaca is een dier dat zich ontwikkelt in een omgeving op grote hoogte.
Alpaca's worden één keer per jaar geschoren. Dit gebeurt in de maanden april tot en met juni, zodat de vacht weer voldoende tijd heeft om aan te groeien voor de winter. Vakscheerders hebben hun agenda al ruim voor het seizoen vol.
De lama's gaan de mens dan als een soortgenoot zien en als ze boos zijn spugen ze ook naar ons. Meestal spugen ze alleen naar elkaar, bijvoorbeeld als ze ruzie hebben. En vrouwtjes spugen naar de mannetjes als ze zwanger zijn of als ze niet versierd willen worden.
Hummen is de taal van de alpaca. Door zachtjes te hummen communiceren de dieren onderling als ze bijvoorbeeld tevreden, nieuwsgierig, verveeld, angstig of bezorgd zijn. Vooral wanneer moeder en veulen van elkaar worden gescheiden zal je het hummen vaker en duidelijk horen.