In principe is een complete kvv voldoende om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Voor een hond is 2%-3% van het lichaamsgewicht genoeg.
Je kunt je hond ook alleen vers vlees geven, zolang het maar een complete voeding is. Een complete voeding bevat alle ingrediënten die een hond nodig heeft om gezond en actief te kunnen leven. Dus ook plantaardige ingrediënten zoals groente en fruit. Vers vlees bevat bacteriën die voor een sterke afweer zorgen.
Enkelvoudige KVV bestaat per rol uit maar één diersoort en verder niks. Wel het complete dier. In geval van kleine dieren als kip, eend en konijn het spiervlees, bepaalde organen en bot als karkas en/of nek.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Voordelen KVV
Natuurlijke voeding leidt tot een goede conditie en uithoudingsvermogen. De hond of kat heeft een betere weerstand tegen invloeden intern en extern, zoals bacteriën, parasieten en ongedierte. De hond of kat herstelt sneller na letsel en blessures. De hond of kat verteert het voer gemakkelijk en geheel.
De vuistregel voor volwassen honden is 20 à 25 gram vlees per 1 kg. Dus als jouw viervoeter 30 kilogram weegt, geef je 750 gram vlees per dag (30 x 25). Dit kun je over twee momenten verspreiden.
In de vriezer kun je rauwvoer makkelijk enkele maanden bewaren, maar hoe langer je het bewaart, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan. Dit gaat echter niet snel. In de koelkast het liefst zo kort mogelijk, maar drie dagen is nog prima. Katten kunnen wat eigenzinnig zijn en alleen vers ontdooid rauwvoer willen eten.
Een ander voordeel is dat als de hond alleen hondenbrokken eet, er minder gebitsproblemen zullen ontstaan. Dit laatste geldt meer voor geëxtrudeerde brokken dan voor geperste brokken, omdat geëxtrudeerde brokken pas in de maag oplossen. Een ander voordeel is dat hondenbrokken lang bewaard kunnen blijven.
Het verschilt per dier welke voeding het beste bevalt. Let er wel altijd op dat het vlees van een betrouwbare maker komt en dat er aan de hygiënevoorschriften is voldaan. Ook is het zo dat hoe meer men afwisselt in het diersoort van de vlees, hoe beter het voor de hond is. Denk aan variatie in kip, eend, kalkoen, etc.
Rauwvoer wordt meestal aangeboden als diepgevroren worsten, hamburgers of vleesblokjes. Op internet kun je de term 'kvv' tegenkomen, dit is een term die bedacht is voor gemalen rauwe voedingen. Kvv is de afkorting van 'kant en klaar vers vlees'.
Voor de vertering kunt u brokken en vers vlees beter niet tegelijk geven, zeker niet als uw huisdier een gevoelig verteringssysteem heeft. Voor afwisseling kunt u het beste een dag of enkele dagen vers vlees geven en dan weer een dag of enkele dagen brokken.
Ja, je kunt diepvries vers vlees prima afwisselen met het voeren van brokken, maar liever niet op dezelfde dag. Brokken en vers vlees hebben namelijk verschillende voedingswaarden. Als je deze twee met elkaar mengt weet je dus nooit of je hond te veel of misschien te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.
Gekookt vlees heeft geen zin voor een hond. Alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en goede bacteriën zijn dan dood gekookt. Gekookt vlees, daar heeft een hond niets aan, hij kan hier niets mee en is ongezond.
Tot 4 maanden geef je hem 50 gram per kg in lichaamsgewicht. Tussen de 4 en 7 maanden wordt dit 40 gram per kg in lichaamsgewicht. 7 tot 10 maanden zit je op 30 gram en na 10 maanden op 20 gram per kg in lichaamsgewicht. Een volwassen hond kun je 1 of 2x per dag KVV voeren, 20 a 30 gram per kg in lichaamsgewicht.
Zorg dat jouw hondenbrokken licht verteerbare koolhydraten bevat. Denk hierbij aan rijst, mais en aardappels. Al deze ingrediënten zorgen voor een gezonde voeding in combinatie met weinig ontlasting.
Blikvoeding bevat veel vocht, waardoor honden veel minder hoeven te kauwen dan bij brokjes. Vooral oudere honden kunnen last hebben van het gebit tijdens het eten. In dat geval kun je beter blikvoer geven!
Bent u een keer vergeten om op tijd de KVV uit de vriezer te halen? Dan wilt u het alsnog zo snel mogelijk ontdooien, leg de KVV in een kan of schaal met koud water. Na 1-2 uur is de KVV vaak al behoorlijk ontdooid, haal de KVV uit het water en doe het in de bak van uw huisdier, laat het hier verder in ontdooien.
Vers Gestoomd Vlees is voor iedere hond, groot en klein, jong en oud een heerlijke maar natuurlijk ook gezonde maaltijd. Met volop vitamines en mineralen die zorgen voor een goede weerstand, sterke botten en een stralend gebit.
Voor u de KVV geeft laat u het eerst op kamertemperatuur komen, door het ongeveer een half uur van te voren uit de koelkast te halen. Ontdooi nooit in de magnetron, de microgolven van de magnetron kunnen de botstructuur in de KVV aantasten waardoor dit mogelijk scherp wordt en gevaarlijk kan zijn voor uw hond of kat.
Een richtlijn voor de ideale hoeveelheid voer per dag is zo'n 25 gram per kg lichaamsgewicht zolang ze nog in de groei zijn. Volwassen honden kunnen toe met 10 gram per kg lichaamsgewicht. Zoals hierboven echter al staat beschreven, is dit maar een indicatie.
Welke groenten zijn gezond voor jouw trouwe hond? Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten. Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet.