Gebruik alleen een boxkleed en geen extra mastras in de babybox om te voorkomen dat je kind tussen het matras en de wanden bekneld raakt.
Waarvoor gebruik je een boxkleed? Op de baby uitzetlijst is het boxkleed geen must have, maar toch is het absoluut een handig item. Zeker als je van plan bent om een box aan te schaffen. Je baby heeft dan een lekkere zachte ondergrond waarop hij veilig kan slapen en spelen.
Hoeveel boxkleden heb je nodig? In de praktijk blijkt dat veel ouders twee boxkleden aanschaffen. Een boxkleed is natuurlijk ook handig om mee te nemen als je op visite gaat. Zo heb je altijd een fijn plekje om je kindje op te leggen.
Zorg dat het boxkleed op de boxbodem goed passend is, dan kan je kind er niet onder terechtkomen. Een extra babymatras in de box wordt om deze reden absoluut afgeraden! Een inklapbare box moet een kindveilige vergrendeling hebben. In hoogte verstellen moet alleen met gereedschap kunnen.
Is een babybox echt nodig? Sommige ouders kunnen een box prima missen, en kiezen voor een wipstoel als ze hun baby even moeten neerleggen. Maar een box heeft toch de voorkeur als je weet dat je je baby vaak en ook wat langere tijden moet neerleggen.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Iedere ouder bepaalt natuurlijk voor zich wanneer het tijd is om de box weg te halen. Ik ben eens wat gaan zoeken op het web en leeftijden die ik het meest tegenkom zijn 12 tot 18 maanden. Maar er zijn ook ouders die al vóór de eerste verjaardag van hun kind besluiten dat de box niet meer nodig is.
Vanaf 3 maanden is het goed om je baby in de box te leggen.
Je baby kan zich lekker bewegen en spelen in de box. Geef je baby wat zachte speeltjes of hang een mobiel boven de box waar hij of zij lekker naar kan kijken. Dit stimuleert verschillende zintuigen en motoriek die zo dus goed kunnen ontwikkelen.
De meeste boxkleden zijn tussen de drie en vier centimeter dik. Let op dat je niet een te dik en zacht kleed koopt, in verband met verstikkingsgevaar. Je baby zou hier met zijn gezicht in kunnen wegzakken. Een extra babymatras in de box wordt afgeraden, omdat je kind tussen het matras en het kleed kan komen.
Let op of de ruimte tussen de bodem en de zijwand niet meer dan een halve centimeter is. Zorg ook dat de afstand tussen de spijlen, net als bij een veilig ledikant, tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn. De babybox moet afgewerkt en geverfd zijn met kindvriendelijke lak. Bekijk goed of de box stevig staat en niet wiebelt.
Heb je een commode wel echt nodig? Een commode is een handig item als je je baby gemakkelijk wilt verschonen, precies op de hoogte waar jij daar goed bij kunt. Daarnaast heb je ontzettend veel extra opbergruimte in een commode, waar je alle babyspullen en verzorginsproducten kwijt kunt die je niet in de babykast legt.
Hoe zorg je ervoor dat deze schoon wordt maar ook mooi blijft? Wij adviseren om de boxkleden van Mies & Co te wassen op 30 graden, gewoon in de wasmachine. Daarna kan je hem uithangen zodat de vorm mooi terugkomt.
Dikte van het boxmatras
Nu zijn de meeste box matrassen tussen de 4 en 6 centimeter dik, dus daarbij zit het wel goed.
De afmetingen van een boxmatras of hoeslaken zijn doorgaans 95 bij 75 cm waardoor deze geschikt zijn voor de standaardafmetingen van de gebruikelijke babybox.
De meeste nieuwe kinderboxen zijn verstelbaar in hoogte. De bodemplaat heeft vaak twee standen; hoog en laag (er zijn ook boxen waarbij drie standen mogelijk zijn). Het voordeel van een babybox met verstelbare bodem is dat je de box langer veilig kunt gebruiken.
De standaard afmeting van een box is meestal 80 x 100 cm. Dit is handig om te weten voor als je een boxkleed of matras gaat kopen.
Zelf een rond boxkleed maken is niet moeilijk en je hebt geen speciaal boxkleed naaipatroon nodig. Leg de bodemplaat simpelweg op de twee lagen fiberfill. Gebruik een meetlint + watervaste stift om rondom minimaal 3 centimeter groter af te tekenen (een boxkleed mag namelijk lekker ruim vallen).
Een parklegger zorgt ervoor dat je baby comfortabel ligt en kan spelen in jouw box. Check altijd of de parklegger in de box past. De meeste boxen hebben een standaardafmeting van 80 x 100 cm. Een parklegger van textiel is altijd iets groter dan de box zelf.
Geen volwaardige slaapplek dus. Het advies van VeiligheidNL luidt: gebruik een babynestje in de box of op een kleed en blijf erbij. Gebruik deze niet in de wieg, ledikant of ouderlijk bed'.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Tot welke leeftijd in de box? Hoe lang je kind het fijn vindt om in de box te spelen verschilt per kind. Sommige kinderen vinden het fijn om tot 18 maanden in de box te spelen, andere zijn het met 8 maanden al zat. De box is voor kinderen een veilige plek om te spelen, waar ze soms ook even tot rust kunnen komen.
Als je merkt dat je kindje in zijn eigen wereld aan het spelen is, laat hem dan ook. Neem langzaam langer afstand. Laat je kind dus eerst eens 5 minuutjes zelf spelen, dan 10 minuten en zo steeds iets langer, op het tempo van je kind en niet langer dan dat jij merkt dat voor hem veilig voelt.
Een box is een veilige speelplek voor je kind. Zodra je baby geboren is, kun je hem in de box leggen. Wanneer je baby nog erg jong is, zal de box voor hem vooral een slaapplek. Je kunt de box dan even gebruiken om je baby bij je in de buurt te houden, ook tijdens de slaapjes.
Je kan het kleed als hangmat gebruiken in de eerste paar maanden, totdat je kindje zichzelf kan omrollen. Wanneer dit is, verschilt per kind. Je kan de Hangloose Baby nog wel blijven gebruiken als boxkleed en later als speel- en picknickkleed.