Kijk, voel en luister of er een (normale) ademhaling aanwezig is: Kijk of er regelmatige bewegingen zijn van de borstkas en bovenbuik die kunnen passen bij ademhaling. Voel of er een luchtstroom is bij de mond en neus van het slachtoffer. Luister of er geluiden zijn die passen bij een normale ademhaling.
Druk met je duimen de borstkas in, tot ongeveer een derde. Je voert 15 borstcompressies uit, in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut. Na de borstcompressies geef je je kindje twee beademingen. Daarna weer 15 compressies, twee beademingen, enzovoorts.
Leg daarvoor een hand met gespreide vingers op de bovenbuik net onder de borstkas met je vingers naar het hoofd wijzend. Je andere hand met gespreide vingers ertegenover op de rug. Dit blijf je doen tot de ademhaling verandert of tot het ambulance-personeel het slachtoffer van je overneemt.
Controleer het bewustzijn van je kindje.
Hiervoor spreek je je kind aan en schudt je zachtjes met zijn schouders. Als je kind niet reageert is hij bewusteloos, en moet je 112 bellen. Ondertussen kun je ook hulp inschakelen van andere mensen die in de omgeving zijn om eventueel een AED te halen.
En ademt die persoon niet meer of niet normaal? Dan heeft hij of zij mogelijk een circulatiestilstand. Het bloed wordt dan niet meer normaal rondgepompt in het lichaam. Jij kunt op zo'n moment het verschil maken.
Zorg er bij een baby voor dat het hoofdje in neutrale positie ligt (neusje recht omhoog). Kijk, luister en voel naar de ademhaling (maximaal 10 seconden) voordat je de conclusie trekt dat er geen of een abnormale ademhaling is. In 10 seconden wil je minimaal 2 ademhalingen waarnemen.
Hoe dient men de ademhaling te controleren bij een slachtoffer in stabiele zijligging? Wanneer een slachtoffer in stabiele zijligging ligt, dient men tenminste elke minuut de ademhaling te controleren middels kijken, luisteren en voelen.
Bij gezonde longen is dit geautomatiseerd door de hersenen en hoeven we ons daar niet zo mee bezig te houden. Toch zijn er verschillende manieren van ademhaling: de buikademhaling, borstademhaling, korte ademhaling, diepe ademhaling en ga zo maar door.
Voor de benadering van kinderen bij een reanimatie betekent dit, dat men eerst 5 initiële beademingen geeft om het zuurstoftekort te verminderen. Daarna geeft men 15 borstcompressies afgewisseld door 2 beademingen. Er worden minder compressies gegeven om meer te beademen en zo het zuurstoftekort te bestrijden.
Druk de borstkas 5-6 centimeter in met een tempo van 100-120 compressies per minuut; Geef hierna 2 beademingen en kijk of de borstkas weer naar beneden gaat.
Een bewusteloos slachtoffer zonder een (normale) ademhaling moet gereanimeerd worden. De ademhaling is onregelmatig en niet of abnormaal hoorbaar. Daarnaast ziet het slachtoffer blauw.
Controleer tenminste elke minuut de ademhaling door te kijken, te luisteren en te voelen. Als je je vingers gespreid op iemands borst en rug legt, kun je de ademhaling goed voelen. Controleer 10 seconden lang.
Gasping is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Gasping kan er op allerlei manieren uit zien. Dat hangt ook een beetje af van hoe lang de circulatiestilstand al duurt. Het wordt vaak beschreven als een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging.
Wanneer je een slachtoffer aantreft is het van belang eerst zijn of haar ademhaling te controleren. Dit doe je met behulp van een kinlift. De kinlift is dus een belangrijk onderdeel gedurende een EHBO cursus. Bij een slachtoffer dat op zijn rug ligt, zakt de tong in de keel.
Een pasgeborene ademt normaal gesproken rond de 40 keer per minuut. Een te vroeg geboren kindje ademt sneller en heeft een normale ademhalingsfrequentie rond de 50 ademhalingsteugen per minuut.
Leeftijd Ademhaling per minuut Hartslagen per minuut Baby <1 jaar 30 – 40 110 – 160 Kind 1 – 2 jaar 23 – 35 100 – 150 Kind 2– 5 jaar 25 – 30 95 – 140 Kind 5 – 12 jaar 20 – 25 80 – 120 Kind > 12 jaar 15 – 20 60 – 100 Page 9 9 © CTB Nederland Reader Anatomie en Fysiologie kind 2019 Als het proces van afgeven van ...
Een te hoge ademhaling duidt op stress. Zelf je adem kunnen reguleren is dus erg belangrijk voor het herstel! Door het oefenen van een gezonde buikademhaling kun je stress en stressklachten verminder. Een goede en volledige ademhaling zorgt ervoor dat je lichaam en hersenen meer zuurstof ontvangen.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
Borstcompressie baby
Tijdens borstcompressie bij een baby druk je vlak onder de tepels de borstkas in. Je drukt tot een diepte van één tot 2,5 centimeter. Je geeft een baby vijftien borstcompressies in een tempo van tachtig tot honderd borstcompressies per minuut. Na de borstcompressies geef je twee beademingen.
Piepende ademhaling, blaffende hoest
En hoor je je kindje piepend ademhalen of blaffend hoesten, dan maak je je al snel ernstige zorgen en zoek je naar de beste manieren om je kindje zo snel mogelijk te helpen.