Het kan niet veel kwaad om het toestel te gebruiken tijdens het laden, maar bij voorkeur zet je de telefoon even uit. Door de accu tegelijk te laden en te ontladen kan de maximale capaciteit sneller afnemen. De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat.
Het is niet nodig om je telefoon constant op 100% opgeladen te houden, vooral als je hem lang aan de lader laat zitten. Als je je telefoonbatterij in een optimaal bereik wilt houden, probeer dan het laadniveau tussen 20% en 80% te houden. Dit helpt om de levensduur van de batterij te verlengen.
Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Het is verstandig om het accu-percentage van de batterij ergens tussen de 20 en de 80 procent te houden. De chemische structuur van een lithiumbatterij, het type wat er in een EV zit, is namelijk onderhevig aan degeneratie naarmate de jaren vorderen.
Wat is slecht voor je batterij? Laad nooit op tot 100%, en laad hem op tijd op zodat hij ook niet onder de 30% komt. Gebruik je telefoon niet tijdens het laden. Vermijd extreme hitte en kou.
Het kan niet veel kwaad om het toestel te gebruiken tijdens het laden, maar bij voorkeur zet je de telefoon even uit. Door de accu tegelijk te laden en te ontladen kan de maximale capaciteit sneller afnemen. De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat.
Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door 'overladen', maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.
Telefoon 's nachts opladen is slecht voor telefoonaccu
Lithium-ion-batterijen slijten namelijk veel sneller na 80 procent, dan daarvoor. Dit heeft te maken met de chemische samenstelling van een telefoonaccu, die het best gedijt tussen een oplaadpercentage van zo'n 20 tot 80 procent.
“Traag opladen is goed voor je batterij”
Sommige mensen denken zelfs dat het slecht voor de batterij is, maar waarschijnlijk is het voornamelijk irritant als je telefoon na twee uur aan de lader nog steeds op 15% zit.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Ga naar het instellingenmenu.Kies voor Batterij & energiebesparing.Tik op Batterijgebruik.Hier zie je welke apps de meeste energie verbruiken.
Snelladen zorgt voor meer warmte dan langzaam laden, waardoor het nodig is om de accu rustig af te laten koelen. Daarom gaat vanaf 80% automatisch het snelladen uit en gaat het opladen een stuk langzamer. Dat zorgt ervoor dat het weinig zin heeft om wanneer de accu boven de 80% aan een snellader op te laden.
Elke iPhone en Android-smartphone heeft een spaarstand. Door deze te activeren verbruikt onder andere de processor minder energie, zodat je smartphone langer mee gaat op één lading. Je smartphone is dan iets langzamer, maar het is een handige maatregel als je batterij minder dan 10% energie heeft.
Niet alleen kun je gezondheidsproblemen oplopen door te slapen met je telefoon naast je bed.Je raakt ook makkelijker afgeleid en kunt hierdoor last hebben van slaapproblemen (wat op de lange termijn ook weer schadelijk is voor je gezondheid).
Het opladen van een tablet of smartphone terwijl je ligt te slapen is misschien handig, maar ook behoorlijk brandgevaarlijk. Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt in de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden voor brand door apparaten.
Als een apparaat een volle accu heeft en dan toch blijft laden, is er een kleine kans op oververhitting en dus op brand. Daarom is het 's nachts opladen van bijvoorbeeld je smartphone niet verstandig. Je kunt het apparaat beter opladen terwijl je een oogje in het zeil houdt.
Een oplaadbare batterij kan een bepaald aantal keer opgeladen worden, dit wordt ook wel de laadcycli genoemd. Het aantal laadcycli is per batterij en merk verschillend. Gemiddeld kan een AA of AAA NiMH batterij ongeveer 500 keer herladen worden.
Luie batterijen
Dit effect treedt op wanneer een accu (of oplaadbare batterij) wordt opgeladen wanneer deze nog niet helemaal leeg is. Als resultaat daarvan laadt de batterij zich de volgende keer niet helemaal op, waardoor deze een groot deel van zijn capaciteit (en dus bruikbaarheid) verliest.
Je kunt een nieuwe telefoon het beste volledig opladen (100%) echter verschilt de oplaadtijd per telefoon. Waar er bijvoorbeeld een telefoon bij toestel A er een uur over doet, kan dit bij toestel B al gauw 2,5 uur duren, kijk af en toe naar het percentage.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.