De rechtspraak publiceert niet alle beschikkingen en vonnissen die worden uitgesproken. In het hieronder gepubliceerde besluit staat omschreven welke uitspraken in principe wel moeten worden gepubliceerd.
De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Dit betekent dat u plaats kunt nemen op de publieke tribune om de zitting bij te wonen. Vanwege de privacy van de betrokken personen zijn de volgende zaken niet openbaar: belastingzaken.
Niet openbare zittingen
belastingzaken. personen- en familiezaken. zaken waarin mensen onder de 18 jaar betrokken zijn. procedures waarin medische gegevens van een persoon een rol spelen.
Het is niet mogelijk om alle rechterlijke uitspraken te publiceren. Dit komt onder andere omdat uitspraken niet 1-op-1 mogen worden gepubliceerd. Het overgrote deel van de uitspraken moet eerst worden geanonimiseerd. Daarnaast vindt de Rechtspraak het te kostbaar om alle uitspraken te publiceren.
Als u een uitspraak wilt weten, dan kunt u bij de uitspraak aanwezig zijn. Uitspraken staan ook op de website van de rechtspraak Voor meer informatie over uitspraken in strafzaken kunt u terecht bij de afdeling voorlichting van de rechtbank.
De meeste zittingen van de rechtbank zijn openbaar voor belangstellenden. Uitzonderingen zijn: zittingen van familiezaken (zoals echtscheidingszaken);
Het beste instrument voor onderwerpsgericht zoeken is nog steeds de databank Jura. De rechtspraak in België wordt in een groot aantal tijdschriften gepubliceerd, die grotendeels in Jura worden opgenomen.
Het vonnis of arrest wordt steeds in openbare terechtzitting uitgesproken. Op de griffie van de rechtbank die de uitspraak heeft gedaan, kunt u een kopie van de rechterlijke uitspraak krijgen.
Door de wet van 5 mei 2019 'tot wijziging van het wetboek van strafvordering en het gerechtelijk wetboek wat de bekendmaking van de vonnissen en arresten betreft' zullen alle vonnissen en arresten openbaar ter beschikking zijn van alle burgers.
De openbaarheid van zittingen speelt een belangrijke rol binnen onze rechtsstaat. U kunt toezien en controle uitoefenen op het werk van het openbaar ministerie en de rechtbank. Dat zittingen openbaar moeten zijn, is dan ook vastgelegd in de wet.
U kunt deelnemen via de Skype Web App (Windows) of de app Skype voor Bedrijven (Mac). Lees in de handleiding hoe u de app installeert. En hoe u daarna deelneemt aan de online zitting of overleg. Het kan voorkomen dat u de app niet kunt downloaden.
Een verdachte vier jaar laten wachten op de behandeling van zijn zaak is in strijd met artikel 6 van het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Daarin wordt iedere burger een eerlijk proces gegarandeerd.
De hoorzittingen vinden altijd plaats bij het Openbaar Ministerie, ook wel gewoon het arrondissementsparket genoemd. Tegenwoordig hebben steeds meer arrondissementsparketten speciale veiligheidshuizen opgericht, alwaar de hoorzittingen ook plaatsvinden. Het is niet zo dat de hoorzitting plaatsvindt bij de rechter.
Het is niet toegestaan om het volgende mee te nemen in het gerechtsgebouw: Slag-, steek-, vuurwapens en explosieven (hier vallen bijvoorbeeld ook onder een grote nagelvijl, een zakmes of een schaar). Audiovisuele apparatuur (niet zonder voorafgaande toestemming). Verdovende middelen en alcohol.
Bij een rechtszaak is een formele dresscode als: Casual Chic, Business of Smart Casual gebruikelijk. Dit zijn dresscodes waarbij een combinatie wordt gemaakt tussen casual en formele kleding. Leg hierbij het accent op de nette kant, in plaats van op de casual kant.
Betaalt uw klant u na een vonnis nog niet, dan kunt u het vonnis door een gerechtsdeurwaarder laten betekenen met een bevel tot betalen. Helpt ook dat niet, dan kan uw gerechtsdeurwaarder beslag leggen op vermogensbestanddelen van uw klant.
Een vonnis is 20 jaar geldig, terwijl de meeste vorderingen al na 5 jaar verjaren. Heeft u deze verjaring(en) niet gestuit, dan heeft u (ook op dat latere moment dus) niets. Een vonnis kunt u echter gedurende 20 jaar ten uitvoer leggen.
Het is mogelijk om in hoger beroep te gaan tegen een eindvonnis. Hoger beroep wordt ingesteld bij een gerechtshof of bijzonder college. In beroep gaan tegen een arrest is mogelijk bij de Hoge Raad (de hoogste rechtsprekende organisatie in Nederland) en heet 'in cassatie gaan'.
Zitting strafzaak
Als de rechter voldoende weet over uw zaak, geeft hij het woord aan de officier van justitie. Deze zegt nu op zijn beurt wat hij van de zaak vindt. Dat heet het requisitoir. Het requisitoir eindigt met de eis van de officier van justitie.
In een eenvoudige kort geding procedure is er vaak al binnen enkele weken een uitspraak, terwijl het in ingewikkelde procedures tot wel meer dan twee jaar kan duren. Een gemiddelde of ijkpunt is niet te geven, dat hangt af van de aard en complexiteit van de zaak.
De Hoge Raad: hoogste rechter in civiele zaken, strafzaken en belastingzaken. De Hoge Raad is een cassatiegerecht. Dat betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of een lagere rechter (rechtbank/gerechtshof) bij een uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd.
In burgerlijk zaken gebeurt de uitspraak schriftelijk. In strafzaken wordt meestal een gedeelte van het vonnis of het arrest voorgelezen. U kan hoe dan ook het vonnis of het arrest inkijken op de griffie of ook een kopie aanvragen van het vonnis of arrest.
Als u het niet eens bent met een uitspraak van het gerechtshof (de uitspraak van een gerechtshof noemt men een arrest), kunt u cassatie instellen bij de Hoge Raad. U stelt daarmee als het ware hoger beroep in tegen het arrest van het gerechtshof.