Op waterbasis. 5 L is voldoende voor 35 m² (afhankelijk van de ondergrond). Kleur: wit en transparant.
Voorstrijkmiddel kan op waterbasis of op terpentinebasis zijn. Watergedragen voorstrijkmiddel wordt gebruikt voor stucwerk en gipsplaten, is geschikt voor gebruik binnenshuis, is reukloos en beter voor mens en milieu. Voorstrijkmiddel op terpentinebasis wordt voornamelijk gebruikt voor buiten.
Alabastine Voorstrijk: sneldrogend en transparant
Alabastine Voorstrijk is het ideale product voor het voorbehandelen van latex, sierpleister, muurverf en structuurverf. Dit product kan toegepast worden op ondergronden zoals pleister- en stucwerk, spuitwerk, gipsplaten, steen, beton en nieuwbouwmuren.
Het beste voorstrijkmiddel is Alabastine Xtra Voorstrijk Alles in 1. Dit middel, dat wit van kleur is, kun je gebruiken als voorbehandeling voor latex, structuurverf, kalkmuur en behang. Dit voorstrijkmiddel is geschikt voor allerlei materialen: beton, gasbeton, steen, pleisterwerk, baksteen, cement en gipsplaten.
Voorstrijk is verkrijgbaar in verschillende soorten en merken. Welke voorstrijk gebruikt moet worden is afhankelijk van de ondergrond. Door de voorstrijk af te stemmen op de ondergrond ontstaat een stevige hechtlaag, geschikt voor het verder naar wens afwerken van de muur of plafond.
Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond. Voorstrijk op hout kan wel, maar hier gebruik je sneller een hechtprimer die zorgt dat de verf beter op het hout blijft zitten.
Hoe lang moet voorstrijk drogen voordat je muurverf aanbrengt? De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur. Vaak is het echter al wel eerder overschilderbaar. Zo is SPS Muurvoorstrijk Aanschilderbaar al na 1 uur stofdroog en na 4 overschilderbaar!
Over Alabastine Voorstrijk Sneldrogend
Het heft de zuigende werking op en verbetert hierdoor de hechting van muurverf of behanglijm. Voorstrijk Sneldrogend is al na 30 minuten drogen stofvrij en kan worden overgeschilderd met elke muurverf na 3 uur.
Je hebt zeker voorstrijk nodig op stucwerk, beton, steen en gipsplaten. Het is goed om te weten dat vooral muren in nieuwbouwhuizen veel vocht opnemen, omdat het nieuw stucwerk is. Met voorstrijk voorkom je dat de verf onregelmatig wordt verdeeld over de muren en er kleurverschillen ontstaan.
Een gestucte muur verven zonder voorstrijk is bijvoorbeeld geen goed idee. Zuigt de muur het vocht niet op, dan hoeft dit dus niet per se. Toch raden wij het gebruik van een voorstrijkmiddel wel aan. Als je gaat verven zonder vooraf voor te strijken, is er een grotere kans op strepen en glansverschillen.
Daarnaast moet je een gestucte muur verven om de vorming van banen en strepen te voorkomen. Een muur voorstrijken gaat deze werking tegen. Gebruik bijvoorbeeld Alabastine Voorstrijk.
Let op, bij het aanbrengen van muurvoostrijk moeten glimmende vlekken en lekstrepen / zakkers worden voorkomen. Dit kan door niet teveel muurvoorstrijk aan te brengen, dit moet volledig in de ondergrond dringen. Wanneer teveel wordt aangebracht kunnen glimmende vlekken in eindresultaat ontstaan.
Meestal werkt voorstrijk aanbrengen met een roller het beste. Dit kun je als volgt doen: Giet de voorstrijk in een verfbak, rol de roller heen en weer en zorg dat de gehele roller het voorstrijkmiddel opzuigt. Begin met voorstrijk aanbrengen langs de randen van het oppervlak.
Een gel voorstrijk heeft voor en nadelen ten opzichte van een dekkende of impregnerende voorstrijk, het aanbrengen is makkelijk en kan met een roller of verfspuit. Nadeel is dat het geen dekking geeft voor de volgende laag muurverf. Je bent dus in de meeste gevallen gewoon 2 lagen muurverf nodig.
Je hebt vrijwel zeker 2 of 3 lagen muurverf nodig om tot een mooi resultaat te komen. Houd hier dus rekening mee wanneer je verf gaat kopen.
Gemiddeld kun je uitgaan van een droogtijd van 6 uur.
Als de voorstrijk voor het stucwerk is aangebracht, kan het echte werk beginnen. Zodra de droogtijd, van 2 tot 12 uur is verstreken, kan je ieder type stuc aanbrengen die jij wilt. De voorstrijk die je gebruikt, is namelijk enkel afhankelijk van de ondergrond en staat los van de afwerking.
De voorstrijk zal het geheel damp en waterdicht maken. Mocht er een ondergrond zijn met slecht absorptievermogen, of een extreem gladde ondergrond kies dan voor de Atlas Grunto-Plast hechtprimer.
Wij raden het af om zonder primer te gaan egaliseren! Laat de primer even drogen voor het aanbrengen van de egaline.
Stucen over bestaand stucwerk
kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Je stelt je de vraag: “Heb ik altijd een primer nodig bij het verven?” Wij van BP Decor beantwoorden deze vraag in negentig procent van de gevallen volmondig met een overtuigde: “Ja”. Waarom? Omdat je er met een primer voor zorgt dat alle kleine mankementen, gleufjes, gaatjes en putjes in je muren onzichtbaar worden.
Voorstrijk is een middel dat gebruikt wordt om sterk zuigende en/of onregelmatige ondergronden zoals wanden en plafonds te fixeren. Denk hierbij aan nieuw stucwerk. Stucwerk is poederend en heeft een zuigende ondergrond. Voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat de verf netjes aan de muur hecht.