Aardbeien zijn een heerlijk versproduct dat je met een gerust hart kunt eten als je aan het afvallen bent. Aardbeien bevatten weinig calorieën, hebben een laag vetgehalte en een hoge voedingswaarde. Als je 100 gram aardbeien eet, krijg je slechts 29 kilocalorieën binnen.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Aardbeien zijn niet alleen lekker, ze zijn nog goed voor de lijn ook. Zomerkoninkjes bevatten veel minder calorieën dan hun zoete smaak doet vermoeden. Maar er zijn meer redenen om vaker van deze rode vruchten te genieten. Als je honderd gram aardbeien eet, krijg je nog geen dertig calorieën binnen.
Aardbeien bevatten superveel vitamines. Vooral het gehalte aan vitamine C en foliumzuur is hoog. Met 7 aardbeien krijg je al net zoveel vitamine C binnen als met 1 sinaasappel. En een portie aardbeien van 100 gram levert je al een derde van wat je op een dag aan foliumzuur nodig hebt.
Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen.Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Aardbeien bevatten slechts 5,1 gram suiker per 100 gram. En wist je dat je het kroosje ook op kan eten?
Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien). Het eten van aardbeien verkleint (net als andere soorten fruit) het risico op diabetes type 2.
Om te spoelen, laat het steeltje aan de aardbei.Zet de kraan zachtjes open en bescherm de aardbei met je hand.Laat de straal van het water dus nooit rechtstreeks in aanraking met de aardbei komen. Deze manier van spoelen moet je eigenlijk toepassen op elke zachte fruitsoort.
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar hoewel de smaak ietwat bitter is. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Aardbeien zou hij dus niet bestempelen als het gezondste fruit. “Maar als je gezond wilt snacken en kijkt naar calorieën en suikers, kun je beter een handje aardbeien nemen dan een appel.” Dat wordt volgens hem trouwens ook geclaimd door zogenaamde superfoods.
Weinig calorieën
Aardbeien bevatten ondanks hun smeuïge smaak nauwelijks calorieën en maken dus zelfs met wat suiker erbij van yoghurt en andere zuiveldesserts een festijn voor de slanke lijn.
Aardbeien (10 groot) bevat 58 calorieën. Calorieën Verdeling: 7% vet, 85% kolhy, 7% eiwit.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast.
Moet je aardbeien wassen voordat je ze eet of kun je ze ongewassen eten? "Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf.
Op social is het een grote hit: je aardbeien onderdompelen in zout water. Het vormt hét bewijs dat beestjes niet alleen op, maar ook in ons fruit kunnen zitten.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.