Je autoverzekering is bijna in alle landen geldig. Om te weten of je autoverzekering ook geldig is tijdens jouw vakantie in het buitenland kun je kijken naar je groene kaart. Hierop staan alle landen waar je auto verzekerd is. Een originele groene kaart vraag je op bij je verzekeraar.
De groene kaart is dus een internationaal verzekeringsbewijs. In Nederland hoef je hem niet bij je te hebben. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is hij ook in het buitenland niet altijd verplicht. “Je auto verzekeren moet overal.
Buiten Nederland mag u meestal tussen de 3 en 6 maanden rijden in uw auto met Nederlands kenteken. Hoelang u precies in het buitenland mag rijden, verschilt per land.
Uw autoverzekering geldt ook in het buitenland en biedt dekking in de landen die vermeld staan op de groene kaart. De verzekeraar biedt in ieder geval dekking in de landen binnen Europa. In de meeste landen is het niet nodig om de groene kaart bij u te hebben.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
In Nederland en de meeste Europese landen ben je niet verplicht een groene kaart bij je te hebben. Aan de hand van jouw kenteken kan de politie (ook in het buitenland) namelijk al zien of en waar je bent verzekerd.
Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
Bij uw autoverzekering hoort de groene kaart. Daarin staan ook de landcodes van kentekenplaten van Europese landen. Het is een pasje of op papier met de afkortingen van deze landen. Op de groene kaart staat wanneer en in welke landen uw auto verzekerd is en op de kaart ziet u ook dat u niet in elk land verzekerd bent.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Valt jouw reisbestemming buiten de geografische dekking van jouw mutualiteit of ben je op zoek naar extra bescherming? Dan valt een bijkomende wereldwijde reisbijstandsverzekering aan te raden. Die polis kent veelal een hoger plafond voor de vergoeding van medische kosten.
Is een krik nodig? Het bezit en gebruik van een geel zichtbaarheidsvest is in Nederland niet verplicht, maar in andere landen kan dat wel het geval zijn: gele vesten zijn verplicht voor alle inzittenden in onder meer Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Slowakije en Tsjechië.
Bent u geen resident dan kunt u met uw Nederlandse kenteken 6 maanden rijden in Spanje. Sommige Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben beperkingen als u met uw auto langer in het buitenland verblijft. U blijft dan in Nederland wegenbelasting betalen en ook de Nederlandse APK keuring blijft van toepassing.
Bent u niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland? Dan mag u maximaal 6 maanden per jaar in Nederland rijden in uw auto met buitenlands kenteken. U heeft dan recht op een vrijstelling op basis van internationaal recht. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen.
In de volgende landen is het verplicht om de originele groene kaart bij u te hebben: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Servië, Tunesië, Turkije en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.
Met een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) kun je aantonen dat je motorrijtuig verzekerd is. Wanneer de verzekering eindigt, vervalt ook de WA-dekking en daarmee de geldigheid van de IVB. De IVB wordt door de verzekeraar afgegeven en kan de vorm hebben van een pasje of een document.
De landen waarbij het verplicht is de groene kaart op papier bij je te hebben zijn Turkije, Marokko, Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Israël, Iran, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, voormalig Joegoslavische Republiek, Macedonië en Wit-Rusland.
We vergoeden spoedeisende zorg in het buitenland tot maximaal de Nederlandse prijs. U betaalt eigen risico. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico.
In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
Een werelddekking is een aanvullende reisverzekering, waarbij je verzekerd bent tijdens reizen over de hele wereld. Het betekent dat je in geval van nood eventuele extra kosten bij de verzekering kunt verhalen.
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Het is een document of een pasje. Op de kaart staan de landen waar de auto verzekerd is. Ook het verzekerde kenteken, de periode waarin het voertuig verzekerd is en het kaartnummer staan erop.
De originele groene kaart is verplicht in de volgende landen: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, Servië, Tunesië, en Turkije.
In principe is het in Nederland niet verplicht om een goedgekeurd reflecterend en fluorescerend geel veiligheidshesje (veiligheidsvest/veiligheidsjas) in je auto te hebben liggen. Wel is het zéér verstandig om voor iedere potentiële inzittende van jouw auto een dergelijk reflectievestje bij je te hebben.
Veiligheidsvest. In de meeste Europese landen ben je verplicht om op z'n minst één veiligheidsvest in de auto te hebben. En dan vaak ook nog binnen handbereik. Daarom maakt ŠKODA er een gewoonte van om het reflectievest vlakbij de bestuurder op te bergen, zoals onder de stoel, onder de vloermat of in het deurvak.
Op de groene kaart ofwel het 'Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart', staan de landen waar je verzekerd bent. Dit is een belangrijk document en wordt afgegeven bij bijvoorbeeld een autoverzekering, een motorverzekering of een camperverzekering. Er wordt dan ook geadviseerd om het bij de autopapieren te bewaren.