Affligem is een officieel abdijbier en is verkrijgbaar als blond, dubbel, tripel en fris blond. De bieren worden gebrouwen met hergisting op de fles.
Maar de trappisten starten pas dan hun brouwactiviteiten: Westmalle in 1836, Westvleteren in 1838, Achel in 1850, Chimay in 1862, Rochefort in 1899 en Orval in 1931. Trappistenbieren worden gebrouwen binnen de muren van hun abdijen, door of onder leiding van de monniken.
Abdijbieren. Abdijbieren zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door de monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen. Er zijn in principe geen regels verbonden aan abdijbier (in tegenstelling tot Trappist, zie hieronder).
Er wordt in de media en in de Horeca vaak nogal luchtig omgesprongen mer de naam Trappist. Er mogen echter slechts zeven brouwerijen ter wereld de naam Trappist gebruiken: Westmalle, Westvleteren, Achel, Chimay, Rochefort en Orval in België en La Trappe in Nederland.
Zoals de Affligem Hop Selection en Patersvat. In 1995 wordt Heineken 95% eigenaar van de brouwerij. Heineken zorgt voor een geweldige impuls van het merk Affligem en sinds een aantal jaren is Affligem samen met Leffe één van de meest bekende en meest gedronken abdijbieren.
Heineken wil de wereld veroveren met het Belgische abdijbier Affligem. Affligem is een internationale hit van Heineken en wordt gebrouwen door Brouwer Alken-Meas.
Weihenstephaner 1516 Kellerbier werd gebrouwen ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van het Reinheitsgebot. Het is een ongefilterd bier dat lange tijd heeft mogen rijpen en daardoor een geweldig volle smaak geeft.
Westmalle (VRT) 21 januari 2021 - Het bier dat wordt gebrouwen in de Achelse Kluis mag officieel geen trappist meer heten omdat er in Achel geen monniken van de trappistenorde meer wonen. Daarom prijkt er geen zeshoekig logo 'trappist' meer op de etiketten van de bierflesjes uit het voormalige klooster.
De trappisten: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren (België), La Trappe en Zundert (Nederland), Engelszell (Oostenrijk) en Spencer (VS). De internationalisering van de trappistenbieren uit zich echter niet in een stijging van het aantal roepingen bij de 160 trappistenabdijen.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld.
Nu Achel niet langer meetelt als officiële trappist, zijn er in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort.
Wereldwijd zijn er anno 2019 twaalf officieel erkende Trappistenbrouwerijen. In Nederland bevinden zich er twee, allebei gelegen in Noord-Brabant. Trappistenbrouwerij de Kievit is onderdeel van Abdij Maria Toevlucht in Zundert en brouwt Zundert Trappist.
Trappistenbier is bier dat door trappisten, oftewel door monniken wordt gebrouwen. Het mag pas de naam Trappist dragen wanneer het bier is gebrouwen door monniken van de orde der Cisterciënzers. Trappistenbier is dus geen biersoort wat veel mensen denken, maar een omschrijving van de herkomst van het bier.
De Belgische trappistenbieren hebben een bijzonder reputatie onder bierliefhebbers. Het trappistenbier gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen) wordt door sommige experts zelfs beschouwd als het beste bier ter wereld.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
Orval is een authentiek trappistenbier van 6,2%, dat sinds het voorjaar van 1932 gebrouwen wordt door cisterciënzers monniken van de abdij Notre-Dame d'Orval (“Gouden Dal”) in de provincie Luxemburg.
Bijvoorbeeld een Zundert Trappistenbier drink je tussen de 8-10 graden Celsius en het bevat 8% alcohol. Gebruik bij het inschenken twee handen, een om het glas schuin te houden en de ander om het bier heel rustig mee in te schenken.
Bier dat monniken brouwen, in de abdij. Een trappistenbier kan daarom net zo goed een blond bier, als een bruin bier of een tripel zijn. Het onderscheid zit 'm in het brouwproces en niet in de ingrediënten.
Maredsous Tripel voldoet niet aan de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT). Het brouwen gebeurt buiten de muren van de abdij, met respect voor de Benedictijnertraditie.
De monniken brouwen namelijk precies zoveel bier als nodig is om in hun levensonderhoud te voorzien en armen te helpen. En omdat monniken nu eenmaal monniken zijn, hoeven zij niet heel veel bier te verkopen om zonder aardse luxe hun leven aan het eren van god te wijden.
Sinds 2013 is Affligem, dat nog steeds in Opwijk wordt gebrouwen, een onderdeel van Heineken. We hebben een expertise waar de gemiddelde brouwerij alleen maar van kan dromen én hebben bovendien onze kenmerkende rijke en zachte smaak behouden.
De bakermat van het bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten en Egypte. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staan op 5000 jaar oude Soemerische kleitabletten uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië).