Bij rauwe ham kun je denken aan serranoham, parmaham, Iberico ham, coburgerham en prosciutto. Je kunt rauwe ham wel gewoon eten als het goed is verhit, bijvoorbeeld op een pizza. Andere ham-soorten, zoals schouderham, yorkham of achterham, kun je wel eten.
Ook achterham komt van de achterpoot van het varken en lijkt daardoor veel op beenham. Het verschil is dat beenham traditioneel aan het been wordt gezouten en gegaard. Bij achterham maakt dat niet uit.
De bekendste gekookte ham is ongetwijfeld Yorkham, die is ontleend aan Engeland. Voor deze ham zijn alleen de allerbeste delen van het varken gebruikt. De ham is in zijn eigen bouillon gekookt, waardoor de heerlijke vlees smaak behouden blijft. Het vlees is stevig, sappig en roze van kleur.
Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan. Zoals rauwe tonijn, sushi.
Dit kun je gerust eten als je zwanger bent:
Eet alleen vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.
Levoni parmaham staat bekend als de meest beroemde Italiaanse rauwe ham, gemaakt van Italiaanse varkens die zijn onderworpen aan de “Consorzio di Parma” regelgeving. Levoni parmaham is 18 tot 24 maanden gedroogd en gezouten. Levoni parmaham wordt gekenmerkt door een bijzonder milde en delicate smaak.
Rauwe ham is namelijk “rauw” in de zin van 'ongekookt', 'niet gebakken of gebraden', 'niet gegrild of geroosterd' en 'niet gestoomd'. Rauwe ham wordt namelijk gerijpt, gerookt en/of gezouten. Dit zijn simpelweg alternatieve methodes om vlees te conserveren.
Magere vleeswaren zijn onder andere verschillende soorten ham (denk bijvoorbeeld aan achterham, schouderham en beenham). Ook hier doen kip en kalkoen het verder weer goed. Rundliefhebbers maken de beste keuze door voor rosbief of runderrookvlees te kiezen.
Rauwe ham kan, net als ander rauw vlees, de parasiet toxoplasmosa gondii bevatten. Bij rauwe ham kun je denken aan serranoham, parmaham, Iberico ham, coburgerham en prosciutto. Je kunt rauwe ham wel gewoon eten als het goed is verhit, bijvoorbeeld op een pizza.
Achterham – 5.8 gram vet. Schouderham – 6.2 gram vet.
Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot. Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet.
Wat is Nutri-Score? Deze achterham heeft een heerlijke licht kruidige en gerookte smaak. Ideaal om iedere boterham mee te beleggen.
Verschil met andere gerijpte hammen: de Spaanse serranoham is de gezondste. Zowel de “Bayonne ham” als de Prosciutto di Parma en San Daniele staan langer en overvloediger in contact met zout, een bron van nitrieten. Bij serranoham duurt dit contact hoogstens 15 dagen terwijl dit bij andere hammen tot 30 dagen kan zijn.
Parmaham (Italiaans: Prosciutto di Parma) is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma.
Zijn vleeswaren gezond? Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te vaak te eten.
De ham komt normaal gesproken van de bil van het varken wat vastzit aan de achterpoten. Het heeft, in vergelijking met andere delen, minder vet en pezen en is het meest mals. Ham wordt meestal nat óf droog gepekeld, gekookt en/of gerookt.
Prosciutto crudo is een gerijpte ham. Hij is niet gekookt maar zorgvuldig gerijpt in een donkere koele ruimte. Het komt van het dijbeen van een varken en de huid is er af. Prosciutto cotto komt ook van een varken maar de huid en het vet blijven aan het vlees zitten.
Gedroogde ham is rauw en (uiteraard) wat droger, terwijl gekookte ham sappiger is. Zowel gedroogde als gekookte hammen kunnen (licht) gerookt worden.
Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Serranoham is rauwe ham. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauwe vleeswaren eten. Je denkt waarschijnlijk meteen aan vleeswaren zoals filet Americain. Dat klopt, maar het geldt dus ook voor alle andere rauwe vleeswaren, zoals salami en chorizo.
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Hummus is een heerlijk mengsel, gemaakt van kikkererwten. Deze spread is rijk aan vezels, ijzer, vitamine C, foliumzuur en eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor de aanmaak van het weefsel van je baby. Gebruik hummus als een dip voor rauwkost of als broodbeleg.
Havermout is goed voor zwangere vrouwen
En laat havermoutpap nou een goede bron zijn van foliumzuur. Daarnaast bevat havermout complexe koolhydraten die een belangrijkste energiebron voor het lichaam vormen. Het bevat ook B vitamines die nodig zijn om voedsel om te zetten in energie.