Over het algemeen is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor de schade die het dier toebrengt aan anderen. Schuld speelt hierbij geen rol. Er gelden echter wel een aantal uitzonderingen. De eigenaar van het dier is bijvoorbeeld niet aansprakelijk wanneer er sprake is van overmacht of noodweer.
In principe is er niemand verantwoordelijk voor in het wild levende dieren (die aan niemand toebehoren) en dus is het verhalen van geleden schade moeilijk. Aansprakelijk stellen kan echter altijd, maar een dergelijke aansprakelijkheidstelling ook leidt tot schadevergoeding is maar zeer de vraag.
- Bel gelijk de politie op het nummer 0900 8844. - Bel niet alleen de politie als die blijft liggen, bel de politie ook als het dier probeert weg te gaan of al weg is. - Probeer rustig te blijven en duidelijk de locatie van de aanrijding met het dier aan de politie door te geven. - Wacht de komst van de politie af.
Heb je een dier aangereden? Rijd dan niet door, want dit is strafbaar. Als de eigenaar van het dier onbekend of niet in de buurt is, bel dan eerst de politie. Zij kunnen het dier misschien nog helpen.
In diverse provincies is bepaald dat, voordat een niet geoorloofde handeling met een beschermd dier plaatsvindt, de politie in kennis moet worden gesteld. Dat kan via de meldkamer (0900 8844). Daarna zorgt de meldkamer dat deskundigen ter plaatse komen en de situatie afhandelen. Die werkwijze heet de Valwildregeling.
Bel direct de politie 0900 8844. Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen. Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven. Wacht de komst van de politie of faunabeheerder (rustig) af.
De populatie moet daarom worden aangepast. De provincie bepaalt hoeveel reeën er in Flevoland moeten worden afgeschoten. In Nederland worden jaarlijks zo'n 8000 herten, reeën en zwijnen doodgereden. Tijdens de zomertijd is de kans op aanrijdingen met wilde dieren groter.
Schade veroorzaakt door jouw hond aan andermans spullen
In principe ben jij volgens de wet als eigenaar van de hond aansprakelijk voor de schade die jouw huisdier veroorzaakt. Hiervoor ben je verzekerd via jouw aansprakelijkheidsverzekering. De hond moet de schade wel uit eigen gedragingen hebben veroorzaakt.
Zorg eerst dat u op en veilige plek staat en controleer of het goed gaat met uzelf en alle inzittenden van het voertuig. Heeft u een wild dier aangereden, dan belt u de politie op nummer 0900-8844. De meldkamer roept dan een faunabeheerder op. Zij zijn bevoegd om de dieren te vervoeren of uit hun lijden te verlossen.
Dier heeft een eigenaar
De eigenaar van een dier is verantwoordelijk voor de schade die het dier veroorzaakt. Dit geldt niet alleen voor katten en honden. Ook paarden, koeien en schapen vallen in deze categorie. Als een hond onverwachts de weg oprent en een ongeluk veroorzaakt is de eigenaar aansprakelijk.
Wat moet je doen als je een dier op de weg ziet? “Wat je in ieder geval niet moet doen is uitwijken voor een wild dier. Rem zo hard als veilig mogelijk is en kijk daarbij in je spiegels voor achterliggers.
Ziet u dode of aangereden wilde dieren, bijvoorbeeld een das, ree, vos of wild zwijn? Volgens de flora- en faunawet moet u dit melden bij de politie. Telefoonnummer: 0900-8844. Dit geldt ook voor vogels die onder deze wet vallen zoals bijvoorbeeld een buizerd.
Wie moet ik bellen? Als je een dood dier aantreft, bel dan de dierenambulance. Binnen werktijden van de gemeentewerken, haalt de gemeente deze dieren op. Buiten werktijden haalt de dierenambulance de dieren op.
Melding doen
Meldingen van dode dieren op autowegen kunt u doorgeven aan Rijkswaterstaat via 0800 8002.
Elk voorjaar is er een periode waarin veel katten worden aangereden, maar dit jaar begint het wel heel vroeg. De dierenambulance heeft in de afgelopen twee dagen wel vijf doodgereden katten binnen gekregen.
De cijfers
Schattingen over het aantal slachtoffers dat een kat gemiddeld maakt lopen uiteen tussen de 18 en 40 dieren per jaar. Onze huiskatten doden jaarlijks tussen de 40 en 80 miljoen dieren in Nederland.
Je hoopt het nooit mee te maken: je kat is aangereden of je hebt een kat aangereden. Verschrikkelijk natuurlijk! Toch is het van levensbelang dat je weet wat je in een situatie als deze moet doen. Veel katten overleven namelijk een verkeersongeluk, maar hiervoor hebben ze wel jouw hulp nodig.
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Wanneer een kat is aangereden is het goed op een aantal punten te letten: Blijf zelf kalm en laat iemand direct de dierenambulance bellen. Let op uw eigen veiligheid, katten kunnen van de pijn of schrik onverwachts bijten of uithalen. Probeert u de kat niet onnodig te verplaatsen, dit kan tot ernstiger trauma leiden.
Schade die je huisdier maakt wordt vaak niet vergoed. Een inboedelverzekering vergoedt namelijk onvoorziene schade aan losse spullen in je huis. Heb jij een huisdier? Dan vinden verzekeraars dat je daar zelf verantwoordelijk voor bent en het risico neemt dat er iets kapot gaat.